Evropa

Belgijska policija iskoristila lažnu uplatu da uhvati pljačkaše Ming vaze iz 16. veka

Komentari

Autor: Tanjug

30/05/2024

-

20:11

Belgijska policija iskoristila lažnu uplatu da uhvati pljačkaše Ming vaze iz 16. veka
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Belgijska policija iskoristila je lažnu uplatu otkupnine da uhvati pljačkaše koji su u aprilu ukrali vazu iz perioda kineske dinastije Ming iz 16. veka iz Kraljevskog muzeja Marimon, blizu granice sa Francuskom.

U muzeju su, zbog preciznosti krađe, prvobitno smatrali da je reč o "ciljanoj pljački" koju je naručio kolekcionar.

"Tačno su znali gde da uđu, gde da izađu, koji komad žele i u kojoj prostoriji je izložen", rekao je direktor muzeja Ričard Vajmirs.

Trojica muškaraca sa kapuljačama provalila su vrata i silom ušla u prostoriju u kojoj je bila izložena vaza, prenosi londonski Tajms.

Pre nešto više od nedelju dana, muzej je dobio zahtev za otkupninu, a policijski pregovarač zauzeo je mesto kustosa i pretvarao se da prihvata dogovor i da će uplatiti dva miliona evra.

U utorak popodne, policajac se odvezao do centra Rubea u Francuskoj sa torbom u kojoj je bilo 2 miliona evra u falsifikovanim novčanicama, gde je sreo dvojicu muškaraca na parkingu radi primopredaje. 

Odmah ih je uhapsila policija i u automobilu pronašla vazu Ming sa slomljenim poklopcem. 

Istovremeno, u Belgiji su uhapšena dvojica osumnjičenih, koje je policija već identifikovala, a istražitelji za sva četiri muškarca tvrde da su francuski državljani.

Belgijski javni tužilac nije potvrdio policijsku akciju u vezi otkupnine, ali izvori kažu da su korišćene "specijalne tehnike" za hapšenje.

"Ovo je veliko olakšanje nakon neočekivanog ishoda. Nije lako povratiti dela ukradena iz muzeja. Kada uspemo, to je uvek posle mnogo godina istrage. Ova situacija je stoga izuzetna”, rekao je direktor muzeja.

Vazu je 1912. godine kupio belgijski filantrop Raul Varoke, kada je klasifikovana kao "nacionalno blago", a smatra se da je vredna desetine miliona evra.
 

Komentari (0)

Evropa