Evropa

Mladi Evropljani sve više skreću udesno: Analiza u pet država pokazala na koga bi desnica mogla da računa

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Politico, DW

04/06/2024

-

20:00

Mladi Evropljani sve više skreću udesno: Analiza u pet država pokazala na koga bi desnica mogla da računa
Mladi Evropljani sve više skreću udesno: Analiza u pet država pokazala na koga bi desnica mogla da računa - Copyright Tanjug AP/Michel Euler

veličina teksta

Aa Aa

Desničkarske stranke doživele su u prethodnom periodu rast popularnosti u skoro celoj Evropi, a pred izbore za Evropski parlament, koji se održavaju od 6. do 9. juna, važna je činjenica da su upravo ove stranke uspele da primame pažnju velikog broja mladih birača. U Belgiji, Francuskoj, Portugalu, Nemačkoj i Finskoj broj mladih birača koji podržavaju desnicu jednak je ili čak premašuje broj onih starijih. 

Kako podseća Politico, u Holandiji je desničarska Partija slobode Gerta Vildersa pobedila na izborima 2023. posle kampanje koja je povezala pitanja od pristupačnpg stanovanja do ograničenja imigracije - ono što je zainteresovalo mlade birače. I u Portugalu se desničarska stranka Čega, što u prevodu sa portugalskog znači "Dosta", oslanjala na frustraciju mladih zbog stambene krize, između ostalih briga o kvalitetu života.

Analiza koju je objavio Politico ukazuje i na podelu među polovima - dok su mlade žene često govorile o podršci Zelenima i drugim levičarskim partijama, antiimigrantske stranke bile su posebno zanimljive mlađim muškarcima, iako postoje izuzeci.

Međutim, u nekim zemljama popularnost desnice nije uvek značila da su oni zapravo miljenici među mladima. Na primer, dok su rezultati glasanja na italijanskim izborima 2022. godine pokazivali da Braća Italije premijerke Đorđe Meloni nesumnjivo vode i dobijaju glasove iz svih starosnih grupa, podaci su kasnije pokazali i da su mladi više favorizovali levičarske stranke.

Analiza je pokazala i da nemački i finski Zeleni, koji su privlačili glasove mladih u prošlosti, sada polako gube ta uporišta. Kako je rekao Jose de Vogd, holandski istraživač koji je specijalista za izbornu geografiju, mladi birači širom Evrope skreću ka novijim strankama koje uključuju i desne platforme, dok se stare, centrističke partije i dalje oslanjaju na podršku starijih glasača.

"AfD u Nemačkoj ne mora čak ni da raste da bi postao najveći, jer će se (socijalisti) i (demohrišćani) prirodno smanjiti, a mladi birači su raštrkani po svim partijama", rekao je on referišući na desničarsku Alternativu za Nemačku.

Nemačka

Napuniti 16 godina u Nemačkoj mladima od sada donosi nove privilegije. Prvi put će šesnaestogodišnjaci i sedamnaestogodišnjaci u ovoj zemlji glasati. Kako piše DW, nastavnici i fondacije zalažu se za radionice i informativne sesije kako bi mlade Nemce pripremili za evrpske izbore. Fondaciaj Fridrih Ebert, koja je povezana sa vladujućom Socijaldemokratskom strankom, nazvala je to "obukom" mladih.

I to je, kaže DW, razuman cilj jer mnogo mlaih neće biti sigurno za koga da glasa i kakav uticaj na njihove živote može imati njihovo "X" na glasačkom listiću. 

profimedia

 

Činjenica je i da bi većina mladih verovatno dala prioritet društvenim mrežama u odnosu na fondacije kako bi dobili informacije, a upravo to neke partije umeju da "namirišu". Pomenuta AfD kampanjama na društvenim mrežama cilja na mlade glasače na primer na platformi TikTok. Tamo se Maksimilijan Krah, vodeći kandidat AfD na evropskim izborima, predstavlja ne samo kao političar, već i kao stručnjak za "dejting" i koji daje ljubavne savete mladićima.

Studija "Mladi u Nemačkoj" otkrila je da postoji promena u tome koja je omiljena stranka mladima od 14 od 29 godina, a njih 14,5 odsto navelo je da bi glasalo za AfD, prenosi Politico. Daleko najveća grupa, 25 odsto ispitanika, bila je neodlučna. 

I ovde postoji jasna podela kada je reč o polovima - mlade žene su naginjale levo, dok su mladići bili skloni desničarskim partijama i pokazali daleko širu podršku Alternativi za Nemačku. Žene su takođe i neodlučnije.

Francuska

Sa više od milion pratilaca na TikToku Žordan Bardela (28) je treći najpraćeniji francuski političar na ovoj platformi, što ističe njegovu popularnost među mlađim glasačima. Reč je o novom lideru Nacionalnog okupljanja, koji je na toj poziciji zamenio Marin le Pen.

Izbor Le Penove da stranku prepusti mladiću koji joj se pridružio još kao tinejdžđer ubira svoje plodove.

U anketi Ifop-a koja je sprovedena u aprilu, 32 odsto mladih od 18 do 25 godina reklo je da bi glasalo za Nacionalno okupljanje kada bi se izbori održavali narednog vikenda. Nekih 17 odsto navelo je da bi glasalo za levičarsku stranku Nepokorena Francuska, a veliki zaostatak u anketama zabeležila je Renesansa aktuelnog predsednika Emanuela Makrona. 

Tanjug AP/Manu Fernandez

 

Rezultati ankete se, međutim, ne pretvaraju automatski u izborni uspeh, jer su istraživači procenili da bi samo 30 odsto mladih na kraju i glasalo.

Belgija

Antiimigraciona i separatistička partija Flamanski interes može da računa na simpatije mladih u Flandiriji - tačnije mladih muškaraca.

Ankete uoči regionalnih, nacionalnih i EU izbora u junu pokazuju da bi stranka mogla da dobije više od 25 odsto flamanskih glasova. Međutim, ukoliko bi se muškarci takovane Z generacije (do 27 godina) odlučili baš za nju, dobila bi još više.

Skoro 32 odsto njih je reklo da će vrlo verovatno u jednom trenutku glasati za Flamanski interes. Samo devet odsto žena u toj starosnoj grupi je reklo isto.

Portugal

Portugalska desnica, stranka Čega osvojila je 18 odsto glasova na opštim izborima u martu. Prema podacima ankete, svaki četvrti glasač od 18 do 34 godine glasao je za tu stranku.

Dok su najstariji glasači u Portugalu lojalno podržavali Socijalističku partiju, mladi glasači više naginju "novim" strankama, kao što je Čega, ai i Liberalna inicijativa ili Zeleni.

Stranka je imala širu mušku podrškum ali istraživači navode da je bilo iskoraka i ka ženama.

Finska

Finski istraživači došli su do sličnih zaključaka. Antiimigraciona desničarska Finska partija zauzela je drugo mesto na opštim izborima u Finskoj 2023. sa 20 odsto osvojenih glasova. Prema analizi, to je bila najpopularnija partija u svim uzrastima, osim među najstarijima.

Glasači stariji od 65 godina uglavnom su ostali lojani centrističkim partijama kao što su socijademokrate, liberalno-konzervativni KOK.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa