Evropa

Orban: Pretpostavke o vezi atentata na Fica i rata u Ukrajini su opravdane

Komentari

Autor: Tanjug

17/05/2024

-

09:56

Orban: Pretpostavke o vezi atentata na Fica i rata u Ukrajini su opravdane
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Mađarski premijer Viktor Orban smatra da je opravdano pretpostaviti da postoji veza između atentata na slovačkog premijera Roberta Fica i rata u Ukrajini.

Orban je rekao da je "malo država govorilo glasom mira, osim Mađarske, Vatikana i Slovačke od nedavno" i dodao da "snažni centri moći imaju interes u nastavljanju rata" u Ukrajini, prenosi MTI.

Mađarski premijer je rekao da je "sigurno da je napadač bio levičar i za rat" i da zato pretpostavke o vezi između atentata i rata "nisu neopravdane" jer, kako je ocenio, "iza političara koji su za rat stoje velike snage".

"Oni koji su za mir ne smeju da se plaše i moraju da se suoče sa carstvom Soroša i, ako bude neophodno, američkom spoljnom politikom i moraju jasno da kažu da je u interesu Evrope da se strane vrate za pregovarački sto", rekao je Orban.

Slovački premijer Robert Fico upucan je u sredu više puta nakon sednice vlade u Handlovoj čime je prekinuta njegova decenijska karijera u politici. Fico je teško ranjen, ali se nalazi van životne opasnosti. 

Fico je operisan u bolnici u Banskoj Bistrici, a novoizabrani predsednik Slovačke Peter Pelegrini izjavio je juče da je Fico i dalje u teškom stanju i da je još prerano da se kaže kada će se oporaviti. Iako je istraga u toku, a napadač priveden, motivi atentata na slovačkog premijera još nisu poznati.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa