Evropa

Bliži se povratak Puđdemona u Španiju: Namera Sančeza je da zakon o amnestiji separatista stupi na snagu u junu

Komentari

Autor: Tanjug

15/05/2024

-

13:03

Bliži se povratak Puđdemona u Španiju: Namera Sančeza je da zakon o amnestiji separatista stupi na snagu u junu
Tanjug/AP/Gloria Calvi - Copyright Tanjug/AP/Gloria Calvi

veličina teksta

Aa Aa

Predlog zakona o amnestiji za katalonske separatiste, uključujući bivšeg predsednika španske pokrajine Karlesa Puđdemona, vraćen je u Kongres nakon što je Narodna partija (PP) stavila veto.

Agencija Efe navodi da se očekuje ukidanje veta uz podršku Socijalističke partije (PSOE) premijera Pedra Sančeza i njenih parlamentarnih partnera, kao i da će se glasati o finalnom odobrenju zakona o amnestiji.

Iako je rok za glasanje do sredine jula, španska agencija navodi da je namera socijalista da glasanje bude završeno na plenarnoj sednici 30. maja.

Nakon glasanja, uvođenje zakona će u roku od nekoliko sati biti objavljeno u Službenom državnom glasniku (BOE) i amnestija će stupiti na snagu.

Amnestija bi trebalo da direktno utiče na neke od optuženih, uključujući Puđdemona, a španski sudovi će morati da ukinu mere predostrožnosti i naloga o pritvoru.

To podrazumeva da će Vrhovni sud morati da poništi nacionalnu poternicu koja je za bivšim predsednikom Katalonije raspisana od novembra 2017. godine i koja je zaustavila njegov povratak u Španiju skoro sedam godina.

Pravni izvori ukazuju da bi ovo ukidanje mera, u teoriji, trebalo da bude gotovo automatsko, bez obzira na procenu suda da li će amnestija biti primenjena u slučaju Puđdemona. 

Protiv bivšeg katalonskog lidera podignute su dve optužnice, i goni se za tešku proneveru i neposlušnost prema jednoj, kao i za terorizam.

Od trenutka stupanja zakona na snagu, sud ima dva meseca da odluči između tri opcije, uključujući amnestiju, iznošenje pitanja Evropskom sudu ili španskom Ustavnom sudu, ili da odbije da primeni meru amnestije u bilo kom od dva postupka.

Prva dva scenarija garantuju da Puđdemon može ostati u Kataloniji bez rizika od hapšenja,  dok ne stigne odgovor garantnog suda. 

U slučaju da Vrhovni sud odbije da primeni amnestiju, on bi morao da se pojavi pred sudom ili bi se suočio sa novim nalogom za hapšenje.

Na regionalnim izborima u Kataloniji, njegova partija Junts zauzela je drugo mesto, iza Socijalističke partije Katalonije.

Puđdemon je pozvao trećeplasiranu Republikansku levicu Katalonije (ERC) da zajedno formiraju vladu i izrazio očekivanje da on bude izabran za predsednika parlamenta. 

Protiv Puđdemona i njegovih saradnika, Madrid je u novembru 2018. godine izdao evropski nalog za hapšenje nakon što su ignorisali pozive da se pojave pred španskim sudijom po optužbama u vezi sa pokušajem proglašenja Katalonije za nezavisnu državu.

Njegova vlada je 27. oktobra 2017. godine proglasila nezavisnost Katalonije koju je Španija suspendovala. 

Pudđemon je 30. oktobra iste godine pobegao u Belgiju sa svojim saradnicima da bi izbegao suđenje za pobunu i protivustavne aktivnosti.
 

Komentari (0)

Evropa