Evropa

Zamenik premijera Malte Kris Fern podneo ostavku zbog korupcionaškog skandala

Komentari

Autor: Tanjug

10/05/2024

-

18:35

Zamenik premijera Malte Kris Fern podneo ostavku zbog korupcionaškog skandala
Pixabay - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Zamenik premijera Malte Kris Fern podneo je ostavku nakon što su protiv njega podnete optužbe zbog korupcionaškog skandala u vezi sa dodelom vladine koncesije za upravljanje nad tri državne bolnice do tada nepoznatoj zdravstvenoj grupi 2015. godine.

Fern je rekao premijeru Malte Robertu Abeli da ostavku podnosi u državnom interesu, a da se ne smatra odgovornim za taj skandal, a premijer ga je zamolio da preispita svoju odluku, preneo je "Reuters".

Fern je zamolio Abelu da odustane od planova da ga predloži za člana iz Malte u budućem sazivu Evropske komisije (EK).

"Jedino što će sudovi utvrditi je moja potpuna nevinost", naveo je Fern u pismu o ostavci.

Fern je bio pomoćnik ministra zdravlja kada je do tada nepoznata grupa Vitals Global Healthcare 2015. godine potpisala ugovor o upravljanju trima državnim bolnicama na osnovu vladine koncesije. Državni tužilac podneo je u ponedeljak optužbe za prevaru i proneveru u tom slučaju protiv Ferna i drugih viših vladinih zvaničnika nakon četvorogodišnje istrage.

Abela je stao uz svoga zamenika, navodeći da je uveren u Fernov integritet.

Bivši premijer Malte Džozef Muskat, njegov šef kabineta Kit Šembri i tadašnji ministar zdravlja Konrad Mici optuženi su za pranje novca, mito i trgovinu uticajem.

Guverner Centralne banke Malte Edvard Šikluna, koji je bio ministar finansija 2015. godine optužen je zajedno sa Fernom za prevaru i proneveru.

Svi optuženi su negirali da su počinili krivično delo, a datum suđenja još nije određen.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa