Evropa

RAT U UKRAJINI Zelenski drugi put za šest meseci smenio komandanta Snaga za specijalne operacije

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

09/05/2024

-

08:46

RAT U UKRAJINI Zelenski drugi put za šest meseci smenio komandanta Snaga za specijalne operacije
RAT U UKRAJINI Zelenski drugi put za šest meseci smenio komandanta Snaga za specijalne operacije - Copyright TAnjug/AP/Ukrainian Emergency Service/Andriy Andriyenko/Francisco Seco

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini ušao je u 805. dan. Ambasadori zemalja članica Evropske unije postigli su dogovor da se prihodi od zamrznutih ruskih sredstava koriste za vojnu pomoć Ukrajini. Na sastanku u sredu dogovoreno je da se neočekivana dobit od 4,4 milijarde evra koristi za pomoć Ukrajini, čime je rešen spor oko poreza i troškova upravljanja u Belgiji, zemlji u kojoj se drži većina zamrznute imovine. Dok traju borbe, Kijev je usvojio nacrt zakona prema kojem bi i zatvorenici mogli da služe vojsku. 

Ključni događaji:

  • EU postigla dogovor o upotrebi zamrznutih ruskih sredstava za vojnu pomoć Ukrajini
  • Zelenski drugi put za šest meseci smenio komandanta Snaga za specijalne operacije
  • Ukrajina: Usvojen nacrt zakona o služenju vojnog roka za zatvorenike
  • Kameron razgovarao sa Sijartom o podršci Ukrajini
  • Zelenski pozvao Orbana na Samit mira u Švajcarskoj

Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini pratite u našem LIVE blogu

20.35 Zelenski otpustio šefa Uprave državne bezbednosti nakon neuspelog atentata

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski otpustio je Serhija Ruda, šefa Uprave državne bezbednosti (UDO), tela koje je navodno odgovorno za neuspeli pokušaj ubistva ukrajinskog lidera, javlja Rojters.

Zelenski je izdao dekret o razrešenju Ruda, ali nije naveo ko će ga zameniti na čelu UDO.

U utorak, Ukrajinska služba bezbednosti (SBU) privela je dva pukovnika Uprave državne bezbednosti (UDO) koji su osumnjičeni da su zajedno sa još trojicom optuženih pripremali pokušaj ubistva predsednika Volodimira Zelenskog, šefa SBU Vasilija Maljuka, načelnika Glavne obaveštajne uprave Kirila Budanova i drugih najviših zvaničnika po instrukcijama ruskih specijalnih službi.

19.50 Ukrajinski izvor:Dron pogodio rusku rafineriju u Baškiriji,1.500 km od granice

Dron velikog dometa kojim upravlja ukrajinska Služba državne bezbednosti (SBU) pogodio je danas rafineriju nafte Gasprom neftehim Salavat u ruskoj republici Baškiriji, 1.500 kilometara od granice, rekao je izvor iz SBU za Kijev independent.

On je dodao da je u napadu dronom naneta šteta delu rafinerije.

''SBU je još jednom dokazala da ima moćna tehnološka rešenja koja pomažu u nanošenju bolnih udara neprijatelju. To znači da ruske rafinerije i skladišta nafte koja rade za vojsku ne mogu da se osećaju bezbedno čak ni duboko u Rusiji'', ocenio je izvor.

19.49 Zelenski potpisao zakon o produženju vanrednog stanja i opšte mobilizacije

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski potpisao je danas zakon o produženju vanrednog stanja i opšte mobilizacije od 14. maja do 11. avgusta.

Zelenski je 6. maja podneo parlamentu predlog za produženje vanrednog stanja i opšte mobilizacije za još 90 dana, preneo je "Kijev indipendent".

Ukrajinski parlament je dva dana kasnije izglasao odobrenje za produženje.

17.46 Zelenski drugi put za šest meseci smenio komandanta Snaga za specijalne operacije

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je razrešio dužnosti Serhija Lupančuka sa mesta komandanta Snaga za specijalne operacije Oružanih snaga Ukrajine i na tu funkciju imenovao Oleksandra Trepaka.

Zelenski je smenio šefa specijalnih operacija drugi put za šest meseci.

Otpuštanje pukovnika Lupančuka i imenovanje brigadnog generala Aleksandra Trepaka na njegovo mesto najavljeno je u dva ukaza na predsednikovom sajtu koji nisu dali objašnjenje za taj potez, preneo je Reuters.

Od 2014. Trepak aktivno učestvuje u odbrambenim operacijama u istočnoj Ukrajini. Bio je angažovan u vođenju napora za odbijanje ruskog napada na aerodrom u Donjecku, jedne od najvećih operacija tada.

14.34 Ukrajinski poslanik: Vladi nedostaju kadrovi za pet ministarstava

Poslanik ukrajinskog parlamenta Vrhovne rade Aleksej Gončarenko izjavio je danas da u vladi Ukrajine zbog manjka kadrova trenutno postoji nedostatak od pet ministara. "Sada ima pet rupa u našoj vladi, ne zbog naređenja, već zbog nedostatka ministara", napisao je Gončarenko na svom Telegram kanalu, On je naveo da vlada nema ministre poljoprivrede, omladine i sporta, poslove veterana, infrastrukture i terirorijalnog razvoja i kulture i informisanja.

13.52 Ukrajina: Bivši šef vojske imenovan za ambasadora u Velikoj Britaniji

Bivši glavnokomandujući ukrajinske vojske Valerij Zalužni imenovan je danas za ukrajinskog ambasadora u Velikoj Britaniji. Ukaz o imenovanju Zalužnog potpisao je ukrajinski predsednik Zelenski, koji je ranije u martu objavio da je prihvatio njegovu kandidaturu za tu poziciju, prenosi UNIAN.

Zalužnog je 8. februara Zelenski smenio sa pozicije glavnokomandujećeg Oružanih snaga, navodeći kao razloge neuspeh letnje ofanzive i "stagnaciju" situacije na front.

Tanjug/AP/Ukrainian Presidential Press Office

 

13.50 Onesposobljene dve ukrajinske hidroelektrane u ruskim napadima

Dve ukrajinske hidroelektrane onesposobljene su za rad nakon napada ruskih oružanih snaga na njih, saopštila je danas ukrajinska kompanija Ukrhidroenergo. "Osmog maja je načinjena značajna šteta hidroenergetskim objektima. Dve hidroelektrane su onesposobljene", piše u saopštenju na Telegram kanalu kompanije.

Dodaje se da je hidroenergetska proizvodnja Ukrajine "pretrpela ogromnu štetu", kao i da će popravka uništene opreme zahtevati "veliki napor i značajna finansijska sredstva", prenosi ukrajinska agencija UNIAN. U saopštenju nije navedeno o koje dve hidroelektrane je reč.

12.42 Smenjen zamenik ukrajinskog premijera Aleksandar Kubrakov

Ukrajinski parlament Vrhovna rada smenila je danas potpredsednika vlade Ukrajine i ministra za zajednice, teritorije i razvoj infrastrukture Aleksandra Kubrakova zbog planova za rekonstrukciju ministarstva koje je vodio, rekao je ukrajinski poslanik Jaroslav Železnjak.

Železnjak je napisao na Telegramu da je 272 poslanika, od ukupno 450, glasalo za smenu Kubrakova, preneo je Ukrinform. Kubrakov je razrešen dužnosti radi formiranja posebnog ministarstva za razvoj zajednica, teritorija i stambeno-komunalnog sektora i ministarstva za infrastrukturu. Predlagači su napomenuli da je neophodno, prema ukrajinskom Ustavu, da Vrhovna rada smeni Kubrakova da bi se sprovela inicijativa o stvaranju posebnog ministarstva.

Kubrakov je napisao na Fejsbuku da o njegovoj smeni nije razgovarano sa njim pre glasanja i da nije imao mogućnost da parlamentu predstavi detaljan izveštaj o svojim aktivnostima.

08.44 Osmoro povređenih u ukrajinskom napadu na Belgorod

U ukrajinskom vazdušnom napadu na rusku Belgorodsku oblast tokom noći povređeno je osam osoba i oštećeno mnoštvo stambenih zgrada i automobila, saopštio je danas guverner te oblasti Vjačeslav Gladkov. On je na svom nalogu na platformi Telegram naveo da je među povređenima 11-godišnja devojčica, koja je hospitalizovana, i dodao da je oštećeno više od 30 stanova u 19 stambenih zgrada.

Agencija TASS je prenela da su ruske PVO snage oborile 15 raketa Vampir i jednu bespilotnu letelicu u Belgorodskoj oblasti, dve bespilotne letelice u Brjanskoj oblasti, kao i tri bepsilotne letelice u Kurskoj oblasti.

AP Photo/Evgeniy Maloletka

 

07.55 Ukrajina: Usvojen nacrt zakona o služenju vojnog roka za zatvorenike

Ukrajinski parlament odobrio je juče nacrt zakona koji bi omogućio nekim kategorijama zatvorenika da služe u oružanim snagama Ukrajine i bore se u ratu protiv Rusije. Predlog zakona treba da potpiše predsednik države Volodimir Zelenski, koji je podržao ideju.

Zamenica ministra pravde Ukrajine Olena Visocka izjavila je da bi predlog mogao da oslobodi 50.000 regruta među onima koji su već odslužili kaznu, kao i 26.000 onih koji su trenutno u zatvoru.

07.50 Zelenski pozvao Orbana na Samit mira u Švajcarskoj

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je juče premijera Mađarske Viktora Orbana na Samit o postizanju mira u Ukrajini koji će biti održan u Švajcarskoj 15. i 16. juna.

"Imao sam dug i sadržajan razgovor sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom i pozvao sam ga na Samit mira. Stav Mađarske je za nas važan sa stanovišta mira i naše zajedničke regionalne bezbednosti“, objavio je Zelenski na platformi Iks.

Švajcarska je do sada na samit pozvala više od 160 delegacija, ali Rusija nije među njima.

Tanjug AP/Virginia Mayo

 

07.40 Sudar automobila i vojnog autobusa: Penzioner poginuo, devet ruskih vojnika povređeno

Jedna osoba je poginula, a devet ruskih vojnika je povređeno u sudaru automobila i autobusa u kojem je bilo vojno osoblje na povratku iz Ukrajine u okrugu Rosošan u Voronješkoj oblasti Ruske Federacije. Do nesreće je došlo kada je autobus koji je iz Ukrajine u ruski grad Ufa prevozio 32 vojna lica naleteo na automobil marke Volga, koji je skrenuo u suprotnu traku.   

Od posledica udesa, automobil je eksplodirao, a njegov vozač, 69-godišnji meštanin sela Popovka, preminuo je na licu mesta.

07.22 EU postigla dogovor o upotrebi zamrznutih ruskih sredstava za vojnu pomoć Ukrajini

Ambasadori zemalja članica Evropske unije postigli su dogovor u načelu o tome da se prihodi od zamrznutih ruskih sredstava koriste za vojnu pomoć Ukrajini, saopštilo je belgijsko predsedništvo EU. "Taj novac će biti korišćen kako bi se podržao oporavak i vojna odbrana Ukrajine u kontekstu ruske agresije", objavilo je belgijsko predsedništvo na platformi Iks.

Predsednica Evropske komisije pozdravila je ovaj politički dogovor. "Nema jačeg simbola i nema veće koristi od tog novca nego da se Ukrajina i čitava Evropa učine sigurnijim mestom za život", navela je Fon der Lajen na mreži Iks.

 

Komentari (0)

Evropa