Evropa

uživo RAT U UKRAJINI Rusija napala više ukrajinskih oblasti sa preko 50 projektila i 20 dronova

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/05/2024

-

08:25

RAT U UKRAJINI Rusija napala više ukrajinskih oblasti sa preko 50 projektila i 20 dronova
RAT U UKRAJINI Rusija napala više ukrajinskih oblasti sa preko 50 projektila i 20 dronova - Copyright Tanjug AP/Francisco Seco

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 804 dana. Ukrajina je razotkrila i uhapsila mrežu ruskih agenata koja je pripremala atentat na predsednika Volodimira Zelenskog i druge visoke ukrajinske političke i vojne zvaničnike. Pored Zelenskog, planirali su da eliminišu šefa Službe bezbednosti Vasila Maljuka i šefa GUR-a Kirila Budanova. U međuvremenu, Belorusija je počela da proverava spremnost svoje vojske da primeni taktičko nuklearno oružje, pripremajući se za nuklearnu vežbu koju sprovodi Rusija.

Ključni događaji:

  • Tusk i Fon der Lajen pozivaju Evropu da poveća troškove odbrane
  • Borelj: EU nastavlja da podržava Ukrajinu
  • Belorusija provera spremnost oružanih snaga za raspoređivanje nuklearnog oružja
  • SBU: Uhapšeni ruski agenti, pripremali atentat na Zelenskog

Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini pratite u našem LIVE blogu

 

22.31 Ukrajina: Usvojen nacrt zakona o služenju vojnog roka za zatvorenike

Ukrajinski parlament odobrio je danas nacrt zakona koji bi omogućio nekim kategorijama zatvorenika da služe u oružanim snagama Ukrajine i bore se u ratu protiv Rusije.

Zakon je danas usvojen nakon drugog čitanja, a podržalo ga je 279 od ukupno 450 članova parlamenta, prenosi Kijev Indipendent.

Predlog zakona treba da potpiše predsednik države Volodimir Zelenski, koji je podržao ideju.

Zamenica ministra pravde Ukrajine Olena Visocka izjavila je da bi predlog mogao da oslobodi 50.000 regruta među onima koji su već odslužili kaznu, kao i 26.000 onih koji su trenutno u zatvoru.

20.02 Zelenski pozvao Orbana na Samit mira u Švajcarskoj

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je danas premijera Mađarske Viktora Orbana na Samit o postizanju mira u Ukrajini koji će biti održan u Švajcarskoj 15. i 16. juna.

"Imao sam dug i sadržajan razgovor sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom i pozvao sam ga na Samit mira. Stav Mađarske je za nas važan sa stanovišta mira i naše zajedničke regionalne bezbednosti“, objavio je Zelenski na platformi Iks.

Švajcarska je do sada na samit pozvala više od 160 delegacija, ali Rusija nije među njima.

19.00 Sudar automobila i vojnog autobusa: Penzioner poginuo, devet ruskih vojnika povređeno

Jedna osoba je poginula, a devet ruskih vojnika je povređeno u sudaru automobila i autobusa u kojem je bilo vojno osoblje na povratku iz Ukrajine u okrugu Rosošan u Voronješkoj oblasti Ruske Federacije.

Kako je na Telegramu naveo kanal ASTRA povezan s Kremljem, do nesreće je došlo kada je autobus koji je iz Ukrajine u ruski grad Ufa prevozio 32 vojna lica naleteo na automobil marke Volga, koji je skrenuo u suprotnu traku.   

Od posledica udesa, automobil je eksplodirao, a njegov vozač, 69-godišnji meštanin sela Popovka, preminuo je na licu mesta.

18.45 Kameron razgovarao sa Sijartom o podršci Ukrajini

Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron razgovarao je danas sa mađarskim kolegom Peterom Sijartom o podršci Ukrajini i o značaju očuvanja evroatlantskog jedinstva.

"Velika Britanija je spremna da podrži Ukrajinu koliko god je potrebno. Danas sam se sastao sa ministrom spoljnih poslova Mađarske Peterom Sijartom da razgovaramo o tome, kao i o značaju održavanja evroatlantskog jedinstva", naveo je Kameron na platformi "X" (Iks).

Tokom zvanične posete Kijevu početkom meseca Kameron je obećao da će Velika Britanija izdvajati svake godine po tri milijarde funti (3,74 milijarde dolara) za vojnu pomoći Ukrajini, naglasivši da zvanični London nema prigovor na korišćenje tog oružja po ciljevima na teritoriji Rusije.

18.31 U ruskom vazdušnom napadu na Harkov povređeno četvoro dece

U ruskom vazdušnom napadu na školski stadion u Harkovu povređeno je najmanje četvoro dece i tri odrasle osobe, saopštili su danas ukrajinskih zvaničnici.

Dvoje tinejdžera hospitalizovano u teškom stanju, rekao je regionalni guverner Oleh Sinegubov na platformi Telegram.

Tužilaštvo je saopštilo da su škola i obližnji stambeni objekti oštećeni tokom napada.

Kako navodi "Reuters", ruski napadi na Harkov su se intenzivirali poslednjih meseci, a mete su često civilne i energetske infrastrukture.

Rusija poriče navode da cilja civile.

17.06 EU postigla dogovor o upotrebi zamrznutih ruskih sredstava za vojnu pomoć Ukrajini

Ambasadori zemalja članica Evropske unije postigli su danas dogovor u načelu o tome da se prihodi od zamrznutih ruskih sredstava koriste za vojnu pomoć Ukrajini, saopštilo je belgijsko predsedništvo EU.

"Taj novac će biti korišćen kako bi se podržao oporavak i vojna odbrana Ukrajine u kontekstu ruske agresije", objavilo je belgijsko predsedništvo na platformi X.

Predsednica Evropske komisije pozdravila je ovaj politički dogovor.

"Nema jačeg simbola i nema veće koristi od tog novca nego da se Ukrajina i čitava Evropa učine sigurnijim mestom za život", navela je Fon der Lajen na mreži X. Opširnije pročitajte u posebnoj vesti

15.12 Britanija proteruje ruskog atašea za odbranu, uvodi ograničenja diplomatama

Britanija je danas saopštila da će proterati ruskog atašea za odbranu, ukinuti diplomatski status za pojedine nekretnine i ograničiti diplomatske vize za predstavnike Ruske Federacije.

''Proteraćemo ruskog atašea za odbranu, koji je neprijavljeni vojni obaveštajac. Uklonićemo status diplomatskih prostorija sa nekoliko nekretnina povezanih sa Rusijom i nametnućemo nova ograničenja na ruske diplomatske vize, uključujući i vreme koje ruske diplomate mogu da provedu u Britaniji'', rekao je ministar unutrašnjih poslova Džejms Kleverli u parlamentu.

On je dodao da je akcija usledila nakon serije "malignih aktivnosti" iz Rusije širom Britanije i Evrope, prenosi Rojters.

14.44 Ukrajinska Vrhovna Rada usvojila zakone o mobilizaciji, ratnom zakonodavstvu

Vrhovna rada Ukrajine usvojila je predlog zakona o produženju ratnog zakonodavstva i mobilizacije u Ukrajini na 90 dana, saopštio je danas poslanik Aleksej Gončarenko. Gončarenko je precizirao da je 339 poslanika glasalo za produženje ratnog zakonodavstva, dok je 336 glasalo za produženje mobilizacije.

Poslanik Jaroslav Železnjak najavio je na svom Telegram kanalu da će ratno zakonodavstvp i mobilizacija biti produženi do 11. avgusta. Zakone je u ponedeljak Vrhovnoj radi predstavio ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, javlja TASS.

On je 16. aprila potpisao kontroverzni zakon o pooštravanju mobilizacije, koji će omogućiti regrutaciju stotina hiljada Ukrajinaca u vojsku.

Ponovljeno produženje ratnog zakonodavstva onemogućilo je parlamentarne i predsedničke izbore u zemlji, a petogodišnji predsednički mandat Zelenskog ističe 21. maja.

profimedia

 

14.05 Moskva: Rusija izvela udare na energetske i vojno-industrijske objekte Ukrajini

Ruska vojska izvela je jutros masovni udar na energetske objekte i preduzeća vojno-industrijskog kompleksa Ukrajine, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije.

"Kao odgovor na pokušaje kijevskog režima da nanese štetu ruskim energetskim objektima, Oružane snage Ruske Federacije su jutros izvele grupni udar preciznim oružjem dugog dometa na moru i vazduhu, vazdušno-balističkim hipersoničnim raketnim sistemom Kinžal, kao i bespilotnim letelicama na energetske objekte i preduzećima vojno-industrijskog kompleksa Ukrajine“, navodi se u saopštenju, prenosi RIA Novosti. Svi naznačeni ciljevi su, kako se dodaje, pogođeni.

12.21 Rusija i dalje zahteva "depolitizovanu i transparentnu" istragu o Severnom toku

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je danas da će Moskva nastaviti da traži "depolitizovanu i transparentnu" istragu o eksplozijama na dva ruska gasovoda Severni tok 1 i Severni tok 2 u septembru 2022. godine

Zaharova je dodala da su Švedska i Danska, koje su obustavile svoje istrage ove godine, odbile saradnju sa Rusijom po tom pitanju, prenosi TASS.

"Nadamo se da će zainteresovane strane ponovo razmotriti svoje pozicije, napustiti politizaciju i sarađivati", rekla je Zaharova.

12.17 Zaharova: Ako se Francuzi pojave u zoni sukoba, biće meta ruske vojske

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zahatova izjavila je danas da bi, ako bi francuski predsednik Emanuel Makron poslao francuske trupe u Ukrajinu, one bile legitimna meta ruske vojske.

Tanjug/AP/Evgenia Novozhenina

 

Govoreći o Makronovoj izjavi iz februara da ne bi isključio slanje francuskih trupa u Ukrajinu, Zaharova je rekla da je "karakteristično za Makrona da objasni ovu retoriku željom da se stvori nekakva "strateška neizvesnost" za Rusiju", prenosi RIA Novosti.

"Ako se Francuzi pojave u zoni sukoba, oni će neizbežno postati mete ruskih oružanih snaga“, rekla je Zaharova.

12.16 Kremlj odbio da komentariše navodne planove o atentatu na Zelenskog

Kremlj je odbio da komentariše ukrajinske izveštaji koji sugerišu da su bezbednosne službe osujetile rusku zaveru za kidnapovanje i ubistvo predsednika Vodolimira Zelenskog i drugih viših kijevskih zvaničnika. Portparolj Kremlja Dmitrij Peskov, rekao je da nema komentar na tu tvrdnju, ali je dodao da je malo verovatno da je to tačna informacija.

08.34 Rusija napala Ukrajinu sa preko 50 projektila i 20 dronova

Rusija je napala energetsku infrastrukturu i druge ciljeve unutar Ukrajine sa preko 50 projektila i oko 20 dronova, prema podacima kojima raspolažu ukrajinske vazduhoplovne snage i zvaničnici.

"Više od 50 raketa i više od 20 šaheda (dronova iranske proizvodnje) na infrastrukturu u oblastima Lavov, Vinica, Kijev, Poltava, Kirovograd, Zaporožje i Ivano-Frankivsk. Sve neophodne službe već rade na terenu i otklanjaju posledice terora", rekao je Zelenski.

Regionalni guverner je rekao da je Rusija u Lavovu pogodila kritičnu energetsku infrastrukturu u okrugu Strij i postrojenje za proizvodnju električne energije u okrugu Červonograd. Raketni udar je izazvao požar na objektu, a hitne službe rade na licu mesta.

08.27 Beloruski ministar: Gutereš zna da su sankcije uvedene Minsku nezakonite

Beloruski ministar spoljnih poslova Sergej Alejnik izjavio je danas da generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš smatra da su sankcije uvedene Minsku nezakonite, ali da UN ne mogu da utiču na inicijatore tih kaznenih mera.

Alejnik je naveo da, zbog direktne komunikacije vlade Belorusije sa UN i Guterešom, može da tvrdi "da sam generalni sekretar apsolutno jasno ocenjuje nezakonitost i kontraproduktivnost sankcija, posebno u vezi sa prehrambenim proizvodima, potašom i drugim vrstama đubriva".

Gutereš je, prema rečima Alejnika, svestan da ove sankcije pogoršavaju snabdevenost hrane u svetu i dovode do daljeg gladovanja, prenose RIA Novosti.

08.10 Zelenski: Zelenortska Ostrva prva afrička država na samitu mira u Švajcarskoj

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da su Zelenortska Ostrva prva afrička država koja je potvrdila prisustvo na samitu u Švajcarskoj o postizanju mira u Ukrajini od 15. do 16. juna.

"Zelenovrtska Ostrva su prva afrička država koja je potvrdila svoje učešće na mirovnom samitu. Svaki kontinent će biti predstavljen na našem samitu u Švajcarskoj, različite države, male ili velike, one koje su jasno pokazale svoju podršku međunarodnom pravu ili one koje će to uraditi", napisao je Zelenski u utorak na svom Telegram kanalu.

07.40 Ukrajina pregleda ostatke severnokorejskih raketa koje je koristila Rusija

Tim ukrajinskog državnog tužilaštva pregledao je ostatke 21 od ukupno 50 severnokorejskih balističkih raketa koje je Rusija lansirala u periodu između kraja decembra 2023. i kraja februara 2024. godine, nastojeći da procene pretnju od vojne saradnje Moskve i Pjongjanga, saopštili su ukrajinski zvaničnici.

Kancelarija ukrajinskog državnog tužioca Andrija Kostina saopštila je da se može zaključiti da je stopa neuspešnosti severnokorejskog naoružanja visoka.

07.31 SBU: Uhapšeni ruski agenti, pripremali atentat na Zelenskog

Kontraobaveštajci i istražitelji Službe bezbednosti Ukrajine osujetili su planove ruske Federalne službe bezbednosti (FSB) da eliminiše predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog i druge predstavnike najvišeg vojnog i političkog vrha države, saopštila je SBU.

Kako se dodaje u saopštenju, u mreži, čije je aktivnosti nadgledao FSB iz Moskve, bila su dva pukovnika Ukrajinskog odeljenja državne zaštite (UDO) koji su prenosili tajne informacije Ruskoj Federaciji.

Dvojica pukovnika Državne garde uhapšena su i terete se za izdaju i pomaganje i podržavanje terorističkog napada. Prilikom pretresa njihovog mesta stanovanja pronađene su stvari i dokumenti sa dokazima kriminalne delatnosti. 

Tanjug AP/Ukrainian Presidential Press Office via AP

 

06.20 Borelj: EU nastavlja da podržava Ukrajinu

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Đozep Borelj izjavo je, uoči sastanka ministara spoljnih poslova o situaciji u Gazi, da EU mora da nastavi da podržava Ukrajinu i da će se danas odlučivati kako će biti upotrebljeno 50 milijardi evra za pomoć toj zemlji.

Komentari (0)

Evropa