Evropa

Osuđeni lider grčke desničarske Zlatne zore pušten na uslovnu slobodu

Komentari

Autor: Tanjug

02/05/2024

-

18:30

Osuđeni lider grčke desničarske Zlatne zore pušten na uslovnu slobodu
Ilijas Kasijaridis - Copyright AP Photo/Thanassis Stavrakis

veličina teksta

Aa Aa

Osuđeni vođa i osnivač grčke krajnje desničarske stranke Zlatna zora Nikos Mihaloliakos pušten je iz zatvora na uslovnu slobodu, javila je danas državna televizija ERT.

Mihaloliakos, koji je služio zatvorsku kaznu od 13 godina, bio je privremeno lečen u bolnici poslednjih meseci pre nego što je vraćen u zatvor, a od srede se nalazi kod kuće na uslovnoj slobodi koja mu je odobrena zbog njegovog lošeg zdravlja, rekao je izvor iz grčke policije za Rojters.

Mihaloliakos je u obavezi da se redovno javlja u policijsku stanicu u blizini svoje kuće i zabranjena su mu putovanja izvan šireg područja Atine, javila je agencija Atina njuz.

Mihaloliakos (66) i drugi članovi Zlatne zore osuđeni su 2020. godine nakon petogodišnjeg suđenja za vođenje kriminalne bande u vezi sa zločinima iz mržnje tokom ekonomske krize u Grčkoj.

 Zlatna zora, čiji amblem podseća na svastiku i čiji su članovi, uključujući Mihaloliakosa, često bili viđeni kako pozdravljaju u nacističkom stilu, ušla je u grčki parlament 2012. godine kada je dužnička kriza u Grčkoj bila na vrhuncu.

Stranka, međutim, nije uspela da osvoji nijedno poslaničko mesto na izborima 2019. godine na kojima je pobedila konzervativna stranka Nova demokratija.

Zlatna zora je počela da se raspada u septembru 2013. godine kada je pristalica stranke uhapšen zbog ubistva repera Pavlosa Fisasa koji je bio orijentisan na političku levicu.

Grčka je pre prošlogodišnjih opštih izbora donela zakon kojim se sprečava da se za izbore kandiduju političke partije kao što je Zlatna zora.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa