Evropa

Predsednici Poljske i Litvanije nadgledali zajedničke vojne vežbe: ''Potencijalni agresor mora da vidi našu spremnost''

Komentari

Autor: Tanjug

26/04/2024

-

16:35

Predsednici Poljske i Litvanije nadgledali zajedničke vojne vežbe: ''Potencijalni agresor mora da vidi našu spremnost''
Predsednici Poljske i Litvanije nadgledali zajedničke vojne vežbe: ''Potencijalni agresor mora da vidi našu spremnost'' - Copyright Tanjug/AP Photo/Mindaugas Kulbis

veličina teksta

Aa Aa

Poljski predsednik Andžej Duda i njegov litvanski kolega Gitanas Nauseda sastali su se danas kako bi nadgledali poslednji dan zajedničkih vojnih vežbi duž granice dve zemlje.

Tom prilikom Duda je poručio da ''potencijalni agresor mora da vidi našu spremnost'' budući da, kako tvrdi, postoji pretnja zbog koje su zajedničke vežbe organizovane.

Poljsko-litvanske vojne vežbe ''Brave Griffin 24/II'' trajale su nedelju dana duž Suvalki jaza, strateški važnog dela zemlje koji se smatra potencijalnom žarišnom zonom u slučaju sukoba između Rusije i NATO-a.

Granica, duga skoro 100 kilometara između članica NATO-a Poljske i Litvanije, takođe je kopneni koridor između Belorusije i ruske eksklave na Baltičkom moru u Kalinjingradu.

U vežbi je učestvovalo 1.500 litvanskih pešadijskih vojnika, skoro 200 pripadnika poljske 15. mehanizovane brigade, kao i američko i portugalsko vojno osoblje, prenosi AP.

Kako navodi agencija, do skoro se kopnena granica smatrala ranjivom jer bi Rusija, u slučaju da zauzme Suvalki jaz, mogla da odseče Litvaniju i druge dve baltičke države, Letoniju i Estoniju, od Poljske i drugih NATO saveznika.

Ta percepcija koridora se promenila otkako je Švedska pristupila NATO-u u martu, pošto je Baltičko more sada skoro okruženo zemljama NATO-a i svaki pokušaj da se proboja granice ne bi ostavio baltičke zemlje odsečenim.

Baltičko more je ruska pomorska pristupna tačka za grad Sankt Peterburg i Kalinjingrad, koji je odvojen od ruskog kopna.

Granični deo, nazvan po obližnjem poljskom gradu, takođe obezbeđuje kopnene pristupne veze između Belorusije i Kalinjingrada,a državljani Rusije imaju aranžman za ukidanje viza za prolaz kroz tu oblast.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa