Evropa

Reakcije na vest o smrti Navaljnog: Kremlj kaže da se sprovodi istraga, sa Zapada traže odgovore na pitanja

Komentari

Autor: Tanjug

16/02/2024

-

14:18

Reakcije na vest o smrti Navaljnog: Kremlj kaže da se sprovodi istraga, sa Zapada traže odgovore na pitanja
Tanjug/AP - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Ruski opozicionar Aleksej Anatoljevič Navaljni, koji je preminuo danas u zatvorskoj koloniji u autonomnom okrugu Jamalo-Nenecki u 48. godini, služio je kaznu od 30 godina zatvora u Rusiji.

Nakon objave o njegovoj smrti oglasili su se brojni zvaničnici zapadnih zemalja. Mnogi od njih su otvoreno optužili Moskvu da je odgovorna i zahtevaju od Rusije da pruži odgovore o njegovom slučaju. Sa druge strane Kremlj je saopštio da je istraga u toku, dok je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova poručila da su reakcije lidera NATO-a "samorazotkrivajuće".

Kancelarija Federalne kazneno-popravne službe Rusije za Jamalo-Nenecki autonomni okrug u saopštenju je navela da se Navaljni posle šetnje osećao loše i izgubio svest, nakon čega je neuspešno reanimiran, a uzork smrti se utvrđuje.

Makron: Smrt Navaljnog otkriva slabost Kremlja i strah od protivnika

Smrt Alekseja Navaljnog "otkriva slabost Kremlja i strah od bilo kojeg protivnika", izjavio je danas predsednik Francuske Emanuel Makron povodom vesti da je u ruskom zatvoru preminuo opozicioni lider Aleksej Navaljni.

Tanjug/AP/Omar Havana

 

"Večeras mislim na njegovu suprugu, na njegovu porodicu, na čoveka koji je opovrgao tezu da hrabrosti više nema", izjavio je Makron nakon potpisivanja sporazum sa svojim ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim u Jelisejskoj palati, preneo je Figaro.

ODIHR traži pokretanje istrage o okolnostima smrti Navaljnog

Smrt ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog tokom izdržavanja dugotrajne zatvorske kazne je tragedija koja prati godine nepravednog zatvora i uskraćivanja ljudskih prava, saopštila je danas Kancelarija OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) i zatražila pokretanje istrage o okolnostima njegove smrti.

''Duboko sam tužan zbog vesti o smrti Alekseja Navaljnog. Od samog početka, zatvaranje gospodina Navaljnog je bilo fundamentalno kršenje prava na izražavanje neslaganja, kao i prava na pravično suđenje", rekao je direktor ODIHR-a Mateo Mekači, navodi se u saopštenju OEBS-a.

ODIHR poziva ruske vlasti da odmah pokrenu i kredibilnu istragu o okolnostima u kojima je umro i da zakonskim zastupnicima Navaljnog omoguće pun pristup.

U saopštenju se podseća da su se sve države OEBS-a obavezale da će poštovati prava zatvorenika i garantovati pravo na pravično suđenje i nezavisnost pravosuđa. 

"Pravosudni sistemi moraju ostati nezavisni od politike i nikada ne smeju biti instrumentalizovani da ućutkaju glasove neslaganja", zaključuje se u saopštenju.

Bajden: Putin odgovoran za smrt Navaljnog

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je danas da je predsednik Rusije Vladimir Putin odgovoran za smrt opozicionog političara Alekseja Navaljnog.

Tanjug/ AP Photo/Mary Altaffer

 

"Putin je odgovoran za smrt Navaljnog. Putin je odgovoran. Ono što se dogodilo Navaljnom je još veći dokaz Putinove brutalnosti", rekao je Bajden na konferenciji za medije, prenosi Njujork tajms.

On je dodao da "nije ni iznenađen, ni ogorčen" informacijom o smrti Navaljnog.

Stoltenberg pozvao Rusiju da odgovori na sva pitanja o smrti Navaljnog

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je danas Rusiju da odgovori na pitanja vezana za smrt Navaljnog i dodao da je neophodno da se utvrde činjenice vezane za njegovu smrt.

Tanjug/AP/Saul Loeb

 

"Treba da utvrdimo sve činjenice, a Rusija mora da odgovori na sva ozbiljna pitanja o okolnostima njegove smrti", rekao je Stoltenberg.

Mišel: EU smatra da je ruski režim jedini odgovoran

Evropska unija smatra da su ruske vlasti odgovorne za smrt Alekseja Navaljnog, izjavio je danas predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Tanjug/AP/Geert Vanden Wijngaert

 

"Navaljni se borio za vrednosti slobode i demokratije. Za svoje ideale podneo je najveću žrtvu. EU smatra da je ruski režim jedini odgovoran za ovu tragičnu smrt", napisao je Mišel na platformi X (Tviter) .

On je izrazio saučešće porodici ruskog disidenta, ali i onima koji "bore za demokratiju širom sveta u najmračnijim uslovima".

"Borci ginu. Ali borba za slobodu nikada ne prestaje", poručio je Mišel.

Predsednik Letonije: Kremlj je brutalno ubio Navaljnog

Predsednik Letonije Edgars Rinkevičs je objavio je na platformi X da smatra da je Navaljnog "Kremlj brutalno ubio".

"Šta god da mislite o Alekseju Navaljnom kao političaru, Kremlj ga je upravo brutalno ubio. To je činjenica i nešto što treba znati o prirodi sadašnjeg ruskog režima", napisao je Rinkevičs i izjavio saučešće porodici i prijateljima Navaljnog.

Sežurne: Navaljni platio životom otpor sistemu ugnjetavanja

Francuski ministar spoljnih poslova Stefan Sežurne poručio je danas da je Navaljni platio životom otpor "sistemu ugnjetavanja".

Tanjug/AP Photo/Michel Euler, Pool

 

"Aleksej Navaljni je platio životom svoj otpor sistemu ugnjetavanja. Njegova smrt u kaznenoj koloniji podseća nas na realnost režima Vladimira Putina", naveo je Sežurne u objavi na društvenoj mreži X.

On je, u ime Francuske, izrazio saučešće porodici i bližnjima Navaljnog, kao i celokupnom ruskom narodu.

Šolc: Navaljni verovatno životom platio hrabrost

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas, komentarišući smrt Navaljnog, da Rusija "više nije demokratska država".

Printscreen Youtube/ZEIT ONLINE

 

Šolc je opisao smrt Navaljnog kao "depresivnu" i ocenio da je bilo veoma hrabro što se Navaljni vratio u Rusiju iz Nemačke, prenosi "Zidojče Cajtung".

Nemački kancelar ocenio je da je Navaljni sada "verovatno životom platio tu hrabrost".

Zelenski: Putin bi trebalo da odgovara za zločine

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski optužio je danas Putina za smrt Alekseja Navaljnog.

Zelenski je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa nem

ačkim kancelarom Olafom Šolcom u Berlinu izneo tvrdnju da je "očigledno" da je Putin "ubio Navaljnog".

profimedia

 

Zelenski je rekao da Putina "nije briga ko umire" i da je ruskom predsedniku stalo samo do toga da se zadrži na vlasti, prenosi nemački Velt.

On je naveo da bi Putin "trebalo da izgubi sve" i "odgovara za zločine".

Blinken: Rusija je odgovorna za ovo

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je danas da je Rusija odgovorna za smrt opozicionog političara Alekseja Navaljnog, ukoliko je vest o njegovoj smrti tačna.

"Prvo i najvažnije, ako je ova vest tačna, naše misli su sa njegovom suprugom i njegovom porodicom", rekao je Blinken u Minhenu, gde prisustvuje bezbednosnoj konferenciji, prenosi Rojters.

Tanjug/AP/Evelyn Hockstein

 

Dodao je da smrt Navaljnog u ruskom zatvoru i "fiksacija i strah od jednog čoveka naglašavaju slabost i trulež u srcu sistema koji je Putin izgradio".

"Rusija je odgovorna za ovo. Razgovaraćemo sa mnogim drugim zemljama koje su zabrinute za Alekseja Navaljnog, posebno ako se ovi izveštaji potvrde kao istiniti", poručio je Blinken.

Peskov: Putin je obavešten, istraga je u toku

Federalna kazneno-popravna služba Rusije sprovodi neophodnu istragu o smrti opozicionog političara Alekseja Navaljnog, saopštio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov, dodavši da je ruski predsednik Vladimir Putin obavešten o smrti.

profimedia

 

"Koliko znamo, Federalna kazneno-popravna služba sprovodi sve neophodne istrage na osnovu postojećih propisa", rekao je Peskov novinarima, prenosi TASS.

Dodao je da slučaj ne zahteva dodatne naloge jer, kako je istakao, postoje određena pravila "kojih se sada svi pridržavaju".

Peskov je odbio da komentariše uzrok smrti ruskog političara, rekavši da je na "medicinskim radnicima da to otkriju".

Volodin: Za smrt Navaljnog odgovorni Vašington i Brisel

Predsednik ruske Dume Vjačeslav Volodin poručio je danas da su za smrt opozicionog političara Alekseja Navaljnog odgovorni Vašington i Brisel.

"Uzrok će utvrditi forenzičari i istraga, ali kada, bez čekanja na rezultate istrage, optužbe i izjave političara i šefova neprijateljskih država zvuče kao kopije, prvo se mora odgovoriti na pitanje: Kome danas koristi smrt Navaljnog", napisao je Volodin na Telegramu.

Prema njegovim rečima, to je "apsolutno očigledno".

"Odgovara onima koji su uveli više od 19.000 sankcija Rusiji, sa ciljem da rasparčaju njenu ekonomiju i onima koji gube rat u Ukrajini", naveo je Volodin.

Pored toga, naveo je da su odgovorni i "oni koji nemaju podršku sopstvenog stanovništva i nemaju šanse da pobede na izborima, ali u isto vreme žele da zadrže vlast na bilo koji način".
"Oni koji su željni da prigrabe zlatne i devizne resurse naše zemlje i oni koji žele da unište Rusiju", napisao je Volodin.

Dodao je da su "njihova imena poznata".

"Za smrt Navaljnog su odgovorni svi oni, od generalnog sekretara NATO-a i rukovodstva SAD do Šolca, Sunaka i Zelenskog", tvrdi ruski zvaničnik.

Kako je naveo, "upravo su oni doneli ogroman broj neuspešnih odluka i imaju koristi od smrti Navaljnog".

Zaharova: Reakcije lidera NATO-a na smrt Navaljnog su "samorazotkrivajuće"

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova poručila je danas da su reakcije lidera NATO-a na smrt Navaljnog "samorazotkrivajuće".

"Reakcija lidera NATO-a na smrt Navaljnog u vidu direktnih optužbi protiv Rusije je samorazotkrivajuća. Forenzičko ispitivanje je u toku, ali su zaključci Zapada već spremni", navela je Zaharova na Telegramu.

Tanjug/AP/Russian Foreign Ministry Press Service

 

Komentari (0)

Evropa