Region

Golob u utorak u Vašingtonu na sastanku sa Bajdenom, jedna od tema i Zapadni Balkan

Komentari

Autor: Tanjug

18/10/2024

-

22:23

Golob u utorak u Vašingtonu na sastanku sa Bajdenom, jedna od tema i Zapadni Balkan
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Slovenački premijer Robert Golob u utorak će otputovati u Vašington, gde će se sastati sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom, a među temama razgovora biće i Zapadni Balkan, saopštila je Bela kuća.

Kako se navodi, dvojica lidera će održati detaljne razgovore o nizu pitanja od zajedničkog interesa, uključujući energetsku bezbednost i saradnju, zajednički pristup Zapadnom Balkanu, kontinuiranu snažnu podršku Ukrajini i razvoj događaja na Bliskom istoku, prenosi STA.

Glavna svrha posete je jačanje bilateralne odnose Slovenije i SAD, koje dele zajedničke vrednosti, istorijsko prijateljstvo, strateško partnerstvo i savezništvo u NATO-a, saopštila je Golobova kancelarija.

U saopštenju kabineta slovenačkog premijera se navodi da će se razgovori u Vašingtonu fokusirati na jačanje sveobuhvatne bilateralne saradnje sa fokusom na sajber bezbednost, veštačku inteligenciju, inovacije i energiju.

Takođe, Bajden i Golob će razgovarati o načinima intenziviranja bezbednosne saradnje i transatlantske saradnje EU i SAD i odnosima unutar NATO-a.

Lideri će se dotaći i pitanja jačanja saradnje u međunarodnim organizacijama i multilateralnim inicijativama, a baviće se i aktuelnim globalnim pitanjima, poput Ukrajine, Bliskog istoka i Sudana, kao i važnim regionalnim pitanjima na Zapadnom Balkanu.

Poslednji slovenački zvaničnik koji je posetio Belu kuću bio je premijer Borut Pahor u februaru 2011. kada se sastao sa Bajdenom, tada u svojstvu potpredsednika SAD, dok je tadašnji predsednik SAD Barak Obama kratko prisustvovao tom sastanku.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa