Region

Dodik nakon ročišta: Ponuđene su mi razne stvari u zamenu za oslobađajuću presudu

Komentari

Autor: FoNet

16/10/2024

-

21:25

Dodik nakon ročišta: Ponuđene su mi razne stvari u zamenu za oslobađajuću presudu
Dodik nakon ročišta: Ponuđene su mi razne stvari u zamenu za oslobađajuću presudu - Copyright Tanjug/SRNA/Borislav Zdrinja

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas na konferenciji za medije u Istočnom Sarajevu da je proces protiv njega i v.d. direktora Službenog glasnika Miloša Lukića politički motivisan i da su mu ponuđene razne stvari u zamenu za oslobađajuću presudu.

"Meni su za oslobađajuću presudu ponuđene razne stvari, počev od centralizacije Bosne i Hercegovine, što sam ja odbio. Zato se proces usložnjava i pokušava da se ubrza. Nema te stvari koju će moći da dobiju da bi u ovako nakaradnom postupku osigurali bilo šta što nije u skladu sa Ustavom", rekao je Dodik posle današnjeg ročišta, prenosi RTRS.

On je naveo da mu je ponuđeno i da pristane na pitanje imovine, što je takođe odbio, i istakao da je optužen da je, vršeći svoju ustavnu dužnost, iskazao nepoštovanje prema Kristijanu Šmitu koji je nametnuo zakon, iako, kako je naveo, bonska ovlašćenja ne podrazumevaju nametanje zakona.

Dodik je rekao da je sudija Sena Uzunović na današnjem ročištu tražila da se poštuje akt o pravu na samoopredeljenje, ističući da mu je drago što su "počeli da vode računa o konvenciji koja govori o pravu naroda za samoopredjeljenje".

Oni lažu da to Dejtonom nije predviđeno. Narodi imaju pravo na samoopredeljenje, kazao je Dodik.

Na današnjem ročištu je izvedeno 36 materijalnih dokaza za drugoptuženog Lukića, od kojih je navažnija diplomatska nota Nemačke o diplomatskom statusu Kristijana Šmita.

Naredna ročišta zakazana su za 30. oktobar i 13. novembar.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa