Region

Kolika je inflacija u BiH: Centralna banka objavila objedinjenu projekciju za ovu i narednu godinu

Komentari

Autor: Tanjug

16/10/2024

-

23:01

Kolika je inflacija u BiH: Centralna banka objavila objedinjenu projekciju za ovu i narednu godinu
Kolika je inflacija u BiH: Centralna banka objavila objedinjenu projekciju za ovu i narednu godinu - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) objavila je danas kako očekuje da će objedinjena inflacija u BiH za tekuću i narednu godinu biti oko 3,7 odsto.

Iz ove finanasijske institucije navode da rezultati ankete sprovedene u septembru pokazuju da se očekivanja u vezi sa inflacijom kontinuirano smanjuju i da su iznosi niži od prošlogodišnjeg proseka, preneo je RTRS.

CBBiH napominje da su ekonomska kretanja u svetu još uvek nestabilna kao posledica ratova, što i dalje može dovoditi do negativnih promena očekivane inflacije.

Zato je, kako se ističe, "potrebno konstantno praćenje inflacionih kretanja kako bi bili sprečeni negativni učinci očekivanog rasta cena, koji bi posledično mogli da izazovu pad potrošnje u BiH, koja je osnovna odrednica ekonomskog rasta u zemlji".

Centralna banka sprovodi kvartalnu anketu o inflatornim očekivanjima u cilju analize i kontinuiranog praćenja inflacionih očekivanja ekonomskih subjekata, a učesnici istraživanja su predstavnici finansijskog sektora, komercijalne banke i osiguravajuća društva.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa