Region

"Situacija ozbiljna, brojni građani zarobljeni": Stravične poplave u BiH, ima poginulih

Komentari

Autor: Tanjug, Klix.ba, Dnevni avaz

04/10/2024

-

08:49

"Situacija ozbiljna, brojni građani zarobljeni": Stravične poplave u BiH, ima poginulih
"Situacija ozbiljna, brojni građani zarobljeni": Stravične poplave u BiH, ima poginulih - Copyright Tanjug AP/Armin Durgut

veličina teksta

Aa Aa

Padavine u protekla 24 sata na području opština Jablanica, Konjic, Kiseljak, Fojnica i Kreševo prouzrokovale su velike probleme stanovnicima tih opština u BiH. Zbog poplava nakon obilnih padavina Jablanica, na jugu BiH, potpuno je blokirana, a ima prijava o nestalim i povređenim ljudima, prenosi Klix.ba. Kako navodi portal, kuće su poplavljene, putevi blokirani, a nema ni mobilnog signala. 

Premijerka HNK Marija Buhač (HDZ) je saopštila poslednje informacije o stanju u poplavljenim područjima ovog kantona. Buhač je naglasila da ima ljudskih žrtava, ali da trenutno ne može precizirati koliko ljudi je izgubilo život. 

Iz Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) rekli su za Avaz da su poslali zahteve Federalnom MUP-u i Oružanim snagama BiH za pomoć. Ističe se da je Federalni MUP saopštio da će poslati svoju jedinicu specijalne policije. Takođe su naveli da je FUCZ obustavio operacije deminiranja i stavio u pripravnost sve deminere da pomognu ugroženom stanovništvu.

Tanjug AP/Armin Durgut

 

Gorska služba spasavanja (GSS) Jablanica pozvala je stanovnike da se jave kako bi pomogli toj službi i vatrogascima u akcijama spasavanja.

Za Klix.ba je iz Vatrogasne stanice Jablanica rečeno da je naselje u potpunosti blokirano.

"Policija nas je obavestila da je blokirana i pruga. U Jablanicu se trenutno ne može ni ući, niti izaći. Fiksni telefoni rade, ali mobilna telefonija nema signala", naveli su iz Vatrogasne stanice.

GSS je navela da su poplavljene saobraćajnice.

Iz Federalne uprave civilne zaštite saopšteno je da je prekinuta putna komunikacija na pravcima Jablanica -Mostar, Jablanica - Risovac, Jablanica - Prozor Rama i Jablanica - Konjic.

Osim Jablanice, zbog obilnih padavina poplavljene su ulice i stambeni objekti u Kiseljaku i Kreševu.

Iz Službe za civilnu zaštitu Opštine Kiseljak apelovali su na stanovništvo da ne kreće na put, a da u hitnim slučajevima pozovu navedenu službu, vatrogasce, hitnu pomoć ili policiju.

Iz Srednje škole "Ivan Goran Kovačić" u Kiseljaku saopšteno je da će nastava biti odložena zbog poplava.

"Situacija je vrlo ozbiljna"

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić kaže da je situacija sa poplavama u toj zemlji vrlo ozbiljna i da su brojni građani zarobljeni.

On se putem društvenih mreža obratio povodom poplava i velikog nevremena koje je tokom protekle noći pogodilo delove Federacije BiH.

 

 

"Zbog obilnih padavina tokom noći nekoliko mesta na području Jablanice, Konjica, Kiseljaka, Kreševa i Fojnice su zahvaćena poplavama i odronima. Od noćas sam u komunikaciji s ekipama na terenu i koordiniramo akciju pomoći, uz sve poteškoće koje imamo s komunikacijom zbog oštećenih mreža", napisao je Nikšić.

Dodao je da je situacija vrlo ozbiljna jer su brojni građani još uvek zarobljeni u svojim kućama.

"Pronalazimo način da dođemo do njih. Nažalost, bilo je i ljudskih žrtava, ali još uvek nemamo sve informacije vezane za to. Javnost ćemo informisati o svemu čim dobijemo potvrdu s terena. Sve nadležne i interventne ekipe su od ranih jutarnjih sati mobilisane. Uspeli su da evakuišu određeni broj građana koje je voda zarobila u njihovim domovima, a nastavljaju i dalje obilaziti pogođena područja kako bi spasili ljude i pružili im pomoć. Tokom dana očekujemo i dodatnu pomoć. U akciju je uključen i MUP, čiji helikopter je krenuo da evakuiše jedno povređeno dete. Sada je najvažnije da evakuišemo ugroženo stanovništvo i da sprečimo nastanak dalje štete", poručio je Nikšić.

U Hrvatskoj rastu vodostaji reka, Kupa se približava kritičnom nivou

Širom Hrvatske rastu vodostaji reka zbog obilne kiše koja danima pada. Rastu vodostaji Save, Kupe i Odre, a u Lici Otuče i Zrmanje i zbog toga su u nekim delovima Hrvatske na snazi mere odbrane od poplava, prenosi HRT.

U Karlovcu je Kupa jutros premašila 750 centimetara i proglašene su vanredne mere odbrane od poplava.

Zbog obilne kiše na snazi je crveni meteoalarm za pola Hrvatske. Iz meteorološke službe su saopštili da je noćas palo dosta manje kiše nego prethodnih dana.

"Kupa je dostigla visoke vodostaje, razlila se na određenim područjima, ali ništa nepredviđeno, odnosno ništa opasno", rekao je Mišo Čičak iz Hrvatskih voda za HRT i dodao da se vrhunac vodostaja očekujo poslepodne, između 14 i 16 sati.

On je dodao da će vodostaji na Kupi i Korani u Karlovcu preći 800 cm. Prema njegovim rečima, to neće prouzrokovati značajnije probleme za stanovnike, osim što će eventualno neke saobraćajnice biti zatvorene.

Juče je u Gračacu poplavljeno nekoliko kuća uz reku Otuču, a u Brodu na Kupi su podeljene vreće s peskom za nasipe, navodi HRT.

Komentari (0)

Evropa