Fokus

Poplave nakon jakih kiša odnele stotine kuća u provinciji Jagang u Severnoj Koreji

Komentari

Autor: Tanjug

02/10/2024

-

13:51

Poplave nakon jakih kiša odnele stotine kuća u provinciji Jagang u Severnoj Koreji
Poplave nakon jakih kiša odnele stotine kuća u provinciji Jagang u Severnoj Koreji - Copyright Tanjug/AP/Gopen Rai

veličina teksta

Aa Aa

U više delova provincije Jagang u Severnoj Koreji, nakon jakih kiša koje su pogodile taj deo zemlje u drugom delu jula, stotine kuća su nestale u poplavama ili klizištima, saopšteno je iz Ministarstva za ujedinjenje koje se pozvalo na satelitske snimke.

Kako je prenela agencija Jonhap, jake kiše u julu su poplavile oblasti pored reke Amnok u provincijama Severni Fjongan, Jagang i Rjangang.

Državni mediji u Severnoj Koreji nisu objavili detalje o eventualnim ljudskim žrtvama.

U izveštaju Ministarstva ujedinjenja pominje se da je Jagang u više navrata pretrpeo štete od poplava, ali su u vezi sa tim jedino pomenuti napori za oporavak, dok nema izveštaja o spasilačkim operacijama ili razmerama štete u toj provinciji.

Pozivajući se na satelitske snimke, to ministarstvo je navelo da su poplave i klizišta koja su se aktivirala odnele oko 200 kuća u okrugu Songgan u provinciji Jagang.

Kako je novinarima rekao zvaničnik Ministarstva ujedinjenja, koji je želeo da ostane anoniman, ta oblast je podložna poplavama i klizištima, koje se mogu pojaviti u kratkom periodu, i izazvati velike ljudske žrtve.

"Industrijska postrojenja u provinciji, uključujući fabriku municije, takođe su bila poplavljena", rekao je zvaničnik ministarstva.

Severnokorejski lider Kim Džong-un posetio je u julu okruge Sinuiju i Uiju da bi vodio operaciju spasavanja oko 5.000 žitelja poplavama pogođenih područja.

On je takođe naredio da se žrtve poplava dovedu u Pjongjang i da im se tu obezbedi prihvat i sklonište i posetio je mesta u kojima je bio u toku rad na raščišćavanju područja.

Ministarstvo ujedinjenja je saopštilo i da je "veoma retko" da državni mediji u Severnoj Koreji izveštavaju o javnim aktivnostima njihovog predsednika, što se dogodilo osam puta u rasponu od oko dve nedelje.

"Ovo pokazuje da se javno mnjenje pogoršalo i da je nezadovoljstvo naroda naraslo. Čini se da Severna Koreja ima problema da obuzda pogoršanje javnog mnjenja usled poplava", navedeno je iz Ministarstva.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet