Region

Stručnjak za bezbednost DŽevad Galijašević: Proslava napada Irana na ulicama Sarajeva ogledalo stanja duha

Komentari

Autor: Tanjug

02/10/2024

-

23:28

Stručnjak za bezbednost DŽevad Galijašević: Proslava napada Irana na ulicama Sarajeva ogledalo stanja duha
Stručnjak za bezbednost DŽevad Galijašević: Proslava napada Irana na ulicama Sarajeva ogledalo stanja duha - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Stručnjak za bezbednost DŽevad Galijašević izjavio je danas da  proslava napada Irana na Izrael na ulicama Sarajeva predstavlja ogledalo stanja duha, političkog i verskog identiteta koje vlada kod sarajevskih muslimana koji su, kako kaže, orijentisani na rat i radikalnu percepciju islama.

Galijašević je ukazao da, bez obzira što ta radikalna percepcija islama dolazi od šiitskog iranskog islama, a bosanski muslimani su suniti, kada bilo koji muslimani ratuju sa Izraelom, taksisti i neke strukture će izaći na ulice.

"Sve će to tajno organizovati političke strukture. Političari koji kukavički ćute o stradanjima ljudi na Bliskom istoku u stvari stoje iza organizacije ovakve proslave kako bi poslali poruku i Iranu i islamskom svetu da u Sarajevu još uvek živi radikalni islamizam", naveo je Galijašević u izjavi za Srnu.

Osvrnuvši se na događaj na Terezijanskoj vojnoj akademiji u Austriji, gde je tokom svečanosti kadet iz BiH odbio da se rukuje s ministrom odbrane Klaudijom Taner iz verskih razloga, Galijašević kaže da su taj događaj i proslava iranskih napada na Izrael samo potvrda načina, mentaliteta i stanja duha koji vlada u Sarajevu. 

"Iran je vrlo prisutan u Sarajevu", istakao je Galijašević.

Tanjug/Sava Radovanović

 

On smatra da je nakon Pogorelice, kada su 1996. godine američke trupe sa SFOR-om intervenisale i pohapsile iranske instruktore, smenile ministra odbrane Hasana Čengića i ministra unutrašnjih poslova Bakira Alispahića, Iran ipak ostao da deluje u Sarajevu.

"Iran ima svoju televiziju 'Sahar' i 'Behar', te osam časova programa na tzv. bosanskom jeziku. Imaju svoj naučnoistraživački institut 'Ibn Sina', koji je u stvari obaveštajni centar, kao i kulturni klub koji je u ratu 1994. godine otvorio Ali Akbar Velajati, ministar inostranih poslova Irana. Iran ima 20 velikih humanitarnih organizacija", naveo je Galijašević.

Prema njegovim rečima, iz nekog razloga Zapad nije želeo da protera Iran iz Sarajeva, smatrajući da tako može da napravi ravnotežu u odnosu na vehabijski islam.

"Zapad je u stvari hteo da kontroliše globalni terorizam i radikalne islamiste iz BiH, te nikad nije hteo da se obračuna sa njima. Zapad je smatrao da prisustvo Irana doprinosi slabljenju vehabijske strukture džamije Kralj Fahd, ostataka odreda El mudžahedin i strukture AID-a",  smatra Galijašević.

On je ukazao da treba zaustaviti rat na Bliskom istoku koji danas više nego ikad treba sporazume i dogovaranja.

"Kako to uraditi kada aplaudirate ratu koji je započeo Iran i koji ima potpuno novu dimenziju, te se može pretvoriti u globalni vojno-politički sukob velikih sila u kojem s jedne strane učestvuju Rusija i Kina, a SAD, NATO i EU sa druge", upitao je Galijašević.

Nakon sinoćnjeg iranskog napada na Izrael na ulicama Sarajeva organizovano je "slavlje" defileom automobila, preneli su federalni mediji.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa