Region

Lokalni izbori u Podgorici: Prva provera volje birača nakon raskola u vladajućoj stranci

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

29/09/2024

-

08:48

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) saopštio je danas da je u Podgorici na lokalnim izborima do 12 časova glasalo 20,61 odsto ili oko 30.038 birača. Kako navode, to je manje nego na izborima 2018. godine kada je glasalo 27,9 odsto birača, kao i na izborima 2022. kada je odziv bio 28,7 odsto, poreneo je portal RTCG. Birališta su otvorena od sedam do 20 časova.

Predsednik Izborne komisije Podgorice Vladimir Filipović kazao je za TVCG da nema prijavljenih nepravilnosti, već da su prijavljeni samo manji tehnički problemi koji ne mogu da utiču na regularnost izbora.

U izbornoj trci u Podgorici je 13 lista, od kojih koalicija Pokreta Evropa sad i Demokratske Crne Gore, kao i koalicija "Za Budućnost Podgorice" koju čine Nova srpska demokratija, Demokratska narodna partija, Socijalistička narodna partija, Ujedinjena Crna Gora, Radnička partija, Slobodna Crna Gora i Prava Crna Gora.

Na izborima učestvuju i koalicija "Za bolju Podgoricu Jakov Milatović" koju čine Pokret za Podgoricu, Građanski pokret URA i Pokret za promjene, zatim Demokratska partija socijalista i Bošnjačka stranka.

Za mesto u lokalnom parlamentu boriće se i Stranka evropskog progresa, Evropski savez, koji čine Socijaldemokrate, Socijaldemokratska partija i Liberalna partija, zatim Pokret Preokret, Pokret Naprijed, Podgorička lista, Crnogorska građanska akcija, Crnogorska evropska partija i Pokret podstanara Podgorica.

U glavnom gradu Crne Gore pravo glasa ima 145.724 glasača, koji će birati 58 odbornika za gradski parlament.

Euronews/Stefan Goranović

 

Do pada vlasti u Podgorici je došlo nakon raskola u vladajućem Pokretu Evropa sad i izlaska iz stranke šefa države Jakova Milatovića, koji je bio jedan od njegovih osnivača. Milatović je PES napustio zbog neslaganja sa premijerom i liderom pokreta Milojkom Spajićem. Tako su do juče praktično saveznici na predstojećim vanrednim podgoričkim izborima Milatović i Spajić postali glavni takmaci u borbi za vlast u najvećem crnogorskom gradu.

Reporter Euronews Srbija nalazi se u Podgorici i kako kaže, prema analizi analitičara, sva scenarija su moguća i sve kombinatorike na ovim lokalnim izborima.

U Kotoru pravo glasa ima 18.498 građana, koji će birati između 12 lista. Na izborima će učestvovati Crnogorska građanska akcija, lista "Za Kotor - Miljan Popović", Demokratska alternativa - "dr Davor Kumburović - Da se Kotor pita", Evropski savez i Grupa građana - Čuvari grada.

U trci za mesto u lokalnom parlamentu biće koalicija Za budućnost Kotora, koju čine Nova srpska demokratija Demokratska narodna partija, zatim Kotorski pokret - Siniša Kovačević, Hrvatska građanska inicijativa, Demokratska partija socijalista. Na izborima će učestvovati i koalicija koju čine Demokrate i Pokret Evropa sad, Grbaljska lista, kao i koalicija sačinjena od Socijalističke narodne partije i Demokratske srpske stranke.

Komentari (0)

Evropa