Region

Zbog padavina porasli vodostaji reka u Hrvatskoj, Novosel: "Priroda neumoljiva, jača od ljudske ruke"

Komentari

Autor: Tanjug

16/09/2024

-

12:20

Zbog padavina porasli vodostaji reka u Hrvatskoj, Novosel: "Priroda neumoljiva, jača od ljudske ruke"
Zbog padavina porasli vodostaji reka u Hrvatskoj, Novosel: "Priroda neumoljiva, jača od ljudske ruke" - Copyright Instagram/dubrovnik_tourist_guide/Screenshot

veličina teksta

Aa Aa

Usled obilnih padavina proteklih dana u zemljama centralne i istočne Evrope naglo su porasli vodostaji reka u Hrvatskoj, ali su još daleko od opasnih nivoa, iako je prošle sedmice bilo mestimičnih izlivanja. Tomislav Novosel iz Hrvatskih voda kaže da odbrana od poplava nema.

"Malo je porasla Kupa, Sava u Zagrebu, ali ništa dramatično", rekao je Novosel za HRT.

Prati se, kaže, vodostaj Dunava, dok su prognoze za Muru i Dravu ublažene.

"Hidrolozi iz Mađarske prognoziraju visoki vodostaj Dunava u Budimpešti, iznad +800. Možda ima pet vodostaja koji su bili iznad toga u poslednjih 70-80 godina. To jasno mora doći i kod nas, imamo vremena za pripremu. U Mađarskoj se vrhunac očekuje s petka na subotu. Ima 200 kilometara od Budimpešte do Batine, ulaznog profila u Hrvatsku. Znači, tek početkom naredne sedmice očekujemo taj talas u Hrvatskoj", rekao je Novosel.

Istakao je da za razliku od Dunava, puno brže putuju bujične reke kao što su Kupa i Sava, koja se izlila u petak, ali nije bilo opasnosti za Zagreb niti za područja nizvodno. Mura i Drava su u ovom trenutku sigurne, rekao je Novosel i dodao da sa  Savom u Hrvatsko neće biti problema.

Pojašnjava da, zbog suše tokom leta, obilne padavine prethodnih dana većinom je upila zemlja i zato nije bilo visokih vodostoja Kupe ni ostalih vodotoka. Prema rečima Novosela, situacija u evropskim zemljama je dramatična.

"Siguran sam da su oni izvukli neke pouke. Kad u dva dana padne 300 do 400 milimetara kiše, tu jednostavno odbrane nema. Priroda je nekad neumoljiva i jača od ljudske ruke", naveo je Novosel.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa