Region

Duraković smatra da pisce udžbenika istorije u Republici Srpskoj treba hapsiti

Komentari

Autor: Tanjug

11/09/2024

-

12:30

Duraković smatra da pisce udžbenika istorije u Republici Srpskoj treba hapsiti
Ćamil Duraković - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U kampanju protiv udžbenika za škole u Republici Srpskoj uključio se i potpredsednik Srpske iz reda bošnjačkog naroda Ćamil Duraković koji kaže da bošnjačka deca neće pohađati škole u kojima će izučavati da je Radovan Karadžić pesnik i psihijatar.

Iako je to istorijska činjenica, Duraković je u intervjuu za Federalnu TV rekao da "kompromisa o istorijskim činjenicama i istini nema".

Duraković tvrdi da Republika Srpska hoće da, kako kaže, legalizuje ono što je započeto 90-tih godina.

On je to rekao odgovarajući na pitanje "šta takozvani stvaraoci Republike Srpske, vlastodršci Republike Srpske i i negatori genocida hoće, tj. šta to nude novim generacijama u novom nastavnom planu".

"Moramo biti iskreni i reći da sva politika kojoj svedočimo od kraja rata do danas je u stvari rušilačka politika negiranja države Bosne i Hercegovine, prikazivanje države BiH nemogućom državom. I evo, iako smo na političkoj sceni mogli gledati tu zapaljivu retoriku, kako je mi famozno zovemo, bojim se da je ovo sada pokušaj da se kroz obrazovni sistem nametne jedan politički narativ koji bi nove generacije prihvatile i u konačnici u sasvim normalnom ambijentu, tako što će svi oni koji ne misle tako napustiti te prostore, a ostat će oni koji će shvatiti da ustvari država BiH i nije država, da je ustvari Republika Srpska država i da će oni raditi na finalnoj realizaciji plana o secesiji", kaže Duraković.

Upitan ko su istoričari koji pišu takvu istoriju, Duraković, koji je ranije bio načelnik Srebrenice, kaže da su "to istoričari koje treba krivično goniti".

"Video sam da je neko već pokrenuo neke krivične prijave. Sigurno ću se i ja time pozabaviti. Dakle, vi iskrivljujete istinu. Čuo sam da tužilaštvo kaže da nisu nadležni za to. Pa ko je nadležan? Onda mi mislimo da je to visoki predstavnik, a onda nam iz međunarodne zajednice kažu - iscrpite pravne mehanizme unutar države. Dakle, vi ne znate ko je više ovde nadležan", rekao je Duraković.

Reagovanja u Federaciji BiH na udžbenik istorije za 9. razred osnovnih škola u Republici Srpskoj počeo je neposredno nakon što je na internet stranici Republičkog pedagoškog zavoda Srpske objavljen novi nastavni plan i program.

Oglasilo se potom i Ministarstvo prosvete i kulture Srpske saopštenjem u kojem je, između ostalog, poručeno da je veoma simptomatično da je interesovanje medija iz FBiH usmereno samo ka jednom nastavnom programu, i to nastavnog predmeta Istorije, te poručilo da ličnosti poput Ratka Mladića i Radovana Karadžića, koje su obavljale značajne dužnosti, ne mogu biti izostavljene prilikom predstavljanja događaja koji se odnose na nastanak Republike Srpske i Odbrambeno-otadžbinski rat.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa