Region

Vladajući albanski socijalisti pobedili na izborima za gradonačelnika Himarea

Komentari

Autor: Tanjug

05/08/2024

-

10:18

Vladajući albanski socijalisti pobedili na izborima za gradonačelnika Himarea
Vladajući albanski socijalisti pobedili na izborima za gradonačelnika Himarea - Copyright Tanjug/AP/Aurelien Morissard

veličina teksta

Aa Aa

Kandidat vladajuće Socijalističke partije Albanije Vanđel Tavo pobedio je na izborima za gradonačelnika grada Himare na jugozapadu zemlje u kojem živi grčka nacionalna manjina pošto je osvojio 58,62 odsto glasova na izborima održanim u nedelju, pokazuju preliminarni rezultati koje je danas objavila Centralna izborna komisija.

Prema tim rezultatima, kandidat opozicione koalicije 10 stranaka "Zajedno pobeđujemo" Petraku Đikurija osvojio je 41,38 odsto glasova, objavio je "Albanian post".

Koalicija "Zajedno pobeđujemo" uključuje glavnu opozicionu Demokratsku partiju desnog centra bivšeg premijera Saljija Beriše i Slobodarsku partiju bivšeg predsednika Albanije Iljira Mete.

Odziv birača u nedelju bio je 37,61 odsto, što je za tri odsto više u odnosu na prošlu godinu, a glasanje je proteklo bez problema, naveo je CIK.

Prevremeni izbori održani su u Himari, koja se nalazi 220 kilometara jugozapadno od glavnog grada Albanije,Tirane, nakon što je prethodnom gradonačelniku Fredisu Belerisu oduzeta titula u maju 2023. godine, 48 sati nakon što je izabran na tu funkciju, i koji je osuđen i zatvoren zbog optužbi za kupovinu glasova.

Ta presuda je izazvala tenzije između Albanije i Grčke. Beleris i Grčka tvrde da je presuda politički motivisana, dok albanski zvaničnici odlučno odbacuju te tvrdnje, pozivajući se na nezavisnost pravosuđa. Grčka je čak zapretila da će obustaviti nastojanja Albanije da se pridruži EU.

Beleris (51) tvrdi da je slučaj protiv njega bio pokušaj albanskog premijera Edija Rame da zadrži kontrolu nad Himarom i njenim potencijalom za unosan budući razvoj.

Beleris je u junu izabran u Evropski parlament na listi grčke Nove demokratije i dobio je petodnevno odsustvo iz zatvora kako bi prisustvovao otvaranju parlamenta u Strazburu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa