Region

Bivši funkcioner DPS-a Duško Marković predstavio novu političku partiju - Stranku evropskog progresa (SEP)

Komentari

Autor: Tanjug

24/06/2024

-

11:58

Bivši funkcioner DPS-a Duško Marković predstavio novu političku partiju - Stranku evropskog progresa (SEP)
Bivši funkcioner DPS-a Duško Marković predstavio novu političku partiju - Stranku evropskog progresa (SEP) - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U Podgorici je danas promovisana novoformirana politička partija - Stranka evropskog progresa (SEP), čiji je jedan od osnivača Duško Marković, bivši visokopozicionirani funkcioner DPS u vreme Mila Đukanovića, nekada premijer Crne Gore i dugogodišnji šef crnogorske tajne policije (ANB).

U obraćanju medijima, Marković je rekao da SEP nije ničiji projekat i da misle da Crnu Goru ne treba miriti, jer govoreći o tome potenciraju se, kako je rekao, razlike koje održavaju nestabilnost.

Iako je Marković odavno najavio formiranje nove stranke, danas je rekao da je on samo jedan od osnivača SEP-a.

"Oni su pokretačka snaga koja me navela da se prihvatim ovog ozbiljnog i odgovornog političkog poduhvata. U manifestu su saopšteni razlozi zbog kog smo formirali stranku. Smatramo da se u poslednje 3-4 godine sa državom upravlja neodgovorno i ugrožava državnu i ekonomsku suverenost, njen ustavni poredak, njen građanski karakter i koheziju naroda“, kazao je Marković na promociji SEP-a.

Sve ovo kreira nesigurnost u našem društvu a institucije gube kredibilnost, snagu i potencijal.

"Ovo nije trenutak da obrazlažemo konstatacije jer bi svako od nas mogao to učiniti nadugo i naširoko. Svesni da većina građana svedoči sveopštoj društvenoj devastaciji, predstavili smo sebi za cilj da učestvujemo na narednim izborima kako bi pomogli Crnoj Gori da se oporavi. Naša vrata otvorena su za sve koji na poslednjim izborima nisu prepoznali političku ponudu kojoj bi poklonili poverenje. I za sve one koji su razočarani i osjećaju se prevarenim od onih kojima su dali glas“, naveo je Marković, koji je odgovarajući na pitanje novinara ustvrdio da se nije razišao sa DPS-om, već da ga je napustio nakon gotovo tri decenije.

Stranka će, kazao je, biti posvećena evropskom putu Crne Gore.

"Političkim akterima garantujemo otvorenost u traženju najvećeg zajedničkog imenitelja oko pitanja u kojima se ne slažemo kao i spremnost na dijalog oko potreba države i građana tamo gde se razlikujemo“, kazao je Marković.

Smatra da Crnoj Gori nije potrebno pomirenje, jer govoreći o pomirenju, potenciraju se razlike koje drže zemlju u nestabilnosti.

"Potencira se stigma jednoj od dve strane koje treba miriti. Pronalazićemo najbolja rešenja za većinu građana. Želim da ukažem i da Crna Gora nije izolovano ostrvo imuno od sveta i svetskih procesa. Niko nije zaštićen od pretnji, evropska stabilnost je ugrožena. Crnoj Gori je neophodna stabilnost u vođenju spoljne i unutrašnje politike. Vreme u kom živimo zahteva takve odluke“, rekao je, između ostalog, Marković.

SEP će, kazao je, raditi za bolju Crnu Goru a udružili su se, kako kaže, da uspeju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa