Region

Otkriveno odakle je krenula zaraza: U Zagrebu pet pacijenata obolelo od legionarske bolesti, dvoje u teškom stanju

Komentari

Autor: Tanjug

18/06/2024

-

13:06

Otkriveno odakle je krenula zaraza: U Zagrebu pet pacijenata obolelo od legionarske bolesti, dvoje u teškom stanju
Otkriveno odakle je krenula zaraza: U Zagrebu pet pacijenata obolelo od legionarske bolesti, dvoje u teškom stanju - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U Zagrebu je pet pacijenata hospitalizovanih u KBC Zagreb obolelo od bakterije legionela (legionarska bolest), od kojih je dvoje pacijenata u teškom stanju, saopštio je danas taj kliničko bolnički centar.

Prema pisanju Jutarnjeg lista nakon što su otkriveni zaraženi pacijenti, pokrenuta je istraga gde je izvor zaraze, jer je poznato da vrlo često zaraza može da se proširi ili iz klima uređaja ili iz vode.

"Odmah smo alarmirali Hrvatski zavod za javno zdravlje koji je napravio sve analize i bakterija je izolovana u vodovodnom sistemu. U ovom trenutku je u toku pasterizacija, odnosno ispušta se vrela voda iz svih slavina u bolnici", rekao je Milivoj Novak, pomoćnik direktora KBC.

Za sada se ne zna na koji način je bakterija završila u vodovodnom sistemu, ali je poznato da se razmnožava u toploj vodi, pa se ljudi obično zaraze udisanjem zaraženih kapljica vode.

Kada se radi o pacijentima u teškom stanju, on je kazao da oni već boluju od hroničnih bolesti, a da je legionela pogoršala njihovo stanje.

Kako se navodi, kako bi se isprale sve slavine, potrebno je da se temperatura vode podigne na minimalno 75 stepeni i pustiti da isteče.

Epidemije ove bolesti uglavnom su povezane s vodovodom bolnica, hotela i javnih kupališta ili bazena, a bolest se uglavnom ne prenosi sa čoveka na čoveka.

Legionarska bolest je atipična upala pluća, koju uzrokuje bakterija i koja se leči antibioticima, azitromicinom, kinolonima ili rifampicinom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa