Region

Protesti u Podgorici zbog smanjenja kazne silovatelju devojčice

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Slobodnaevropa.org

16/05/2024

-

14:56

Protesti u Podgorici zbog smanjenja kazne silovatelju devojčice
Protesti u Podgorici zbog smanjenja kazne silovatelju devojčice - Copyright youtube.com/Radio Slobodna Evropa

veličina teksta

Aa Aa

Snažne reakcije u Crnoj Gori zazvala je odluka Apelacionog suda da smanji kaznu pedesetogodišnjem muškarcu koji je osuđen za višestruko silovanje petnaestogodišnje devojčice.

Osuđeni B.B. je mesecima silovao petnaestogodišnju devojčicu ispod prosečnih intelektualnih sposobnosti, pod pretnjom da će joj ubiti oca, navodi se u presudi Višeg javnog suda, kojom je prvobitno silovatelj osuđen na 15 godina zatvora. Navedeno je i da ne postoje olakšavajuće okolnosti budući da je B.B. i ranije osuđivan.

Međutim, Apelacioni sud u Podgorici smatra da je Viši sud "prestrogo osmerio" kaznu zbog čega su je pravosnažno preinačili na osam godina, što je drugo poništavanje presude Višeg suda.

"Zašto je silovatelj nagrađen?"

Građani Podgorice okupili su se juče ispred Apelacionog suda gde su protestvovali zbog ovakve odluke. Kako navode, presuda je potvrda da deca u Crnoj Gori "nisu zaštićena od silovanja i seksualnog zlostavljanja".

Članovi nevladinih organizacija javno su tražili odgovor na pitanje  "koji su razlozi za smanjenje kazne počiniocu".

"Pitamo Apelacioni sud i veće suda zbog čega je nagradilo silovatelja. Ukoliko nije bilo jedne olakšavajuće okolnosti, ako se radi o maloletnom detetu, ako se radi o povratniku, zašto su kaznili devojčicu? ", pitala je Aida Petrović iz nevladine organizacije Prima prenosi "Radio Slobodna Evropa".

Smatraju da ovakva presuda suda zapravo podstiče zlostavljače da nastave sa svojom praksom, istovremeno naglašavajući da ovakav razvoj događaja deluje kontraproduktivno na javno mnjenje, te da postoji rizik da žrtve silovanja neće prijavljivati napad i zlostavljanje koje trpe.

youtube.com/Radio Slobodna Evropa

 

Mirela Radić iz pokreta "Mi možemo" zatražila je strože kazne za silovatelje.

"Zahtevamo pod hitno promenu kaznene politike. Ne komentarišemo sudske odluke, ali smatramo da je nešto pogrešno kada je u pitanju kaznena politika Crne Gore".

Okupljeni su nosili transparente na kojima je pisalo "Osam godina zatvora za doživotnu traumu", "Gospodo sudije, koliku robiju bi zločinac dobio da je silovao vaše dete", itd...

Slučaj koji je šokirao Crnu Goru

Osuđeni B.B. živeo je u komšiluku petnaestogodišnje žrtve. Kako prenose crnogorski mediji, početkom 2020. devojčica je pod prinudom otišla u njegovu kuću nakon što joj je pretio da će joj ostaviti roditelje bez posla "ako ga ne posluša", kao i da će joj "ubiti oca".

Devojčica je iz straha krila od roditelja šta se dešava, dok otac nije primetio promene u ponašanju i pregledao njen mobilni telefon u kojem je našao poruke osuđenog.

Brat petnaestogodišnje devojčice je potom u poverljivom razgovoru sa sestrom saznao šta se dogodilo i da je seksualno nasilje od strane 35 godina starijeg Cetinjanina trajalo mesecima.

Porodica je prijavila slučaj policiji nakon čega je silovatelj osuđen. On je, međutim, tokom istrage tvrdio da nikada nije silovao devojčicu, te da je petnaestogodišnjakinja dobrovoljno pristala na seksualne odnose.

Komentari (0)

Evropa