Briselske vesti

Rast tenzija na Bliskom istoku na dnevnom redu redovnog samita lidera EU u Briselu

Komentari

Autor: Tanjug

14/10/2024

-

11:39

Rast tenzija na Bliskom istoku na dnevnom redu redovnog samita lidera EU u Briselu
Rast tenzija na Bliskom istoku na dnevnom redu redovnog samita lidera EU u Briselu - Copyright Tanjug/AP/Geert Vanden Wijngaert

veličina teksta

Aa Aa

Redovni samit lidera Evropske unije održaće se u četvrtak u Briselu, a očekuje se da će rastuće tenzije između Izraela i Libana biti visoko na agendi tog sastanka.

Posle izraelske ofanzive na Liban tokom proteklog vikenda, Evropljani su postali zabrinutiji zbog svoje uloge u mirovnoj misiji UN na području koje je trenutno na udaru, prenosi portal Euractiv.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, najmanje petnaest pripadnika mirovne misije UN (UNIFIL) povređeno je na jugu Libana do nedelje 13. oktobra nakon što su jedinice izraelske vojske (IDF) "nasilno upale" na njihov položaj.

U  incidentima koji su se dogodili u četvrtak i petak povređena su najmanje petorica pripadnika UNIFIL-a.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je ranije tokom vikenda izjavio da je vreme da se UNIFIL skloni iz uporišta Hezbolaha i borbenih zona na jugu Libana, ali UNIFIL je odbio da se pokori tim zahtevima i podsetio IDF i sve aktere da su se "obavezali da obezbede sigurnost osoblja i imovine UN i da poštuju nepovredivost prostorija UN u svakom trenutku".

UNIFIL se sastoji od oko 10.000 vojnika iz 50 zemalja i 800 civilnih radnika i od 1978. godine deluje duž Plave linije između Libana i Izraela, a Savet bezbednosti UN nedavno je obnovio mandat ovoj misiji za još jednu godinu.

Izraelski napadi na plave šlemove UN naišli su na široku osudu, a odlazeći šef spoljnih poslova EU, Žosep Borelj saopštio je da takvi napadi na mirovnjake UN predstavljaju "ozbiljno kršenje međunarodnog prava i potpuno su neprihvatljivi, te moraju odmah prestati".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa