Briselske vesti

Emisija "Brisele, ljubavi moja?": Može li "Super Mario" da vrati EU ekonomiju na pravi kurs

Komentari

Autor: Euronews

25/09/2024

-

21:02

Emisija "Brisele, ljubavi moja?": Može li "Super Mario" da vrati EU ekonomiju na pravi kurs
Emisija "Brisele, ljubavi moja?": Može li "Super Mario" da vrati EU ekonomiju na pravi kurs - Copyright Prinskrin/Youtube/euronews

veličina teksta

Aa Aa

Novo epizoda emisije "Brisele, ljubavi moja?" (Brussels, my love?) Euronews-a postavlja pitanje zašto ekonomija Evropske unije zaostaje za SAD i Kinom i istražuje ljutu borbu Evropske komisije sa velikim IT kompanijama (Big Tech-om).

Ove nedelje, u studiju Euronews-a gosti su bili Darmendra Kanani, iz progresivnog tink tenka "Prijatelji Evrope", Alva Fin, iz Evropskog liberalnog foruma i Konor Alen, korporativni lobista sa sedištem u Briselu.

"Učinite to ili će to uslediti spora agonija“, rekao je ove nedelje bivši predsednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Dragi, predstavljajući svoj izveštaj o jačanju rasta u EU.

Panel gostiju Euronews-a reagovao je na ovih 170 ideja uključujući i Dragijev plan za investicije vredan 750 milijardi evra.

Konor Alen nije bio impresioniran njegovim pozivima na trošenje.

"Jedina razumna stvar koju treba uraditi je da se vlast stavi u ruke preduzeća i organizacija koje će biti odgovorne narodu“, predložio je on. Ali Darmenda Kanani se nije složio.

"Ono što smo primetili je da u poslednjih 50 godina tržište ne rešava probleme. Šta bi se desilo da vlada nije uvodila regulacije tokom kovida?“, upitao je on.

Gosti emisije su takođe reagovali na presudu Evropskog suda pravde ove nedelje u kojoj se navodi da kompanija "Epl" treba da vrati irskoj vladi 13 milijardi neplaćenog poreza.

Alva Fin je povodom toga kazala da se irska vlada borila protiv ove presude svim silama.

"Oni (irska vlada) neće biti srećni jer Irska ima velike koristi od multinacionalnih kompanija“, objasnila je ona.

Konačno, panel se osvrnuo na debatu Haris-Tramp koju je pratilo 67 miliona ljudi.

"Tramp je pobedio. Kamali su bacali 'meke lopte', pre svega na temu ekonomije“, jasan je bio Alen, kritikujući tim moderatora.

Kanani je insistirao da je potpredsednica Kamala Haris jasan pobednik u duelu sa bivšim predsednikom SAD.

"On (Tramp) naveo je niz stvari o tome da imigranti jedu mačke i pse. Da li se slažete sa tim? Sa tom laži? Slažete li se sa tom laži?“, ponavljao je pitanje Kanani.

Kompletnu epizodu na engleskom možete pogledati u videu u okviru teksta.

Komentari (0)

Evropa