Briselske vesti

Litvanije predložila Andriusa Kubiliusa za evropskog komesara: Radio je na planu EU za Ukrajinu još 2017.

Komentari

Autor: Tanjug

21/08/2024

-

20:00

Litvanije predložila Andriusa Kubiliusa za evropskog komesara: Radio je na planu EU za Ukrajinu još 2017.
Litvanije predložila Andriusa Kubiliusa za evropskog komesara: Radio je na planu EU za Ukrajinu još 2017. - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Litvanije predložila je danas Andriusa Kubiliusa kao potencijalnog sledećeg evropskog komesara čime je započet postupak nominacije koji je litvanska premijerka Ingrida Šimonite označila kao "kompleksan".

Vlada zvanično nominuje kandidata, a predsednik zemlje i Seimas, litvanski parlament, moraju odobriti odluku, prenosi portal Politico.eu.

Premijerka Šimonite je potvrdila da je već dobila neformalnu saglasnost od predsednika Gitana Nausede i vladajuće litvanske koalicije.

Ako bude odobrena kandidatura Kubiliusa, bivši profesor univerziteta, dva puta premijer Litvanije i poslanik u Evropskom parlamentu od 2019. godine, moraće da se odrekne svog mesta u Evropskom parlamentu.

Kubilius, koautor Evropskog plana za Ukrajinu iz 2017. godine, je otvoreni pristalica Kijeva i ima čvrst stav prema Rusiji.

Tokom svog mandata u Evropskom parlamentu i kao ključna figura za pitanja u vezi sa Rusijom, naglašavao je potrebu za stalnom vojnom podrškom Ukrajini i zalagao se za plan u kojem bi zapadni saveznici doprinosili sa 0,25 odsto svog BDP-a kako bi pomogli da se na bojnom polju pobedi ruski predsednik Vladimir Putin.

Takođe je zahtevao da Moskva snosi troškove rekonstrukcije Ukrajine korišćenjem zamrznutog ruskog novca, a ne samo kamata koje generiše taj novac, a u svojoj zemlji je predložio osnivanje vladinog odeljenja ili ministarstva posvećenog pitanjima vezanim za Ukrajinu.

Kubilius je predložen za potencijalnog sledećeg evropskog komesara nakon što je litvanski ministar spoljnih poslova Gabrielius Landsbergis u subotu odustao od svoje kandidature jer je litvanski predsednik Gitana Nauseda odbio da ga podrži.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa