Briselske vesti

Dvoje komesara EU podnelo ostavke kako bi zauzeli mesta u Evropskom parlamentu

Komentari

Autor: Tanjug

15/07/2024

-

13:20

Dvoje komesara EU podnelo ostavke kako bi zauzeli mesta u Evropskom parlamentu
Dvoje komesara EU podnelo ostavke kako bi zauzeli mesta u Evropskom parlamentu - Copyright Tanjug/AP/Jean-Francois Badias

veličina teksta

Aa Aa

Evropska komesarka za saobraćaj Adina Valean i evropski komesar za životnu sredinu, okeane i ribarstvo Virginijus Sinkevičijus podneli su ostavke na te funkcije kako bi zauzeli svoja mesta u Evropskom parlamentu, na koja su izabrani nakon evropskih  u junu ove godine.

Kako se navodi u saopštenju objavljenom na sajtu Evropske komisije, Valean i Sinkevičijus su obavestili predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen da su odlučili da podnesu ostavke, koje stupaju na snagu 15, odnosno 16. jula.

Kako se dodaje, Fon der Lajen je odlučila da, uz resore koje imaju, privremeno dodeli nadležnosti za pitanja životne sredine, okeana i ribarstva izvršnom potpredsedniku Komisije Marošu Šefčoviču, a nadležnosti za pitanja saobraćaja komesaru za klimatske promene, Vopkeu Hoekstri.

U Strazburu će, od sutra do 19. jula, biti održana konstitutivna sednica novog saziva Evropskog parlamenta (EP).

Poslanici Evropskog parlamenta će tokom sednice izabrati predsednika i potpredsednike ovog zakonodavnog tela EU, a odlučivaće i o tome da li će podržati Fon der Lajen da dobije drugi mandat na toj funkciji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa