Biznis vesti

Komisija za zaštitu konkurencije pokrenula postupak protiv četiri maloprodajna lanca

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/10/2024

-

17:19

Komisija za zaštitu konkurencije pokrenula postupak protiv četiri maloprodajna lanca
Komisija za zaštitu konkurencije pokrenula postupak protiv četiri maloprodajna lanca - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Dana 10. oktobra 2024. godine, Komisija za zaštitu konkurencije (KZK) pokrenula je postupak protiv vodećih maloprodajnih lanaca u Srbiji: Delhaize Serbia DOO, Merkator-S DOO, Univerexport DOO i DIS DOO Krnjevo, kao i protiv trećeg lica, društva Cenoteka, u čijim su prostorijama takođe izvršeni nenajavljeni uviđaji. Postupak je pokrenut na osnovu osnovane pretpostavke da su navedena društva prekršila konkurenciju zaključivanjem restriktivnog sporazuma, čime su prekršili član 10. Zakona o zaštiti konkurencije.

Komisija je u okviru Sektorske analize tržišta prehrambenih proizvoda u Srbiji za period od 2018. do 2022. godine utvrdila niz pokazatelja koji su ukazivali na narušavanje tržišne konkurencije.

Analiza cena 35 proizvoda kod pomenutih trgovinskih lanaca otkrila je da su cene osnovnih prehrambenih artikala, poput mleka, jogurta, ulja, brašna, šećera, jaja, kafe i banana, bile gotovo identične, bez obzira na različite uslove nabavke. U avgustu 2024. godine, Komisija je dodatno uporedila cene 45 proizvoda kod pomenutih trgovaca, što je dodatno ukazalo na odsustvo međusobnog konkurentskog pritiska.

Na osnovu sprovedenih analiza, Komisija je zaključila da postoji osnovana sumnja da su trgovački lanci zaključili restriktivni sporazum u skladu sa članom 10. Zakona, zbog čega je tržište maloprodaje ostvarilo vrednosni rast u periodu od aprila 2023. do marta 2024. godine, dok je količinski promet blago opao. Takođe, rast cena u maloprodaji je premašio inflatorne pritiske, što ukazuje na odsustvo konkurencije.

U prethodnim izjavama za medije, predstavnici KZK su istakli da se analiza tržišta prehrambenih proizvoda sprovodi sa ciljem utvrđivanja da li narušavanje konkurencije utiče na rast cena. Ova analiza traje još od početka 2023. godine, ali su pojedini učesnici na tržištu odbili da dostave potrebne podatke, zbog čega je proces usporen.

 

Komisija do sada nije mogla da prejudicira rezultate postupaka

Za "Novosti" su iz KZK ranije objasnili da nisu primili nijednu inicijativu koja bi se odnosila na maloprodajne lance prehrambenih proizvoda, ali naglašavaju da postupci po službenoj dužnosti mogu biti pokrenuti samo na osnovu zakonskog osnova. Medijski navodi i strahovi potrošača nisu dovoljni za pokretanje postupka. Ipak, iz Komisije podsećaju da inicijativu može podneti bilo koje fizičko ili pravno lice, pa čak i anonimno, te da organizacije za zaštitu potrošača i mediji takođe mogu inicirati istragu.

Pored toga, u izjavama za "Novosti" navedeno je da Komisija do sada nije mogla da prejudicira rezultate postupaka niti da daje dodatne informacije, jer bi to moglo ugroziti istragu. Komisija je pokrenula 120 postupaka od 2006. godine do danas zbog zloupotrebe dominantnog položaja ili zaključivanja restriktivnih sporazuma, a kazne za povredu konkurencije mogle su iznositi i do 10% od ukupnog godišnjeg prihoda učesnika na tržištu. Neki od učesnika su zbog ponavljanja prekršaja suočeni sa kaznama od nekoliko miliona evra.

Komisija za zaštitu konkurencije naglašava da nastavlja sa istragom i analizom tržišta maloprodaje prehrambenih proizvoda, a u cilju zaštite potrošača i osiguravanja fer konkurencije na tržištu. Pozivaju sva lica koja raspolažu relevantnim informacijama da ih dostave Komisiji kako bi se utvrdilo činjenično stanje i preduzele odgovarajuće mere.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis