Biznis vesti

Zamena prozora i vrata, izolacija krova, kotlovi na gas: Kolike su subvencije države i koliko može da se uštedi

Komentari

Autor: Lj.G.

13/10/2024

-

20:30

Zamena prozora i vrata, izolacija krova, kotlovi na gas: Kolike su subvencije države i koliko može da se uštedi
Zamena prozora i vrata, izolacija krova, kotlovi na gas: Kolike su subvencije države i koliko može da se uštedi - Copyright Tanjug/Dimitrije Nikolić

veličina teksta

Aa Aa

Građani sve više uviđaju značaj uštede energije, a ima i onih koji se već godinama racionalno odnose prema potrošnji. Da bi smanjili trošenje kućnog budžeta, domaćinstvima su na raspolaganju subvencije za unapređenje energetske efikasnosti. U 2023. godini obezbeđeno je 1,79 milijardi dinara bespovratnih sredstava za sanaciju skoro 10.000 domaćinstava u 131 lokalnoj samoupravi u Srbiji. Prema podacima Ministarstva rudarstva i energetike, time su postignute uštede energije jednake godišnjoj proizvodnji gradske toplane u Nišu, odnosno smanjenju emisije ugljen-dioksida koju proizvodi oko 28.000 automobila.

Ove godine zbog izuzetnog interesovanja u resornom ministarstvu očekuju da će njihov broj biti veći, pa planiraju da se do kraja 2027. godine sanira oko 50.000 domaćinstava širom Srbije.

Građani će moći da se prijave za subvencije u 137 lokalnih samouprava i gradskih opština koje su zaključile ugovor sa Ministarstvom o sufinansiranju programa u tekućoj godini, u kojima je od juna 2024. počelo raspisivanje javnih poziva za građane. 

Subvencije za mere energetske efikasnosti kroz program Vlade Srbije iznose 50 odsto za primenu maksimalno dve pojedinačne mere koje se odnose, na primer, na zamenu prozora i ugradnju kotla na gas.

Korisnici mogu da računaju na subvencije do 65 odsto za primenu paketa mera kao što su zamena prozora i vrata, izolacija krova, kotao na biomasu i solarni paneli.

Novina je da se od ove godine izdvajaju značajno veće subvencije za energetski ugrožene kupce koji mogu da računaju na subvencije do 90 odsto vrednosti energetske sanacije u domaćinstvu.

Kako je najavljeno, u 44 lokalne samouprave biće raspisani posebni javni pozivi sa učešće energetski ugroženih kupaca.

Subvencije se dodeljuju u okviru projekta "Čista energija i energetska efikasnost za građane Srbije". 

Taj projekat se finansira iz zajma Svetske banke od 50 miliona dolara i sprovodi u cilju unapređenja energetske efikasnosti i održivog grejanja u domaćinstvima.

Kolike su uštede

U Srbiji se troši tri i po puta više energije u odnosu na evropski prosek.

Primenom mera energetske efikasnosti, domaćinstva bi mogla da ostvare uštedu energije između 25 i 30 odsto. Uz to, povećava se komfor stanovanja i smanjuje emisija štetnih gasova.

Tako bi zamenom spoljnih prozora i vrata moglo da se uštedi oko 20 odsto ukupne toplotne energije za grejanje.

Termoizolacijom krova očekivana ušteda je oko 25 odsto.

Ušteda je oko 30 odsto ako se postave termičke izolacije spoljnih zidova, podova,  a isto toliko može da se uštedi ako se kotao, kamin ili peć, odnosno uređaji na čvrsto, tečno gorivo ili električnu energiju, zamene efikasnijim kotlom na biomasu.

Znatno veća ušteda ostvaruje se ugradnjom toplotnih pumpi i to čak oko 70 odsto, a ušteda oko 75 odsto može da se očekuje ugradnjom solarnih kolektora u instalaciju za centralnu pripremu potrošne tople vode.

Ugradnjom solarnih panela snage 10kW u prosečnom domaćinstvu, očekivano je da se nadomesti kompletna godišnja potrošnja.

Prednosti energetske efikasnosti su finansijska ušteda kroz smanjenje izdataka za grejanje, hlađenje, ventilaciju i električnu energiju, smanjenje potrošnje energije, duži životni vek stambenog objekta, ugodinije i kavlitetnije stanovanje, povećana vrednost nekretnine, kao i zaštita životne sredine. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis