Biznis vesti

Ministarstvo rudarstva i energetike: Uskoro poseban javni poziv za energetski ugrožene kupce u Kraljevu

Komentari

Autor: Tanjug

13/09/2024

-

10:35

Ministarstvo rudarstva i energetike: Uskoro poseban javni poziv za energetski ugrožene kupce u Kraljevu
Ministarstvo rudarstva i energetike: Uskoro poseban javni poziv za energetski ugrožene kupce u Kraljevu - Copyright Tanjug/Dimitrije Nikolić

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo rudarstva i energetike saopštilo je danas da je u toku javni poziv za unapređenje energetske efikasnosti u domaćinstvima u Kraljevu, a da će uskoro biti upućen i poseban javni poziv za energetski ugrožene kupce.

Tribina o merama energetske efikasnosti u stanovima i porodičnim kućama održana je juče u Gradskoj upravi u Kraljevu, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Na tribini su građani imali priliku da dobiju neophodne informacije o javnom pozivu za subvencije za zamenu stolarije, poboljšanje izolacije, fasade, zamenu neefikasnih kotlova i postavljanje solarnih kolektora i panela za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe.

Pomoćnica ministarke rudarstva i energetike za energetsku efikasnost i klimatske promene Maja Vukadinović rekla je da su Ministarstvo i lokalna samouprava ove godine izdvojili 25 miliona dinara za subvencije.

"Subvencije su namenjene za zamenu stolarije, izolaciju fasade, zamenu neefikasnih kotlova ili ugradu solarnih kolektora i panela za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe, primenom ovih mera građani mogu da ostvare značajne uštede energije i da dobiju subvencije do 65 odsto investicije ako se opredele za više mera", rekla je Vukadinović.

Gradski menadžer Grada Kraljeva Zorica Sretenović rekla je da postoji veliko interesovanje građana za subvencije za energetsku efikasnost.

"Do sada je stiglo više od 140 prijava i javni poziv je i dalje u toku tako da pozivam sve zainteresovane građane da se informišu i prijave, najveće interesovanje za subvencije za zamenu stolarije" rekla je Sretenović.

Vukadinović je rekla da se u Kraljevu uskoro očekuje raspisivanje posebnog javnog poziva za energetski ugrožene kupce za koji su Ministarstvo i lokalna samouprava izdvojili više od 6 miliona dinara i da će se ti javni pozivi raspisati u 44 jedinice lokalne samouprave u Srbiji.

"Ova domaćinstva moći će da dobiju subvencije za unapređenje energetske efikasnosti u iznosu do 90 odsto vrednosti ulaganja", naglasila je Vukadinović.

Vukadinović je rekla da se projekat "Čista energija i energetska efikasnost za građane" sprovodi u saradnji sa Svetskom bankom.

"Ove godine subvencije će širom Srbije dobiti oko 12.000 domaćinstava dok ćemo do kraja 2027. sanirati više od 70.000 domaćinstava", zaključila je Vukadinović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis