Biznis vesti

Đurić: Srbija snažno podržava inicijativu "Pojas i put", izvoz u Kinu je 6,6 milijardi dolara

Komentari

Autor: Tanjug

10/10/2024

-

13:53

Đurić: Srbija snažno podržava inicijativu "Pojas i put", izvoz u Kinu je 6,6 milijardi dolara
Đurić: Srbija snažno podržava inicijativu "Pojas i put", izvoz u Kinu je 6,6 milijardi dolara - Copyright Tanjug/MSP

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić rekao je na otvaranju međunarodne naučne konferencije "Dijalozi o Kini" da Srbija snažno podržava inicijativu "Pojas i put" i izneo podatak da je vrednost izvoza Srbije u Kinu 6,6 milijardi dolara.

Đurić je poručio da Srbija zadržava neutralnu poziciju i prijateljske odnose sa svim zemljama.
Naglasio je da je Srbija prva evropska zemlja koja je izgradila čvrste odnose i strateško partnerstvo sa Kinom.

Podsetio je na izuzetne prijateljske odnose dva predsednika, kao i na sve prednosti buduće saradnje postignute potpisivanjem sporazuma o slobodnoj trgovini prilikom ovogodišnje posete kineskog predsednika Srbiji.

Ambasador NR Kine u Srbiji Li Ming poručio je da je Kina zemlja koja je posvećena globalnom miru, bezbednosti i napretku.

Potvrdio je reči ministra Đurića da je Srbija prva zemlja koja je izgradila zajednicu i gradi svetlu budućnost sa Kinom koja će biti model dobrih odnosa dveju zemalja.

Zahvalio je kineskim kompanijama koje svojim poslovanjem u Srbiji pružaju podršku saradnji dveju zemalja.

Zamenik generalnog direktora u Srbija Ziđin Majning Jang Juankun naveo je da je 2023. bila izuzetno uspešna za kompaniju Srbija Ziđin Majning.

"Kao lideru u održivom zelenom rudarstvu, postigli smo izvanredne poslovne rezultate, postavši najveći izvoznik u Srbiji sa izvozom koji je premašio milijardu dolara", rekao je on.

Napomenuo je da su postignuća u izvozu, rastu prihoda, tehnološkim inovacijama i društvenoj odgovornosti donela kompaniji prestižnu nagradu PKS i priznanje jedne od sto najboljih kompanija u Jugoistočnoj Evropi", izjavio je on i dodao da kompanija u 2023. implementirala tri značajna ESG standards postavši prva kompanija u Srbiji koja je usvojila SA8000 standard društvene odgovornosti.

Generalni menadžer za CSR sektor u kompaniji Srbija Ziđin Koper Žang Jicheng rekao je da je u proteklih pet godina uloga Srbija Ziđin Kopera imala ulogu motora privrednog razvoja celog borskog regiona.

Kompanija je dala ukupan doprinos društveni doprinos lokalnoj zajednici u tom periodu od 845 miliona dolara, zaposlila više od tri hiljade novih radnika i kreirala više od devet hiljada radnih mesta.

Prema njegovim rečima, prosečna neto plata zaposlenih dostigla je 125 hiljada dinara što je povećanje od 87 odsto u odnosu na 2018. kada je Ziđin došao u Srbiju.

"U tom periodu je u zaštitu životne sredine i ekologiju uloženo više od 300 milona dolara i ozelenjeno je više od trista hektara zemljišta", izjavio je on.

Generalna direktorka za prekomorske operacije Ziđin Majning Grup Megi Huang poručila je da je ova grupa internacionalna, posluje u 16 zemlja i njen cilj je da postane zelena visokotehnološka i globalna vodeća rudarska kompanija u svetu.

"U Srbiji Ziđin ima dva projekta, jedan koji vodi zajeno sa Vladom Srbije i to je Srbija Ziđin Koper i drugi,koji je u stopostotnom vlasništvu", izjavila je ona.

Dodala je da je to važna investicija za njih i da Srbiju smatra izuzetno važnom za poslovanje, a  dokaz za to je da je biznis centar cele Ziđin grupe preseljen prošle godine u Beograd.

Komentari (0)

Biznis