Biznis vesti

Momirović: Promet nekretnina raste, udeo prodaje stanova 56 odsto

Komentari

Autor: Tanjug

09/10/2024

-

11:51

Momirović: Promet nekretnina raste, udeo prodaje stanova 56 odsto
Momirović: Promet nekretnina raste, udeo prodaje stanova 56 odsto - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Udruženje Klaster nekretnine organizovalo je danas u Beogradu Forum o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti 2024, a ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović izjavio je da tržište nekretnina u Srbiji beleži rast prometa iz godine u godinu, uprkos globalnim izazovima sa kojima se suočava.

"U prvom kvartalu 2024. godine promet nepokretnosti iznosio je 1,5 milijardi evra, a najveći udeo u ukupnom prometu nepokretnosti zauzima prodaja stanova od 834 miliona evra, sa učešćem od 56 odsto", rekao je Momirović.

Glavni pokretači ovog rasta su, kako kaže, veći gradovi i to Beograd, Niš, Novi Sad i Kragujevac.

"Tu beležimo značajan porast cene kvadratnog metra, kako u stambenom tako i u komercijalnom prostoru", rekao je ministar i dodao da je povećana tražnja rezultat domaćih i stranih investicija, ali i investicija srpske dijaspore. 

Momirović dodaje da je cena stanova u drugom tromesečju 2024. zabeležila rast od 4,68 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

"Tržište nekretnina ostaje stabilno i bez velikih fluktuacija", istakao je.

Ministar navodi da je potrebno raditi na poboljšanju pravnog okvira, ubrzanju digitalizacije u procesima vezanim za nekretnine i unapređenju profesionalnog standarda u ovom sektoru.

"Ministarstvo je u prethodnom periodu aktivno radilo na izmenama i dopunama zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti čije se usvajanje očekuje do kraja ove godine", rekao je Momirović.

Dodaje da će se predmetnim izmenama regulisati pojedini instituti koji će stvoriti uslove za dalji razvoj ove delatnosti i povećati kvalitet usluga u oblasti posredovanja u prometu i zakupu nepokretnosti, ali i uticati na suzbijanje pranja novca.

Naglašava da se, za predstojeći Ekspo, očekuje rast u izgradnji infrastrukturnih projekata i više investicija.

"To će stvoriti značajne prilike za agencije za nekretnine i posrednike. Imate ključnu ulogu u pružanju informacija i usluga kako domaćim, tako i stranim klijentima koji će se sve više interesovati za tržište u našoj zemlji", rekao je Momirović.

Povećanja tražnja za nekretninama tokom specijalizovan izložbe, prema njegovim rečima, može dovesti do rasta cena nekretnina, naročito u blizini lokacije gde će biti održan sam Ekspo.

"Ekspo će biti značajan katalizator za modernizaciju i transformaciju sektora nekretnina, ali i celokupan ekonomski i društveni razvoj, kako Beograda tako i Srbije", zaključio je Momirović.

Ministar je pozvao prisutne da nastave sa usavršavanjem, jer tržište nekretnina, kako navodi, postaje sve složenije, konkurentnije i veće.

Glavne teme foruma su novine koje donosi izmena niz zakona koje primanjuju posrednici u prometu i zakupu nepokretnosti, ali i stanje na tržištu nekretnina u zemlji i u regionu Jugoistočne Evrope.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis