Biznis vesti

Vesić: Izgradnja infrastrukture znači razvoj Srbije

Komentari

Autor: Tanjug

23/09/2024

-

15:37

Vesić: Izgradnja infrastrukture znači razvoj Srbije
Goran Vesić - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je da izgradnja javne infrastrukture znači razvoj Srbije i da će, samo do kraja ove godine, biti izgrađeno 85 kilometara auto-puteva i brzih saobraćajnica.

Govoreći na sednici Skupštine Srbije na kojoj se raspravlja o rebalansu budžeta za ovu godinu, Vesić je rekao da je tačno da nemamo dovoljno razvijenu putnu mrežu u odnosu na zemlje srednje i zapadne Evrope, i da zato gradimo puteve.

"Završićemo 54 km brze svabraćajnice do Loznice.  Završićemo skoro 30 km autopute između Kruševca i Vrnjačke banje. Završićemo 5,8 km do Valjeva, to već u oktoboru.  Završićemo obilaznicu oko Gornjeg Milanovca 9,5 km u narednih desetak dana. Kompletna trasa do Požege sa tunelom Munjino Brdo biće puštena do 1. juna", naveo je Vesić.  

Dodao je da će uskoro Požarevac biti spojen sa auto-putem Beograd-Niš, a da će do septembra sledeće godine, pre roka, biti završen kompletan Dunavski koridor.  

Onima kojima smatraju da su to nepotrebne investicije, Vesić je poručio da pitaju građane Trstenika, Vrnjačke banje,  Požarevca i Loznice da li su im ti putevi potrebni ili ne.

On je naglasio da je budžet njegovog Ministarstva za ovu godinu iznosio 2,3 milijarde evra, a da je budžet Ministarstva građevinarstva,  saobraća i infrastrukture 2012. bio 205 miliona evra.  

"Deset puta je veći sada, 80 odsto budžeta su kapitalni projekti. Mi smo prošle godine uradili skoro 700 kilometara regionalnih i lokalnih puteva.  Predsednik Vučić je najavio da ćemo sledeće godine investirati 250 miliona evra u lokalne puteveže da se uradi  4.000 kilometara lokalnih puteva", poručio je Vesić i dodao da će biti potrebno četiri do pet godina da se uradi taj projekat.

"I tako se podiže kvalitet života ljudi. Gde god se izgradi put, gde god se izgradi brza pruga ili obična, tu dolaze investicije. Nove investicije znače nova radna mesta, nova radna mesta znače razvoj turizma,  razvoj lokalnog biznisa. I tako se Srbija razvija", zaključio je ministar. 

Komentari (0)

Biznis