Biznis vesti

Ekspanzija litijuma u Velikoj Britaniji: Dve firme će kopati u Kornvolu, porojekat dobio status od nacionalnog značaja

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/09/2024

-

18:08

Ekspanzija litijuma u Velikoj Britaniji: Dve firme će kopati u Kornvolu, porojekat dobio status od nacionalnog značaja
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Velika Britanija planira da do kraja ove godine ostvari ogroman proboj u proizvodnji obnovljive energije. Prvo je u maju počela sa radom fabrika litijumskih baterija kompanije "Volklek" u Koventriju, dok verovatno do kraja godine firma "Agratas" počinje sa izgradnjom "gigafabrike" baterija za vozila luksuzne marke Jaguar u Somersetu.

Uz to, 17. septembra su kompanije "Korniš litijum" i "HELM AG" sklopile memorandum o razumevanju radi eksploatacije litijuma u oblasti Kornvol. Britanska ministarka za stambene zajednice i lokalnu samoupravu Anđela Rajner dodelila je istog dana status "projekta infrastrukture od nacionalnog značaja" za rudarski projekat "Trelavor Hard Rok". Ovaj basen je bogat granitom iz kojeg će se vršiti ekstrakcija litijuma.

Odluku su objavili lokalni mediji i u njoj piše da su zadovoljeni sledeći kriterijumi

- Smatra se da projekat ima značajan ekonomski uticaj i da je važan u ekonomskog pokretanju rasta

- Ima uticaj na region veći od jedne oblasti lokalne samouprave

- Fokusira se na vađenje strateški važnog industrijskog minerala

Džeremi Vrethol, osnivač i izvršni direktor "Korniš Litijuma" istakao je značaj ovog projekta za sticanje energetske nezavisnosti Velike Britanije.

"Ovo označava još jednu fazu na putu Ujedinjenog Kraljevstva od oslanjanja na uvezeni litijum do maksimiziranja potencijala industrijskog obima kopanja litijuma koji već leži ispod naših nogu na postojećim braunfild lokacijama u Kornvolu", kazao je on.

Što se novih fabrika baterija tiče, ona u Koventriju prilagođava svoje proizvode specifičnim potrebama automobilskog tržišta Ujedinjenog Kraljevstva, posebno se fokusirajući na male proizvođače vozila, koji imaju svoje niše na tržištu.

"Volklek je više meseci vršio značajne investicije, sa ciljem da pomogne dekarbonizaciji u Velikoj Britaniji. Kao ponosni investitor u Velikoj Britaniji, naš početni fokus je na automobilskoj industriji, obezbeđujući sigurnost snabdevanja sektora, a zatim nameravamo da razmotrima i šira tržišta elektrifikacije", rekao je nakon otvaranja fabrike osnivač ove kompanije, Indijac Imram Katri.

Najavljena "gigafabrika" u Somersetu takođe je plod indijske investicije jer je firma "Agratas" deo ogromnog konglomerata "Tata grupa", koji čini više od 30 kompanija koje posluju u više od 100 zemalja.

"Agratas" je poslao nadležnim službama planove za izgradnju "Zgrade broj jedan", a konačna odluka se očekuje pre katoličkog Božića, piše BBC.

Građevinska firma "Mekalpajn" dobila je ugovor krajem jula za predgrađevinske radove na lokaciji bivše "Kraljevske fabrike oružja".

Očekuje se da će građevinski radovi trajati dve godine i uključiće oko 2.000 građevinskih radnika.

Komentari (0)

Biznis