Planeta

Italija kaznila Gugl sa 102 miliona evra zbog zloupotrebe dominantne pozicije

Komentari

Autor: Euronews

13/05/2021

-

12:23

Italija kaznila Gugl sa 102 miliona evra zbog zloupotrebe dominantne pozicije
Italija kaznila Gugl sa 102 miliona evra zbog zloupotrebe dominantne pozicije - Copyright gugl logo

veličina teksta

Aa Aa

Internet gigant Gugl kažnjen je sa 102 miliona evra zbog odbijanja da na svojoj platformi prihvati aplikaciju koja omogućava pronalaženje stanica za punjenje električnih automobila.

Italijanska regulatorna tela su istragom utvrdila da Gugl nije odobrio upotrebu aplikacije koju je razvio italijanski energetski gigant Enel. Ova aplikacija omogućava električnom vozilu da se poveže na internet i dobije brojne usluge.

"Aplikacija nudi širok spektar usluga namenjenih za punjenje električnih vozila, od pronalaska stanice za punjenje do upravljanja punjenjem i rezervisanja stanice", navodi se.

Ta aplikacija je konkurent aplikaciji Gugl Maps američkog giganta, koja samo omogućava pretragu stanica za punjenje električnih vozila.

"Gugl je odbijanjem da omogući kompaniji Enel X Italija da aplikacija JuicePass bude dostupna na platformi Android Auto, nepravedno ograničio mogućnosti korisnika aplikacije Enela", ocenilo je telo za zaštitu konkurencije koje je u maju 2019. pokrenulo istragu.

Italijanski regulator je takođe naložio Guglu da stavi na raspolaganje kompaniji Enel X Italija i drugim proizvođačima aplikacija instrumente za programiranje aplikacija na Androidu Auto.

Evropska komisija je Guglu od 2017. napisala višemilionske kazne optužujući ga za iskorišćavanje dominantne pozicije na tržištu i favorizovanje njegovih servisa.

Gugl je 2019. kažnjen sa 1.49 milijardi evra za zloupotrebu restriktivnih klauzula u sklapanju ugovora sa drugim sajtovima čime su njegovi konkurenti  sprečeni da na tim sajtovima postavljaju oglase za pretragu.

Zvaničnici Gugla su izjavili da se ne slažu sa odlukom kao i da će razmisliti o daljim postupcima. 

Komentari (0)

Svet