Planeta

Tajlandska premijerka se izvinila za smrt muslimanskih demonstranata pre 20 godina

Komentari

Autor: Tanjug

24/10/2024

-

20:18

Tajlandska premijerka se izvinila za smrt muslimanskih demonstranata pre 20 godina
Tajlandska premijerka se izvinila za smrt muslimanskih demonstranata pre 20 godina - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Tajlandska premijerka Petongtar Šinavatra danas je uputila izvinjenje zbog smrti 85 muslimanskih demonstranata pre 20 godina, nekoliko sati pre nego što je ovaj slučaj, za koji nijedan zvaničnik nije osuđen, zastario.

Ovaj sukob, poznat kao masakr u Tak Baiju, 2004. godine je izazvao smrt 85 ljudi, a pobuna, izazvana diskriminacijom nad muslimanima, nastavljena je krajem te godine i u njoj je nastradalo više od 7.600 ljudi.

''Duboko sam tužna zbog onoga što se dogodilo i izvinjavam se u ime vlade“, rekla je Šinavatra, obećavajući da se takvi događaji neće ponoviti.

Ovaj incident u pretežno budističkom Tajlandu privukao je međunarodnu pažnju i izazvao široku osudu, nakon što je 78 ljudi smrvljeno na smrt ili ugušeno dok su bili vezani i nagomilani jedni na druge u vojnim kamionima. 

Još sedam osoba je naknadno ubijeno, prenosi Rojters.

Ovaj masakr se dogodio pod upravom oca premijerke, Taksina Šinavatre, ključne ličnosti u njenoj vladajućoj partiji Feu tai.

Pokušaji krivičnog gonjenja bezbednosnog osoblja su propali, uključujući dva u poslednja dva meseca.

U avgustu je sud prihvatio krivičnu tužbu porodica žrtava protiv sedam visokih zvaničnika, među kojima su bili jedan penzionisani general i poslanik vladajuće stranke, ali se svi nisu pojavili na saslušanju. 

Šinavatra je rekala da masakr ne treba politizovati, dodajući da rok zastarelosti ne može da se produži jer bi to predstavljalo kršenje ustava.

Tajlandska policija je saopštila da aktivno prati svih 14 osumnjičenih i da je izdala Interpolov crveni alarm.

"Iako slučaj ističe, istorija i sećanja ne. (Porodice) nikada neće zaboraviti jer počinioci nisu izvedeni pred lice pravde", rekao je za Rojters Ratsada Manuratsada, advokat za porodice žrtava.

Komentari (0)

Svet