Planeta

Ešerihija koli pronađena u burgeru Mekdonaldsa: Jedna osoba preminula zbog trovanja, 10 hospitalizovano

Komentari

Autor: Independent, Euronews Srbija

23/10/2024

-

18:52

Ešerihija koli pronađena u burgeru Mekdonaldsa: Jedna osoba preminula zbog trovanja, 10 hospitalizovano
Mekdonalds poboljšava ukus svojih hamburgera - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Najmanje jedna osoba je preminula, a desetoro je hospitalizovano zbog infekcije bakterijom ešerihija koli u deset američkih država. Svi zaraženi su prethodno jeli u različitim restoranima Mekdonaldsa.

U ukupno deset saveznih država do sada je prijavljeno 49 zaraženih. Slučajevi su povezani sa hamburgerom iz restorana brze hrane Mekdonalds - "Kvarter Paunder" (Quarter Pounder), saopštili su zvaničnici Centra za kontrolu bolesti i zaraza (CDC)

U Koloradu je preminula jedna starija osoba, a među hospitalizovanima je i jedno dete. 

prava za hranu i lekove (FDA) izjavila je da će istraga biti brza, kao i da dosadašnji podaci ukazuju na to da je najverovatnije luk bio kontaminiran.

McDonald's je prestao da koristi luk, kao i goveđe pljeskavice u nekoliko država dok se istraga nastavlja, kaže CDC. 

Tanjug/AP

 

Mekdonalds je u saopštenju naveo da su prvobitni nalazi istrage povezivali luk sa "jedinim dobavljačem koji opslužuje tri distributivna centra".

"Radimo u bliskom partnerstvu sa našim dobavljačima kako bismo dopunili zalihe za Kuarter Pounder u narednim nedeljama (vreme će se razlikovati u zavisnosti od lokalnog tržišta)", navodi se.

Prema FDA, McDonald's je uklonio narezani luk i pljeskavice iz restorana u Koloradu, Kanzasu, Juti, Vajomingu i delovima Ajdaha, Ajove, Misurija, Montane, Nebraske, Nevade, Novog Meksika i Oklahome. U drugim državama, Kuarter Pounder hamburgeri možda neće biti dostupni.

Međutim, CDC takođe napominje da epidemija može prevazići te države.

Ešerihija koli može da izazove teška oboljenja, uključujući groznicu, grčeve u stomaku i krvavu dijareju, posebno kod dece mlađe od pet godina.

Komentari (0)

Svet