Planeta

Čim je prethodni gradonačelnik obezglavljen izabrali su novog: Narko bande haraju gradom u Meksiku

Komentari

Autor: Tanjug

11/10/2024

-

23:36

Čim je prethodni gradonačelnik obezglavljen izabrali su novog: Narko bande haraju gradom u Meksiku
Čim je prethodni gradonačelnik obezglavljen izabrali su novog: Narko bande haraju gradom u Meksiku - Copyright Tanjug AP/Felix Marquez

veličina teksta

Aa Aa

Novi gradonačelnik Čilpansinga, Gustavo Alarkon, položio je zakletvu u tom gradu na jugu Meksika, gde je njegov prethodnik Alehandro Arkos ubijen i obezglavljen manje od nedelju dana nakon što je preuzeo dužnost.

Arkos je preuzeo dužnost 1. oktobra, a četiri dana posle toga njegovo obezglavljeno telo pronađeno je u kamionetu, sa glavom koja je bila postavljena na krov vozila, preneo je Si-Bi-Es njuz (CBS News).

Alarkon je juče položio zakletvu uz minimalno obezbeđenje i tom prilikom obećao da će "raditi za dobrobit svih građana" i da će se boriti protiv nasilja koje vlada Čilpansingom već godinama.

Pre nego što je ubijen, Arkos je lokalnim medijima rekao da mu je potrebna dodatna zaštita, ali zvaničnici su rekli da nije primljen nikakav formalni zahtev. 

Državne i savezne vlade mogu da ponude gradonačelnicima neprobojna vozila i dodatne telohranitelje, ali se ne zna da li je Alarkon dobio takvu vrstu zaštite.

Arkosovo ubistvo usledilo je nekoliko dana nakon ubistva još jednog gradskog zvaničnika, Franciska Tapije.

Čilpansingom, gradom od oko 300.000 stanovnika, haraju dve narko-bande, Ardilosi i Tlakosi.

Ranije ove nedelje, savezni sekretar za javnu bezbednost Omar Garsija Harfuč rekao je da su četiri gradonačelnika iz drugih gradova u Meksiku zatražila zaštitu, dan nakon što su pronađeni Arkosovi posmrtni ostaci.

Situacija u Gvanahuatu je toliko loša da su uoči junskih izbora u zemlji ubijena najmanje četiri kandidata za gradonačelnike, piše Gardijan.

U junu je političar Akacio Flores ubijen samo nekoliko dana nakon ubistva Salvadora Viljalbe Floresa, još jednog gradonačelnika iz države Gerero. 

Ranije ovog meseca, lokalna odbornica ubijena je dok je izlazila iz svoje kuće u Gereru.

Njeno ubistvo dogodilo se nekoliko dana nakon što je gradonačelnik grada u zapadnom Meksiku ubijen ispred teretane, samo nekoliko sati nakon što je Klaudija Šejnbaum osvojila pobedu na predsedničkim izborima.

Šejnbaum, prva žena na čelu ove latinoameričke zemlje, rekla je da će prioritet njene vlade biti rešavanje osnovnih uzroka zločina, kao i bolje korišćenje obaveštajnih podataka.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet