Planeta

Pripadnici plemena koje decenijama nema kontakt s civilizacijom ubili dvojicu drvoseča u Peruu

Komentari

Autor: Tanjug

05/09/2024

-

10:46

Pripadnici plemena koje decenijama nema kontakt s civilizacijom ubili dvojicu drvoseča u Peruu
Pripadnici plemena koje decenijama nema kontakt s civilizacijom ubili dvojicu drvoseča u Peruu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Dvojica drvoseča ubijena su u napadu lukom i strelom nakon što su navodno upali na teritoriju domorodačkog plemena Maško Piro, koje živi u izolaciji u amazonskom delu Perua.

Incident se dogodio 29. avgusta u slivu reke Parijamanu dok su drvoseče radile u šumi i tako došli u kontakt sa članovima ovog izolovanog domorodačkog naroda, prenosi Sky News.

''Peru nije preduzeo preventivne i zaštitne mere kako bi osigurao živote i integritet radnika", navedeno je u saopštenju Fenamada, grupe koja predstavlja domorodačke narode u ovoj zemlji.

Fenamad je naveo da, iako je upozorio vladu o riziku od porasta nasilja, ništa nije urađeno po tom pitanju.

Grupa je dodala da se ovaj incident dogodio oko 25 kilometara od odvojenog napada na drvoseče u julu, kada su dvojica muškaraca nestala, a treći je povređen.

''Nesumnjivo, svakim danom rastu tenzije između autohtonih naroda u izolaciji i različitih aktivnosti koje se nalaze na teritoriji (na kojoj ti narodi žive)'', rekao je advokat Sesar Ipensa.

Sky News podseća da je u napadu lukom i strelom 2022. jedan drvoseča ubijen, dok je drugi ranjen.

Prema izveštaju specijalnog izveštača Ujedinjenih nacija za prava autohtonih naroda iz 2023. vlada Perua je priznala Maško Piro i druga izolovana plemena koriste teritorije koje su otvorene za seču drveća. U izveštaju se izražava briga zbog toga što njihov reon nije označen, "uprkos razumnim dokazima o njihovom prisustvu još od 1999".

Maško Piro smatra se najvećim plemenom na svetu koje nema kontakt sa civilizacijom. Njihova želja da se drže podalje od ostatka sveta posledica je toga što su veleposednici s kraja 19. veka koji su eksploatisali kaučuk iz Amazonije masakrirali i porobili na hiljade pripadnika njihovog plemena. Oni koji su uspeli da pobegnu, povukli su se dublje u šumu i do dana današnjeg ostali bez kontakta sa svetom.

Kontakt sa ostalim zajednicama opasan je za Maško Piro, jer oni nemaju imunitet na većinu bolesti koje su prebolovali savremeni ljudi, što bi moglo da dovede do smrtonosne epidemije u zajednici. 

"Survival International" organizacija navodi da drvoseče ne prijavljuju svoje susrete s plemenima, iz straha da će im vlada obustaviti aktivnosti. 

 

Komentari (0)

Svet