Planeta

Nova zaraza preti Evropi? Nakon žarišta u Južnoj i Centralnoj Americi širi se virus koji potiče od lenjivca

Komentari

Autor: Euronews

25/08/2024

-

11:13

Nova zaraza preti Evropi? Nakon žarišta u Južnoj i Centralnoj Americi širi se virus koji potiče od lenjivca
Ilustracija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

I dok su zdravstveni sistemi širom sveta zaokupljeni majmunskim boginjama, ptičijm gripom i drugim zarazama, pojavio se novi smrtonosni virus za koji ne postoji medicinsko rešenje. Nakon je zabeleženo masovno širenje ovog virusa diljem Centralne i Latinske Amerike, u protekla dva meseca registrovano je 19 slučajeva i u Evropi.  

Prvi put je otkriven na Trinidadu i Tobagu na reci Oropouche – odakle i potiče njegovo ime. 

Oropouche se kolokvijalno naziva virusom lenjivaca jer se veruje da bolest ima rezervoar u lenjivcima, zajedno sa neljudskim primatima i glodarima, što znači da su oni prirodni domaćini virusa i prenose ga.

Iako je od početka godine prijavljeno više od 10.000 slučajeva zaraze ovim virusom širom sveta, na teritoriji Evrope, tačnije u Španiji, Italiji i Nemačkoj, prijavljeno je da je zaraženo ukupno 19 osoba, prenosi Euronews.

Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) izdali su upozorenje kliničarima i javnozdravstvenim organima o porastu slučajeva bolesti Oropouche virusa (OROV) u Americi, uz očekivanje da bi novi slučajevi mogli biti prijavljeni u dodatnim zemljama.

U junu i julu ove godine, prvi put je u evropskim zemljama prijavljeno 19 slučajeva zaraze oropouche virusom, koga još nazivaju i "groznicom lenjivca".

Od toga, 12 slučajeva zabeleženo je u Španiji, pet u Italiji i dva u Nemačkoj, navodi se u izveštaju koji je ranije ovog meseca objavio Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

Kako je virus stigao u Evropu i kako se prenosi?

A kako je virus došao u Evropu razjasnili su upravo čelnici ECDC-a saopštivši da su za to odgovorni putnici koji su stigli iz regiona u kojima je ovaj virus aktivan - najpre iz Kube i Brazila.

Kako su objasnili, oropouche virus se trenutno najviše širi u Centralnoj i Južnoj Americi i na Karibima.

Prošlog meseca Brazil je prijavio prvi smrtni slučaj uzrokovan ovim virusom i da su dve žene, starosti 21 i 24 godine, podlegle teškim krvarenjama i hipotenziji nakon što su se zarazile.

Osim toga, mesec dana ranije, žena koja je imala simptome ovog ovog virusa izgubila je bebu u 30. nedelju trudnoće, nakon što je virus naknadno otkriven u pupčanoj vrpci i organima deteta.

Oropouche virus se prvenstveno prenosi na ljude kao rezultat ujeda zaraženih mušica. Međutim, u nekim slučajevima, komarci takođe mogu da prenose i šire virus.

Prema ECDC-u, dok su mušice odgovorne za širenje virusa u Americi, one se ne nalaze u Evropi, a postoje neutemeljeni dokazi o tome da li bi ovi organizmi koji se nalaze u Evropi mogli prenositi ovaj virus.

profimedia

 

Takođe nema dokaza koji ukazuju na to da se virus može direktno preneti sa čoveka na čoveka. Međutim, izveštaji brazilskog Ministarstva zdravlja ukazuju da može doći do prenošenja sa trudnice na dete. 

U takvim slučajevima, virus može dovesti do komplikacija poput pobačaja, abortusa, ali i deformiteti fetusa.

"Verovatnoća izloženosti ljudi ovom virusu u Evropi veoma je niska, uprkos mogućem uvozu novih slučajeva", navodi se u proceni rizika ECDC-a.

Ipak, dok je rizik od zaraze od ove bolesti u Evropi i dalje nizak, verovatnoća infekcije može da se poveća u određenim okolnostima.

Na primer, građani koji putuju ili borave u područjima Južne i Centralne Amerike koja su pogođena ovim virusom, suočavaju se sa umerenim rizikom od infekcije.

Rizik je povećan za one koji posećuju najugroženije regione, kao što su severni Brazil ili Amazon, posebno ukoliko se ne pridržavaju mera lične zaštite.

Koji su simptomi?

"Groznica lenjivca", kako je još nazivaju, u početku se manifestuje iznenadnom povišenom temperaturom, praćenom jakom glavoboljom, drhtavicom, bolovima u mišićima i zglobovima.

Kao dodatne simptome zaraženi su prijavili osetljivost na svetlost, vrtoglavicu, bol u očima, mučninu, povraćanje i osip koji počinje na telu i širi ka rukama i nogama. 

U pojedinim slučajevima, kod pacijenata je zabeleženo crvenilo očiju, dijareja, jak bol u stomaku i krvarenje.

Ovi simptomi se obično manifestuju tri do 10 dana nakon izlaganja virusu, i uglavnom traju između dva i sedam dana. 

Međutim, u 60 odsto slučajeva, simptomi se mogu ponovo javljati danima ili nedeljama kasnije sa sličnim intenzitetom.

Trenutno ne postoje dostupne vakcine ili specifični lekovi za sprečavanje ili lečenje bolesti izazvane Oropouche virusom.

Najbolje preventivne mere uključuju izbegavanje ujeda mušica i komaraca u oblastima gde je virus prisutan korišćenjem spreja protiv insekata, nošenjem košulje i pantalona dugih rukava i spavanje i boravak u prostorijama zaštićenim komarnicima koji sadrže insekticide. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet