Fokus

Nebenzja: Moskva protiv proširenja Saveta bezbednosti UN na zapadne zemlje, već ih je previše

Komentari

Autor: Tanjug

21/10/2024

-

23:14

Nebenzja: Moskva protiv proširenja Saveta bezbednosti UN na zapadne zemlje, već ih je previše
Vasilij Nebenzja - Copyright Tanjug AP/Yuki Iwamura

veličina teksta

Aa Aa

Stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja izjavio je danas da je proširenje Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija povećanjem broja zapadnih zemalja neprihvatljivo za Moskvu, jer su, kako je naveo, zapadne zemlje već "prezastupljene" u tom telu.

"Smatramo nemogućim dalje povećanje broja zapadnih predstavnika u Savetu, koji su tamo već prezastupljeni", rekao je on u intervjuu za TASS.

Šef ruske diplomatske misije je takođe istakao da je Rusija "protiv erozije prerogativa stalnih članica, uključujući pravo veta, koje je sredstvo koje obezbeđuje da Savet donosi uravnotežene odluke".

On je istakao da su mnoge države svesne ozbiljnosti situacije i posledica ukrajinskih akcija. "Naravno, mnoge države, uvažavajući naše argumente i objašnjenja, shvataju da je Kurska avantura samo odložila izglede za mirno rešenje. Štaviše, invazijom na teritoriju Rusije, koju su priznale sve države sveta, Oružane snage Ukrajine su svetskoj većini pokazale svoju terorističku i agresivnu prirodu, na šta upozoravamo dugi niz godina", istakao je Nebenzja.

On je dodao da će ruska strana nastaviti diplomatske napore u cilju razjašnjenja svoje pozicije u međunarodnim organizacijama, uključujući UN. Tenzije u regionu su i dalje visoke, dok Rusija čeka rezolucije i akcije međunarodne zajednice za postizanje mirnog rešenja sukoba.

Savet bezbednosti UN uključuje 15 zemalja, od kojih su pet (Rusija, Velika Britanija, Kina, SAD i Francuska) stalne članice, a 10 nestalne članice, koje se biraju na dve godine.

Ranije je generalni sekretar svetske organizacije Antonio Gutereš rekao da većina zemalja UN prepoznaje potrebu za reformom Saveta bezbednosti.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov napomenuo je da sastav Saveta bezbednosti treba proširiti, ne na račun zapadnih država, već na račun predstavnika Azije, Afrike i Latinske Amerike, navodi ruska agencija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet