Fokus

Mask za slobodu govora i pravo na oružje: Nagrade od milion dolara za potpisnike peticije za odbranu amandmana na Ustav

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/10/2024

-

17:44

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Američki milijarder Ilon Mask je najavio da će svaki dan do predsedničkih izbora 5. novembra u nekoj vrsti lutrije dodeljivati nasumično odabranim potpisnicima peticije za odbranu amandmana na Ustav po milion dolara.

Organizacija Ilona Maska "America PAC" deli nasumičnim biračima milion dolara dnevno i to sve do izbora, i kako se navodi, tačnije kako je Ilon Musk rekao u Pensilvaniji, odlučio je da dodeli te čekove kako bi svi shvatili da to o čemu on priča nije nikakva bajka.

Nasumično odabrani dobitnici su potpisali peticiju koja se tiče zaštite slobode govora i prava na nošenje oružja, što je uslov za učestvovanje u ovoj lutriji. Međutim, kako mediji ističu, upravo takva anketa, tačnije peticija, efektivno podstiče republikance kako bi izašli na izbore.

Pisac Stiven King, je rekao da Ilon Mask "plaća registrovanim republikancima", međutim Mask mu je na to odgovorio da oni koji potpišu peticiju mogu da budu iz bilo koje ili nijedne političke stranke i da ne moraju čak ni da glasaju.

Međutim, ako se uzme u obzir da na veb sajtu te organizacije anketu, tačnije peticiju, mogu da potpišu isključivo registrovani glasači u Pensilvaniji, Džordžiji, Nevadi, Arizoni, Mičigenu, Viskonsinu i Severnoj Karolini, jasno je da su targetirani birači iz onih država oko kojih će biti tesna trka i borba oba kandidata, s obzirom na to da će se tamo boriti do poslednjeg glasa birača za osvajanje elektorskih glasova.

Funkcioneri demokrata, s druge strane, preispituju ispravnost ovog čina.

Demokratski guverner Pensilvanije, Džoš Šapiro, je rekao za NBC da Maskov plan da "daje novac registrovanim biračima u Pensilvaniji", duboko zabrinjava i da je to nešto na šta bi organi za sprovođenje zakona mogli da se osvrnu.

Takođe, profesor sa pravnog fakulteta u Los Anđelesu je postavio pitanje ko može da potpiše peticiju, i da li su to samo registrovani birači u državama koje su kolebljive, što peticiju navodno čini nezakonitom i da u tom smislu može da odgovara i Ilon Mask, ali i ta organizacija.

Međutim, "America PAC" ne daje novac direktno biračima, što nije dozvoljeno federalnim zakonom, koji kaže da svako ko plati ili prihvati plaćanje bilo za registraciju, glasanje ili izjašnjavanje, suočava se sa potencijalnom novčanom kaznom od 10.000 dolara ili kaznom zatvora od pet godina.

S druge strane, moguće je da, ukoliko ova strategija "America PAC" bude predmet istrage i ukoliko se dokaže da u ovome postoji protivzakonito delovanje, organizacija bude kažnjena.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet