Fokus

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Lider Hamasa Jahja Sinvar ubijen u zajedničkoj akciji Šin Beta i IDF-a na jugu Pojasa Gaze

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, BBC, Guardian

17/10/2024

-

07:45

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Lider Hamasa Jahja Sinvar ubijen u zajedničkoj akciji Šin Beta i IDF-a na jugu Pojasa Gaze
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Lider Hamasa Jahja Sinvar ubijen u zajedničkoj akciji Šin Beta i IDF-a na jugu Pojasa Gaze - Copyright Tanjug AP/Hatem Moussa, File

veličina teksta

Aa Aa

Krizi na Bliskom Istoku se ne nazire kraj. Mirovne snage Ujedinjenih nacija u Libanu (UNIFIL) saopštile su da je izraelski tenk namerno gađao karaulu te misije u južnom Libanu. Istovremeno, ministri zemalja EU razgovarali su sa pripadnicima mirovnih snaga UN u Libanu i izrazili "zajedničku spremnost da izvrše maksimalni politički i diplomatski pritisak na Izrael" kako bi se sprečili dalji incidenti protiv misije UN. S druge strane, SAD su izvele ciljane napade bombarderima na skladišta naoružanja Huta u Jemenu i to nevidljivim bombarderima. Za to vreme, Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da je u Libanu potvrđen prvi slučaj kolere, upozoravajući da je rizik od širenja bolesti veoma visok. 

Ključni događaji:

  • Hezbolah gađao raketama sever Izraela
  • Liban: U napadu Izraela poginuo gradonačelnik Nabatijeha i još petoro ljudi
  • UNIFIL tvrdi da je izraelski tenk namerno gađao njihov položaj
  • SZO: Potvrđen prvi slučaj kolere u Libanu
  • Iranska Revolucionarna garda pozvala muslimane da se ujedine protiv Izraela
  • Ministri EU sa pripadnicima UNIFIL spremni da izvrše maksimalni pritisak na Izrael

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu

20.55 Bajden: Ubistvo Sinvara 'dobar dan' za ceo svet, prilika za kraj rata u Gazi

Predsednik SAD Džo Bajden izjavio je danas da je ubistvo lidera Hamasa Jahje Sinvara ''dobar dan za Izrael, za SAD i za svet" i nazvao to prilikom da se oslobode izraelski taoci okonča rat u Gazi.

Tanjug/ AP Photo/Jacquelyn Martin

 

Bajden je u saopštenju uporedio to sa osećajem u SAD nakon ubistva vođe Al Kaide Osame bin Ladena, koji je bio odgovoran za napade 11. septembra 2001. godine, rekavši da ubistvo lidera militanata ''još jednom dokazuje da nijedan terorista nigde u svetu ne može da izbegne pravdu, ma koliko to dugo trajalo", prenosi AP.

On je rekao da će razgovarati sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom i drugim izraelskim liderima kako bi im čestitao i razgovarao o povratku talaca i okončanju rata u Gazi.

Bajden je rekao da posle Sinvarovog ubistva postoji prilika za ''dan posle" u Gazi bez Hamasa na vlasti i za političko rešenje koje pruža bolju budućnost i Izraelcima i Palestincima.

20.41 Zapadni lideri pozvali na oslobođenje talaca i kraj rata u Gazi nakon ubistva Sinvara

Zapadni lideri danas su, nakon ubistva lidera Hamasa Jahje Sinvara, pozvali oslobođenje talaca i okončanje rata u Pojasu Gaze i ponovo osudili napad militanata na Izrael 7. oktobra prošle godine.

Generalni sekretar NATO-a, Mark Rute, izjavio je danas da mu vođa militanata ''neće nedostajati'', istakavši da su ''svi saveznici'' osudili napad ove grupe na Izrael 7. oktobra.

''Ja sam ih (Hamas) osudio, svi saveznici su ih osudili. Svaka razumna duša na svetu ih je osudila'', rekao je Rute.

Tanjug/AP/Omar Havana

Mark Rute

Francuski predsednik Emanuel Makron izrazio je saosećanje sa žrtvama Hamasa i poručio da ta zemlja zahteva oslobađanje svih talaca koji se i dalje nalaze u Gazi, prenosi Gardijan.

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok pozvala je Hamas da ''odmah oslobodi sve taoce i položi oružje'', istakavši da patnja naroda Gaze mora da se završi.

Šef italijanske diplomatije Antonio Tajani rekao je da se nada da će ubistvo Sinvara "dovesti do prekida vatre u Gazi", dok je britanski ministar odbrane Džon Hili poručio da ''lično neće oplakivati'' smrt lidera militanata.

20.34 Haris: Ubistvo Sinvara pruža šansu za kraj rata u Pojasu Gaze

Potpredsednica SAD i demokratska kandidatkinja Kamala Haris izjavila je danas, nakon ubistva lidera Hamasa Jahje Sinvara, da ovaj trenutak pruža šansu da se okonča rat u Pojasu Gaze.

''Pravda je zadovoljena. Sinvar je odgovoran za ubistvo hiljada nevinih ljudi, uključujući žrtve 7. oktobra i taoce ubijene u Gazi'', rekla je Haris. Ona je izrazila nadu da će uskoro početi ''dan posle bez Hamasa'' na vlasti u palestinskoj enklavi, prenosi Rojters.

Tanjug/AP/Jacquelyn Martin

 

Haris je takođe istakla da je rat u Gazi rezultirao većom nestabilnosti na Bliskom istoku. Demokrata je ponovila da ''Izrael ima pravo da se brani'' i pozvala na oslobođenje talaca iz Gaze.

''Patnja mora da se okonča'', zaključila je Haris.

20.16 Netanjahu: Izrael je izravnao račun sa Sinvarom, ali rat nije gotov

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je danas, nakon ubistva lidera Hamasa Jahje Sinvara, da rat na Bliskom istoku još uvek nije gotov, a da palestinska militantna grupa neće ostati na vlasti u Pojasu Gaze.

''Građani Izraela, Jahja Sinvar je mrtav. Odgovoran za najveći masakr nad Jevrejima od Holokausta, arhiterorista koji je ubio hiljade Izraelaca i oteo stotine građana je ubijen od strane naših herojskih vojnika. Račun je plaćen'', rekao je Netanjahu.

On je članove palestinskog Hamasa upozorio da će njihovi lideri ''biti eliminisani'', dodavši da će svakom militantu koji oslobodi taoce i spusti oružje, biti dozvoljeno da ''ode i nastavi da živi''. Opširnij pročitajte OVDE.

Twitter.com/@netanyahu

 

19.40 IDF i Šin Bet: Sinvar ubijen u sredu na jugu Pojasa Gaze

Izraelska vojska i Šin Bet danas su u zajedničkom saopštenju potvrdili da je lider Hamasa Jahja Sinvar ubijen u sredu u južnom Pojasu Gaze nakon "godinu dana potere", a izraelski zvaničnici ocenili su da njegova eliminacija predstavlja veliki uspeh.

Kako se navodi, zajedničke akcije Šin Beta i IDF-a su smanjile Sinvarovu zonu operacija, što je rezultiralo ubistvom lidera militantne grupe, prenosi Times of Israel.

U saopštenju se objašnjava da su tokom proteklih nekoliko nedelja 162. divizija i divizija Gaza operisale u oblastima palestinske enklave za koje obaveštajni podaci ukazuju da su se skrivali visoki zvaničnici Hamasa. 

Snage 828. Bislamačke brigade ubile su trojicu operativaca, a jedan od njih je danas identifikovan kao Sinvar, navodi se u saopštenju.

Tanjug AP/Khalil Hamra, File

 

18.44 Ubijen vođa Hamasa Sinvar

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac rekao je da je lider Hamasa Jahja Sinvar ubijen, preneo je BBC.

Hamas još uvek nije izdao zvanično saopštenje. Sinvar je imenovan početkom avgusta za političkog vođu te militantne palestinske grupe, nakon ubistva lidera Ismaila Hanijea u Teheranu.

Sinvar (61) stoji iza napada na Izrael 7. oktobra prošle godine, od kada ga izraelska vojska traži u enklavi. On je proveo 23 godine u izraelskim zatvorima pre nego što je pušten 2011. godine u okviru razmene zatvorenika.

Tanjug AP/Adel Hana

 

18.14 U izraelskim napadima na dva izbeglička kampa u Gazi ubijeno najmanje 37 osoba

U izraelskom napadu na školu UNRWA, u izbegličkom kampu Džabalija, na severu Gaze, ubijeno je najmanje 28 Palestinaca, a ranjeno 160, saopštili su lokalni zvaničnici. U odvojenom napadu na stambenu zgradu u izbegličkom kampu Magazi, u centralnom Pojasu Gaze, ubijeno je najmanje devet osoba, javlja palestinska agencija Wafa.

18.06 Mediji: Netanijahu naložio da se porodicama talaca potvrdi ubistvo Sinvara

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu naložio je saradnicima da obaveste porodice talaca da je lider Hamasa Jahja Sinvar mrtav, prenosi izraelski Kanal 12.

Tanjug/AP/Abir Sultan

 

Tajms of Izrael preneo je reči neimenovanog izraelskog zvaničnika koji je izjavio da je Sinvar ubijen u napadu na zgradu u Rafi, u južnom Pojasu Gaze.

Istovremeno, Hamas je upozorio na ''lažne vesti'', navodeći da se zvanične izjave ove militantne grupe objavljuju samo na Telegram kanalu ili veb-stranici.

17.59 Al Džazira: SAD proveravaju situaciju nakon obaveštenja o navodnom ubistvu Sinvara

Vlasti u Vašingtonu se konsultuju sa američkim obaveštajnim službama, nakon što su dobile obaveštenje od izraelskih zvaničnika o navodnom ubistvu lidera Hamasa Jahje Sinvara, piše reporterka Al Džazire iz Vašingtona.

Kako se navodi, SAD su uložile ogroman broj resursa i neko vreme koordinišu sa izraelskim špijunskim i obaveštajnim agencijama. Američke i izraelske agencije su u koordinaciji bile veoma blizu otkrića skrovišta Hamasa u januaru i avgustu ranije ove godine, prenosi reporterka katarske televizije.

17.44 Ko je lider Hamasa Jahja Sinvar?

Komandant Hamasa u Pojasu Gaze, Jahja Sinvar, nedavno je imenovan za političkog vođu te militantne palestinske grupe, nakon ubistva lidera Ismaila Hanijea prošle nedelje u Teheranu.

profimedia

Jahja Sinvar

Sinvar (61) stoji iza napada na Izrael 7. oktobra prošle godine, od kada ga izraelska vojska traži u enklavi, prenosi Rojters. 

Detaljnije o njegovoj biografiji možete pročitati u ODVOJENOM TEKSTU.

17.33 Porodice talaca zabrinute za sudbinu talaca posle navodne likvidacije Sinvara

Udruženje porodica talaca danas je pozvalo izraelsku vladu da iskoristi verovatno ubistvo lidera Hamasa Jahje Sinvara kako bi se obezbedio hitan dogovor o taocima.

Detaljnije možete pročitati u ODVOJENOM TEKSTU.

17.01 Zvaničnici: Izraelski bezbednosni komitet obavešten da je Sinvar verovatno mrtav

Članovi izraelskog bezbednosnog kabineta obavešteni su da je lider Hamasa Jahja Sinvar vrlo verovatno mrtav, izjavila su danas dva zvaničnika koji imaju saznanja o tome. Dve izraelske televizije, KAN i N12 njuz, takođe, su citirale izraelske zvaničnike koji su rekli da je Sinvar likvidiran, preneo je Rojters.

Prema pisanju izraelskih medija, vojnici koji su učestvovali u akciji u Pojasu Gaze u kojoj su ubijeni pripadnici Hamasa među kojima i, kako se sumnja, Sinvar, nisu imali operativna saznanja da se on nalazi tu.

Vojnici su primetili da nekoliko boraca ulazi u zgradu tokom jučerašnje akcije, protiv njih je naređen napad, u kome je delimično urušena zgrada.

Još uvek zvanično nije potvrđeno da je Sinvar ubijen, a ni Hamas se nije oglasio tim povodom.

14.55 Nejasno da li je ubijen Jahja Sinvar

Izraelska vojska istražuje mogućnost da je lider Hamasa Jahja Sinvar poginuo u današnjem vazdušnom napadu na Gazu, navodi se u saopštenju.

"U ovom trenutku, nije moguće utvrditi identitet osobe", naveli su iz IDF, prenosi Rojters.

Inače, u današnjem napadu na školu u Džabaliji u kojoj su se nalazila raseljena lica, poginulo je najmanje 19 ljudi među kojima i deca.

Tanjug/AP/Adel Hana

 

14.54 Izraelski ambasador u UN Deni Danon: Odgovor Iranu biće veoma bolan

Izraelski ambasador u Ujedinjenim nacijama Deni Danon izjavio je danas da će odgovor Izraela na iranski napad izveden 1. oktobra biti "veoma bolan" sa ciljem da se Teheran odvrati od ponovnog napada u budućnosti. Danon je u intervjuu za Foks njuz didžital istakao da Izrael neće obraćati mnogo pažnje na insistiranje predsednika SAD Džozefa Bajdena da odgovor bude "proporcionalan". "Odlučićemo o vremenu, lokaciji. (Iransk) režim je ranjiv, a na nama je da odlučimo koju poruku želimo da im pošaljemo", rekao je on. Prema njegovim rečima, to će biće veoma bolno za iranski režim pa će u budućnosti dvaput razmisliti da li da napadne Izrael ili ne.

14.09 IRGC: Iran sprema napad na izraelski nuklearni reaktor u Dimoni

Iran sprema "veliko iznenađenje" "koje je veće od upotrebe nuklearnog oružja i namerava da napadne izraelski nuklearni reaktor u gradu Dimona na jugu Izraela, izjavio je viši oficir Korpusa iranske revolucionarne garde (IRGC) brigadni general Ebrahim Rostami.

"IRGC je izveo vojne vežbe simulirajući gađanje reaktora u Dimoni u Izraelu", rekao je Rostami u utorak, navodeći da Iran sprema veliko iznenađenje koje je veće od upotrebe nuklearnog oružja, ali da će to čuvati u tajnosti do poslednjeg trenutka, preneo je portal Middle East Monitor.

Rostami je bivši šef za međunarodne odnose IRGC.

Međutim, portparol iranske vlade Fateme Mohadžerani ponovila je da Teheran odbacuje bilo kakav rat u regionu i bilo kakvu regionalnu eskalaciju.

Ona je naglasila da Iran "ne odustaje od svojih nacionalnih interesa" i da je nedavni iranski napad na Izrael pokazao "mali deo iranske vojne i raketne moći".

Mohadžerani je rekla da je Iran spreman da sprovede veće i šire napade na Izrael u, kako je navela, "odgovarajuće vreme i na odgovarajućem mestu".

"To će biti bez oklevanja ili popustljivosti, a neće biti samo reagovanje", upozorila je Mohadžerani.

Iran je 1. oktobra lansirao više od 180 raketa na Izrael, navodeći da je to osveta zbog ubistava lidera militanata, kao i agresije u Gazi i Libanu.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu obećao je da će Iran platiti za napad.

Tanjug/AP/Vahid Salemi

 

13.50 Gaza: Najmanje 19 ubijenih u izraelskom napadu na školu gde su bila raseljena lica

Najmanje 19 ljudi ubijeno je u današnjem napadu Izraela na školu u Džabaliji, na severu Pojasa Gaze, rekao je za Rojters zvaničnik Ministarstva zdravlja Gaze Mehdat Abas. Medicinski izvori kažu da je škola bila korišćena kao sklonište za raseljena lica, dok Al Džazira dodaje da najviše žrtava čine deca i žene. "Nemamo čime da ugasimo vatru, nema vode, nema ničega", rekao je Abas.

11.53 Nemački ratni brod oborio leteći objekat bez posade kod obala Libana

Nemački ratni brod Ludvigshafen am Rajn koji deluje u okviru misije UNIFIL oborio je u danas leteći objekat bez posade kod obala Libana, izjavio je za Rojters portparol nemačkog Ministarstva odbrane. "Korveta Ludvigshafen am Rajn je dovela neidentifikovanu bespilotnu letelicu u vodu u kontrolisanom padu", rekao je portparol, navodeći da nema štete na nemačkom brodu niti žrtava među posadom. Dodao je da brod nastavlja da obavlja svoje dužnosti.

11.10 UN: Privreda Gaze u kolapsu, nezaposlenost porasla na skoro 80 odsto od početka rata

Nezaposlenost u Gazi je od početka rata Izraela i Hamasa porasla na skoro 80 odsto, a tamošnja privreda se nalazi skoro u potpunom kolapsu, navodi se u danas objavljenom izveštaju agencije UN, Međunarodne organizacije rada. Žitelji Gaze su ili u potpunosti izgubili posao ili su se zaposlili neformalno u oblastima koje su "prvenstveno usredsređene na obezbeđivanje osnovne robe i usluga", dodaje se u izveštaju. Ekonomska proizvodnja u Gazi je u istom periodu pala za skoro 85 odsto, što je skoro celokupnu populaciju te enklave od 2,3 miliona ljudi gurnulo u siromaštvo.

10.38 U izraelskim napadima u Gazi poginulo 11 Palestinaca

U izraelskim vazdušnim napadima na grad Gaza danas je poginulo 11 Palestinaca, saopštili su medicinski izvori.

Kako je preneo Reuters, izraelske snage ušle su tenkovima u Džabaliju na severu Pojasa Gaze. Stanovnici tog grada tvrde da su u vazdušnim napadima, napadima iz tenkova i postavljanjem bombi u zgrade koje su potom detonirane na daljinu uništeni čitavi blokovi kuća.

Prema rečima meštana, izraelske snage izolovale su Beit Hanun, Džabaliju i Beit Lahiju od Gaze, onemogućavajući kretanje svima osim porodicama koje imaju dozvolu da se evakuišu.

10.26 Izrael tvrdi da je ubio komandanta Hezbolaha

Izraelske odbrambene snage (IDF) tvrde da su u južnom libanskom okrugu Bint Džbeil ubile komandanta bataljona Hezbolaha Huseina Muhameda Audu.

IDF su saopštile da je Auda odgovoran za raketnu vatru na Izrael iz nekoliko gradova u okrugu Bint Džbeil, preneo je Tajms of Izrael.

10.07 Komandant Revolucinarne garde Irana zapretio Izraelu "bolnim udarcem"

Komandant Korpusa iranske Islamske revolucionarne garde (IRCG) Hosein Salami zapretio je danas da će Iran zadati "bolan udarac" Izraelu ako izvede napad na tu zemlju.

"Ako napravite grešku i napadnete naše mete u regionu ili Iranu, zadaćemo vam bolan udarac", poručio je Salami, nakon što je Izrael najavio da će odgovoriti na iranski raketni napad od 1. oktobra.

Naglasio je i da napredni sistem protivvazdušne odbrane koji su SAD postavile u Izraelu neće sprečiti iransku odmazdu, prenela je Al Jazeera.

09.07 Dve osobe povređene u jutrošnjem napadu na Siriju

Dve osobe povređene su u jutrošnjem izraelskom napadu na sirijski lučki grad Latakiju na Mediteranu. Sirijska vojska saopštila je da je u napadima na Latakiju, koja se nalazi oko 100 kilometara severno od libanske granice oštećen vojni položaj, prenosi AP. Sirijskimediji su prethodno javili da je usled napada došlo i do požara.

08.47 Irački Islamski otpor gađao Eilat, IDF oborio raketu iz Libana

Islamski otpor u Iraku saopštio je danas da je pokrenuo napad dronom na najjužniji izraelski grad Eilat. Istovremeno, izraelska vojska (IDF) saopštila je da je oborila raketu ispaljenu iz Libana, ali da je druga pala na otvorenom prostoru na severu. U napadu niko nije povređen, preneo je Tajms of Izrael.

08.45 Ostin razgovatao sa Galantom o operacijama Izraela u Libanu i situaciji u Gazi

Američki ministar odbrane Lojd Ostin razgovarao je sa izraelskim ministrom odbrane Joavom Galantom o operacijama Izraela u Libanu i humanitarnoj situaciji u Gazi, saopštio je danas Pentagon. "Sekretar je ohrabrio Vladu Izraela da nastavi da preduzima korake za rešavanje teške humanitarne situacije", navedeno je u saopštenju, preneo je Rojters. Dvojica ministara takođe su razgovarala i o naprednom američkom protivraketnom sistemu koji je Vašington postavio da ojača protivvazdušnu odbranu Izraela, saopštio je Pentagon.

08.28 Huti reagovali na napad na skladišta oružja: SAD će platiti cenu

Zamenik šefa medijske kancelarije za Hute Nasrudin Amer izjavio je danas da će Sjedinjene Američke Države "platiti cenu" za napade na pet skladišta oružja u oblastima Jemena koje kontrolišu Huti, objavio je CNN. "Amerika će platiti cenu za svoju agresiju na Jemen, a kao što smo ranije rekli, njena agresija neće odvratiti Jemen od stava podrške Gazi", naveo je Amer na Iksu. Kako je ranije objavljeno, SAD su bombarderima dugog dometa B-2 napale podzemna skladišta oružja.

07.38 SAD napale položaje Huta u Jemenu

Sjedinjene Američke Države su u sredu uveče izvele napad u Jemenu protiv Huta, koje podržava Iran, potvrdio je sekretar odbrane Lojd Ostin. Na meti je bilo pet podzemnih skladišta naoružanja, a SAD su za napad koristile B-2 stealth bombardere.

Kako su za CNN rekla trojica zvaničnika nakon napada, u skladištima se nalazilo napredno konvencionalno naoružanje koje se koristi za napade na vojne i civilne brodove u Crvenom moru i Adenskom zalivu.

"Ovo je jedinstvena demonstracija sposobnosti Sjedinjenih Američkih Država da ciljaju na objekte koje naši protivnici pokušavaju da drže izvan domašaja, bez obzira na to koliko su duboko zakopani, ojačani ili utvrđeni“, izjavio je Austin. "Korišćenje dugometnih stealth bombardera B-2 Spirit američkog ratnog vazduhoplovstva demonstrira globalne mogućnosti SAD-a da preduzmu akciju kada je to potrebno, u svakom trenutku i na svakom mestu".

AP/AP Photo

 

07.29 SAD: Izrael preduzeo korake da ublaži humanitarnu krizu posle upozorenja

Izrael je preduzeo nekoliko koraka u vezi sa humanitarnom krizom u Gazi nakon što ih je administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena upozorila da dovode u pitanje kontinuiranu bezbednosnu pomoć SAD ako to ne učine, objavio je portparol Stejt departmenta Metju Miler.

On je ukazao na 50 kamiona pomoći čiji ulazak u severnu Gazu je Izrael dozvolio proteklog dana, a nakon što je dan pre tona stiglo još 30 kamiona u to područje, preneo je Tajms of Izrael.

07.20 Zvaničnica UN optužila Izrael da blokira dopremanje hitno potrebne pomoći Gazi

Najviša zvaničnica UN za humanitarna pitanja Džojs Msuja optužila je Izrael da blokira dopremanje hitno potrebne pomoći Gazi, dodajući da na severu tog područja jedva ima hrane zbog izraelske ofanzive koja je u toku, javio je AP.

Ona je na vanrednoj sednici Saveta bezbednosti UN rekla da pomoć u namirnicama nije ušla u severnu Gazu od 2. do 15. oktobra, kada je dozvoljeno da uđe samo vrlo mala količina, preneo je Gardijan. 

07.12 UNIFIL: Izraelski tenk namerno gađao i oštetio karaulu UN u južnom Libanu

Mirovne snage Ujedinjenih nacija u Libanu (UNIFIL) saopštile su da je izraelski tenk namerno gađao karaulu te misije u južnom Libanu, pri čemu je kula oštećena, a dve kamere su uništene.
U saopštenju se navodi da su pripadnici UNIFIL-a raspoređeni u blizini sela Kfar Kela na jugu Libana juče videli da izraelski tenk gađa njihovu karaulu, preneo je Time of Izrael.

07.08 Netanjahu: U bazama Hezbolaha u Libanu pronađeno ''najsavremenije rusko oružje''
Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da su izraelske snage pronašle ''najsavremenije rusko oružje'' tokom pretresa baza Hezbolaha u južnom Libanu.

On je za Figaro rekao da je prema rezoluciji Saveta bezbednosti UN iz 2006. samo libanskoj vojsci bilo dozvoljeno da ima oružje na područjima južno od reke Litani u toj zemlji.

Tanjug/AP/Alex Brandon

 

''Međutim, u ovoj oblasti, Hezbolah je iskopao stotine tunela i skrovišta, gde smo upravo pronašli količinu najsavremenijeg ruskog oružja'', rekao je Netanjahu.

07.00 Izraelske snage napale sirijski lučki grad Latakiju, izbio požar

Izraelske snage napale su jutros sirijski lučki grad Latakiju na Mediteranu, zbog čega je došlo i do požara, preneo je Rotjers.Vatrogasci rade na gašenju požara.

Sirijska državna televizija objavila je da je protivvazdušna odbrana te zemlje uzvratila na napad izraelskih projektila iznad Latakije. Izrael već godinama izvodi napade na ciljeve povezane sa Iranom u Siriji, ali ih je pojačao od početka rata u Pojasu Gaze u oktobru prošle godine.

 

06.57 Galant: Makron je sramota za francusku naciju

Ministar odbrane Izraela Joav Galant se obrušio na francuskog predsednika Emanuela Makrona nazvavši ga "sramotom“, zbog toga što je izraelskim kompanijama zabranjeno da učestvuju na francuskom sajmu naoružanja.

profimedia

Joav Galant

Galant je rekao da je Makron "sramota za francusku naciju i vrednosti slobodnog sveta", nakon što je francuska vlada odlučila da zabrani izraelskim kompanijama da prodaju svoje vojne proizvode na sajmu "Euronaval" u Parizu sledećeg meseca, prenosi Politiko.

06.41 Iranska Revolucionarna garda pozvala muslimane da se ujedine protiv Izraela

Iranska Revolucionarna garda (IRCG) pozvala je, povodom godišnjice bombardovanja bolnice Al Ahli u gradu Gaza od strane Izraela, sve muslimanske zemlje da se ujedine protiv Izraela i iskoriste sva raspoloživa sredstva da okončaju nasilje nad muslimanima.

06.35 SAD saopštile Izraelu da se protive gotovo svakodnevnim napadima na Bejrut

SAD su saopštile Izraelu da se protive gotovo svakodnevnim napadima izraelske vojske na libanski glavni grad Bejrut i istakle da je presudno da Izrael izvodi operacije tako da ne ugrožavaju civile, rekla je portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer.

06.19 SZO: Potvrđen prvi slučaj kolere u Libanu

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da je u Libanu potvrđen prvi slučaj kolere, upozoravajući da je rizik od širenja bolesti "veoma visok". Postoji veliki rizik od širenja kolere među stotinama hiljada raseljenih ljudi koji su napustili svoje domove zbog izraelskih napada protiv libanske militantne grupe Hezbolah, rekao je predstavnik SZO u Libanu Abdinasir Abubakar na onlajn konferenciji za novinare.

EPA-EFE/STR

 

06.11 UNIFIL tvrdi da je izraelski tenk namerno gađao njihov položaj

Privremene snage Ujedinjenih nacija u Libanu (UNIFIL) objavile su saopštenje u kojem se navodi da je izraelski tenk gađao još jednu poziciju UN u južnom Libanu. Mirovna misija je saopštila da je izraelski tenk Merkava pogodio jednu od njenih karaula u libanskom selu Kfar Kila, uništivši dve kamere i oštetivši toranj.

06.00 Hezbolah gađao raketama sever Izraela

Libanska militantna grupa Hezbolah saopštila je da je raketnim projektilima gađala grad Safed na severu Izraela, prenosi libanska televizija AL Majadin. Hezbolah tvrdi da je gađao Safed raketnim bacačem i da je projektil pogodio zgradu u tom području. 

Komentari (0)

Svet