Fokus

Najveća misterija planinarenja: DNK analiza iz čizme rešava nestanak istraživača na Himalajima iz 1924.

Komentari

Autor: Tanjug

11/10/2024

-

23:59

Najveća misterija planinarenja: DNK analiza iz čizme rešava nestanak istraživača na Himalajima iz 1924.
Najveća misterija planinarenja: DNK analiza iz čizme rešava nestanak istraživača na Himalajima iz 1924. - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Porodica istraživača Endrjua Komina "Sendi" Irvina očekuje rezultate DNK analize iz čizme koja je prošlog meseca nađena na Mont Everestu, koji bi potvrdili da li je pripadala njemu, što bi rasvetlilo njegov nestanak od pre tačno 100 godina.

Kako je preneo BBC, čizmu je prošlog meseca pronašao tim Nacionalne Geografije, koji je snimao dokumentarni film na Mont Everestu, a veruje se da čizma, u kojoj su pronađeni ostaci noge, pripada Irvinu, koji je nestao dok je pokušavao da se popne na Everest u junu 1924. godine, sa svojim partnerom Džordžom Malorijem.

Očekuje se da bi identifikacija DNK materijala iz očuvane čizme potencijalno mogla da pomogne u rešavanju jedne od najvećih misterija planinarenja, i da odgovor na pitanje da li su njih dvojica uspeli da postanu prvi ljudi koji su se popeli na Everest, 29 godina pre nego što su Edmund Hilari i Tenzing Norgej stigli do vrha.

Potraga za Irvinovim telom trajala je godinama, delom zato što je 22-godišnjak navodno nosio kameru sa nerazvijenim filmom unutra, potencijalno sa fotografijom koja bi mogla da dokaže da li su uspeli da dođu do vrha.

Dok porodica čeka rezultate DNK koji bi potvrdili da je stopalo zaista pripada Irvinu, tim za snimanje filma Nacionalne Geografije je gotovo uveren da ona pripada planinaru, zbog čarape koja se nalazila unutar čizme sa ušivenom etiketom "AC Irvine".

Tim je istraživača je u septembru, prilikom spuštanja sa glečera Centralni Rongbuk na severnoj strani Everesta, video čizmu sa ostatkom noge kako viri iz leda koji se otapa.

Procenili su da se led otopio samo nedelju dana pre njihovog otkrića, a stopalo je tada predato kineskim vlastima koje upravljaju severnom stenom Everesta.

Irvin, rođen u Birkenhedu, bio je najmlađi član ekspedicije koja je čitav vek intrigirala svet planinarenja. On i Malori su poslednji put viđeni živi 8. juna 1924. kada su krenuli na vrh.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet