Fokus

Dvostruka igra Turske na Bliskom istoku: Konflikt između podrške Gazi i Libanu i važne uloge u NATO-u

Komentari

Autor: Kathimerini

06/10/2024

-

22:07

Dvostruka igra Turske na Bliskom istoku: Konflikt između podrške Gazi i Libanu i važne uloge u NATO-u
Dvostruka igra Turske na Bliskom istoku: Konflikt između podrške Gazi i Libanu i važne uloge u NATO-u - Copyright Tanjug AP/Baz Ratner, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Dok se Turska u toku dana identifikuje sa neprijateljima Tel Aviva i predviđa kako će upravo ona biti sledeća meta Izraela, uveče aktivira radar u skladu sa ulogom koju ima u NATO.

Ankara je, prema svemu sudeći, odlučila da igra na dva fronta dok sukob na Bliskom istoku eskalira. Zanimljivo je da Turska nije zvanično osudila napad Irana na Izrael, ali upozorava da, ako vlada Netanjahua nastavi sa napadima na Liban, postoji mogućnost izbijanja regionalnog rata.

Istovremeno, turski mediji izveštavaju da je u noći iranskog napada balističkim raketama na Izrael, radar NATO-a u bazi Kurečik u Turskoj bio aktivan, dok su poletele i turske leteće radarske jedinice koje su pratile svaki trenutak leta balističkih raketa.

Portparol vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP) Omer Čelik optužujući Izrael za nasilje, rekao je da postoji rizik da se "stvori područje nestabilnosti daleko izvan regionalnog rata i asimetrična nestabilnost u mnogo širem geografskom prostoru".

profimedia

 

Na pitanje o "mogućnosti da se tenzije koje su proizašle iz napada Izraela na Liban i raketnih udaraca Irana na Izrael pretvore u regionalni rat", izvori turskog Ministarstva odbrane su izjavili da "nečovečni napadi Izraela, koji ignorišu međunarodno pravo, nastavljaju da prete bezbednosti i stabilnosti na globanom i regionalnom nivou".

"U ovom trenutku je dokazano koliko je opravdana naša zabrinutost da izraelski napadi neće biti ograničeni samo na Gazu, već i da će se proširiti na celo područje. Turske oružane snage su sposobne da eliminišu sve pretnje i rizike koji bi mogli biti usmereni protiv naše egezistencije", rekao je jedan od izvora.

Turska pomno pratila iranske balističke rakete

U međuvremenu, turske novine "Türkiye" su otkrile da je Ankara pažljivo pratila napad Irana od samog početka. "Dok su tokom napada preduzete preventivne mere, informacije ukazuju na to da su AWACS avioni, koji se koriste za rano upozoravanje i kontrolu, odmah uzleteli i izvršili kontrolu u turskom vazdušnom prostoru. Rakete iz Teherana su praćene radarima. AWACS avioni su držali turski vazdušni prostor pod nadzorom".

Iste novine su napisale da je Turska podelila sa NATO zemljama sve podatke dobijene sa NATO radara u Kurečiku u Malatiji. Novine navode da "nadzor nad radarskom bazom, vojnim objektom koji se nalazi u toj oblasti, vrše turske oružane snage".

Tanjug/AP Photo/Mindaugas Kulbis

 

Radarska baza je osnovana 2011. godine od strane NATO-a, a koristi se za rano upozoravanje od napada balističkim raketama. Informacije se u ovoj bazi prikupe može da koristi samo 31 članica NATO-a.

Nakon sednice turskog Saveta za nacionalnu bezbednost objavljeno je saopštenje u kojem se pozivaju svi faktori na odgovornim položajima, a "posebno Savet bezbednosti UN", da preduzmu hitne akcije kako bi sprečili napade Izraela i dalje od palestinskih teritorija.

"Potvrđeno je da će Turska, kao nacija i kao država, stajati uz našu libansku braću i njihovu vladu protiv nečovečnih napada Izraela. Odluka Izraela da proglasi generalnog sekretara UN personom non grata i da mu zabrani ulazak u zemlju osuđena je kao poslednji primer preziranja zakona od strane Izraela".

Komentari (0)

Svet