Fokus

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Izraelska vojska saopštila: Pokrenuli smo ograničenu kopnenu operaciju u južnom Libanu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, BBC, Guardian

01/10/2024

-

01:14

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Izraelska vojska saopštila: Pokrenuli smo ograničenu kopnenu operaciju u južnom Libanu
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Izraelska vojska saopštila: Pokrenuli smo ograničenu kopnenu operaciju u južnom Libanu - Copyright Tanjug/AP, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Libanske trupe povukle su se sa položaja duž južne granice Libana sa Izraelom na najmanje pet kilometara severno od granice. Do povlačenja dolazi usred sve većih naznaka neizbežnog izraelskog kopnenog upada u južni Liban, prenosi Reuters. Prethodno je IDF gađala predgrađe Bejruta i pozvala libanske civile u blizini da se odmah evakuišu.

Ključni događaji:

  • Libanske trupe se povukle pet kilometara od granice sa Izraelom, očekuje se kopnena ofanziva IDF-a
  • Nemačka počela evakuaciju svojih državljana iz Libana
  • Galant: Uskoro sledeća faza rata duž južne granice Libana
  • IDF poručio libanskim civilima da se udalje od uporišta Hezbolaha u Bejrutu
  • Borelj: Od suštinskog značaja je izbeći bilo kakve dodatne intervencije u Libanu

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu 

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu 

 

01.39 Sirijska protivvazdušna odbrana presreće „neprijateljske ciljeve“ u blizini Damaska

Sirijska protivvazdušna odbrana presrela je "neprijateljske ciljeve" u blizini Damaska, nakon eksplozije koja se čula u prestonici, prenose državni mediji.

01.30 Bezbednosni kabinet odobrio operaciju koja će biti "ograničena po vemenu i prostoru"

Nakon što je IDF u najavi svog nedavno pokrenutog kopnenog upada u južni Liban rekao da je operacija odobrena od strane političkog ešalona, novinski sajt Akios prenosi da je odobrenje dao bezbednosni kabinet na svom sastanku u ponedeljak kasno uveče.

Operacija koju je odobrio bezbednosni kabinet ograničena je i po vremenu i po obimu i nema nameru da zauzme južni Liban, kažu za Aksios dva izraelska zvaničnika.

01.06 IDF saopštio da je izveo ograničeni kopneni upad gađajući položaje Hezbolaha duž granice sa Libanom

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštava da su njihove snage pokrenule „ciljani i ograničeni“ kopneni upad u južni Liban pre nekoliko sati protiv ciljeva i infrastrukture Hezbolaha u brojnim libanskim selima duž granice koja predstavljaju neposrednu pretnju izraelskim gradovima sa druge strane Plave Linija, prenosi Times of Israel.

"U skladu sa odlukom političkog ešalona, IDF je pre nekoliko sati započela ograničene, lokalizovane i ciljane kopnene napade na osnovu preciznih obaveštajnih podataka protiv terorističkih ciljeva Hezbolaha i infrastrukture u južnom Libanu“, navodi se u saopštenju IDF-a.

„Ove mete se nalaze u selima blizu granice i predstavljaju neposrednu pretnju izraelskim zajednicama na severu Izraela“, navodi se u saopštenju.

00.55 IDF poručio libanskim civilima da se udalje od uporišta Hezbolaha u Bejrutu

Izraelska vojska (IDF) pozvala je libanske civile u blizini nekoliko zgrada u južnom predgrađu Bejruta, u kako se navodi, uporištu Hezbolaha poznatom kao Dahijeh, da odmah evakuišu.

Pukovnik Avihaj Adraee, portparol IDF na arapskom jeziku, objavio je mapu uz ovu najavu, pokazavši gde civili treba da se udalje, najmanje 500 metara od tri lokacije, preneo je Times of Israel.

"Nalazite se u blizini objekata Hezbolaha i IDF će delovati odlučno protiv njih. Radi vaše sigurnosti i sigurnosti vaših članova porodice, morate odmah da se evakuišete od ovih zgrada i ostanete najmanje 500 metara dalje od njih", rekao je Adraee.


00.44 Borelj: Od suštinskog značaja je izbeći bilo kakve dodatne intervencije u Libanu

 

Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj rekao je da je od suštinskog značaja izbeći bilo kakve dodatne vojne intervencije u Libanu.

"Svaka dalja vojna intervencija dramatično bi pogoršala situaciju i to se mora izbeći," izjavio je Borelj nakon vanredne video konferencije ministara spoljnih poslova EU.

00.35 Nemačka počela evakuaciju svojih državljana iz Libana

Nemačka je evakuisala osoblje svoje ambasade iz Libana, koje nije neophodno, kao i članove njihovih porodica i nemačke državljane koji su medicinski ugroženi, a daće podršku svima drugima koji žele da napuste tu zemlju, saopštila su danas ministarstva inostranih poslova i odbrane Nemačke.

"Trenutno ima 1.800 registrovanih nemačkih državljana u Libanu", rekao je danas portparol nemačkog ministarstva spoljnih poslova.

Nemačko ministarstvo spoljnih poslova podiglo je krizni nivo za diplomatske misije u glavnom gradu Libana, Bejrutu, Ramali na okupiranoj Zapadnoj obali i glavnom gradu Izraela, Tel Avivu, ponovo tokom vikenda, iako tamošnje ambasade ostaju operativne.

AP Photo/Baz Ratner

 

00.28 Galant: Uskoro sledeća faza rata duž južne granice Libana

Uskoro bi trebalo da počne sledeća faza rata duž južne granice Libana, izjavio je izraelski ministar odbrane Joav Galan. 

Najmanje dva američka lista objavila su da su specijalne snage možda već izvršile kratke upade na libansku teritoriju, preneo je Reuters.

"Sledeća faza u ratu protiv Hezbolaha će uskoro početi", rekao je Galant na sastanku šefova lokalnih saveta na severu Izraela, navodi se u saopštenju njegove kancelarije.

06.15 Libanske trupe se povukle pet kilometara od granice sa Izraelom

Libanske trupe povukle su se sa položaja duž južne granice Libana sa Izraelom na najmanje pet kilometara severno od granice, rekao je za Rojters libanski bezbednosni izvor.

Do povlačenja dolazi usred sve većih naznaka neizbežnog izraelskog kopnenog upada u južni Liban.

Libanska vojska pomerila je svoje položaje na južnoj granici nakon pretnji izraelskim upadom na ciljeve Hezbolaha, kaže zvaničnik, tražeći anonimnost

Komentari (0)

Svet