Fokus

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Iran napao Izrael: Netanjahu tvrdi da je Teheran napravio veliku grešku i da će platiti za to

Komentari

Autor: Euronews Srbija, BBC, Guardian

01/10/2024

-

07:13

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Izraelska vojska saopštila je da su lansirane balističke rakete iz Irana na Izrael, prenosi Rojters. Agencija navodi da se u Jerusalimu i drugim izraelskim gradovima čuju sirene za vazdušnu opasnost. U južnom delu Tel Aviva došlo je do pucnjave u kojoj ima najmanje osmoro poginulih. Iranska revolucionarna garda potvrdila je napade i upozorila da će, ako Izrael uzvrati, odgovor Teherana biti "razorniji i pogubniji".

Ključni događaji:

  • Iranska revolucionarna garda: Lansirali smo desetine raketa na Izrael
  • IDF: Oko 180 projektila isapljeno iz Irana
  • SAD: Bajden naredio američkoj vojsci da pomogne u odbrani Izraela
  • Portparol IDF: Nema dodatnih pretnji iz Irana, ovaj napad će imati posledice
  • Osam ljudi ubijeno u terorističkom napadu u Tel Avivu

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu 

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu 

23.41 Benet: Sada je vreme da Izrael uništi iranski nuklearni program

Bivši premijer Izraela Naftali Benet rekao je da je Islamska Republika "napravila strašnu grešku" velikim raketnim napadom večeras i pozvao državne organe da reaguju protiv iranskog nuklearnog programa. 

"Izrael sada ima najveću priliku u poslednjih 50 godina, da promeni lice Bliskog istoka. Moramo delovati *sada* da uništimo iranski nuklearni program, njegove centralne energetske objekte, i da fatalno osakatimo ovaj teroristički režim", napisao je Benet na mreži Iks.

Tanjug/AP/Alastair Grant

 

On je poručio da Izrael ovu šansu ne sme da propusti.

"Moramo da otklonimo ovu strašnu pretnju budućnosti naše dece", poručio je Benet, uz napomenu da bi napad na Iran mogao da omogući "iranskom narodu priliku da ustane i otarasi se režima koji tiraniše njegove žene i ćerke".

"Imamo opravdanje. Imamo alate. Sada kada su Hezbolah i Hamas paralizovani, Iran je ranjiv. Postoje trenuci kada nam istorija kuca na vrata, a mi ih moramo otvoriti. Ova prilika se ne sme propustiti", zaključio je Benet.

23.36 Netanjahu: Iran je napravio veliku grešku večeras i platiće za to

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je, nakon iranskog raketnog napada na Izrael, da je Iran večeras napravio "veliku grešku" i da će "platiti za to". Netanjahu je, na otvaranju sastanka bezbednosnog kabineta u Jerusalimu,  istakao da večerašnji napad na Izrael nije uspeo, preneo je Times of Izrael.

"Napad je osujećen zahvaljujući izraelskom sistemu protivvazdušne odbrane, koji je najnapredniji na svetu", rekao je izraelski premijer, zahvalivši se i SAD na podršci. Opširnije pročitajte OVDE.

23.00 Hagari: Izrael će izabrati kako i kada će odgovoriti na iranski napad

Portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Danijel Hagari izjavio je da će Izrael izabrati kako i kada će odgovoriti na večerašnji iranski napad.

Hagari je rekao da je bio "mali broj pogodaka u centru Izraela i u južnom Izraelu" od 180 balističkih projektila ispaljenih na Izrael, preneo je Times of Izrael.

"Većinu projektila presreli su Izrael i odbrambena koalicija predvođena Sjedinjenim Američkim Državama", istakao je portparol IDF-a.

22.50 Gutereš i Borelj osudili iranski napad balističkim raketama na Izrael

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš osudio je večeras "proširivanje sukoba na Bliskom istoku, eskalacijom za eskalacijom", nakon što je Iran ispalio balističke rakete na Izrael.

"Ovo mora da prestane. Apsolutno nam je potreban prekid vatre", naveo je Gutereš u saopštenju, a prenosi Rojters.

Evropska unija takođe je najoštrije osudila iranski napad balističkim raketama na Izrael i pozvala na hitan prekid vatre na Bliskom istoku.

"Opasni ciklus napada i odmazde rizikuje... da izmakne kontroli", napisao je Borelj na platformi X.

On je istakao da je potrebno postići hitan prekid vatre širom regiona.

Iranska revolucionarna garda saopštila je ranije večeras da je lansiranje raketa na Izrael odgovor za ubistvo političkog lidera Hamasa Ismaila Hanijea, lidera Hezbolaha Hasana Nasralaha i zamenika komandanta operacija Korpusa Iranske revolucionarne garde Abasa Nilforushana.

22.40 Ostin u razgovoru sa Galantom ponovio čvrstu posvećenost SAD odbrani Izraela

Američki ministar odbrane Lojd Ostin razgovarao je večeras sa izraelskim ministrom odbrane Joavom Galantom ubrzo nakon iranskog raketnog napada na Izrael, izjavio je portparol Pentagona Pet Rajder.

Ostin je ponovo čvrstu posvećenost SAD odbrani Izraela i naglasio da su SAD i dalje dobro pozicionirane na Bliskom istoku da brane američku imovinu i  Izrael, istakao je Rajder, a prenosi Times of Israel.

22.28 Pentagon: Američki razarači ispalili desetak projektila presretača na iranske rakete

Američko ministarstvo odbrane saopštilo je da su razarači američke mornarice pozicionirani u regionu Bliskog istoka ispalili desetak projektila presretača na rakete koje su večeras ispaljene iz Irana na Izrael. Američka vojska u tom području nije koristila nikakva druga sredstva, izjavio je portparol Pentagona Patrik Rajder, ocenivši da je reč o ''značajnom'' iranskom napadu.

Iz Pentagona je takođe saopšteno da SAD nisu dobile nikakvo upozorenje od Teherana pre nego što su rakete ispaljene na Izrael i da su saznanja o ''neposrednom napadu'' dobili zahvaljujući američkim i savezničkim obaveštajnim službama.

22.01 Hagari: Izrael će večeras izvšiti snažan napad na Bliskom istoku

Portparol izraelske vojske Danijel Hagari izjavio je da će izraelsko vazduhoplovstvo večeras "izvšiti snažan napad na Bliskom istoku”.

"Izraelski i američki sistemi protivvazdušne odbrane večeras su efikasno delovali na baraž iranskih projektila", rekao je Hagari, prenosi BBC.

Iran je večeras izveo ozbiljan napad koji gura Bliski istok ka eskalaciji, dodao je i poručio Iranu da će ono što se desilo večeras "imati ozbiljne posledice". 

21.51 Saliven: Čini se da je napad Irana na Izrael odbijen, pratimo situaciju

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven izjavio je večeras da se čini da je napad Irana na Izrael odbijen, iako administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena i dalje prati situaciju. Saliven dodaje da izgleda da je Izrael pobedio bez gubitaka života.

"Ovo je značajna eskalacija od strane Irana, značajan događaj, a podjednako je značajno i to što smo uspeli da iskoračimo sa Izraelom i stvorimo situaciju u kojoj niko u Izraelu nije stradao u ovom napadu", rekao je Saliven novinarima u Beloj kući.

Tanjug/AP/Susan Walsh

 

Prema njegovim rečima, SAD su jasno stavile do znanja da će biti teških posledica za ovaj napad i da će raditi sa Izraelom na tome. Saliven je istakao da administracija predsednika Bajdena još prati situaciju i konsultuje se sa Izraelcima o sledećim koracima u smislu odgovora.

21.25 Pezeškijan: Iran odgovorio na agresiju izraelskog režima, ne ulazite u sukob sa nama

Predsednik Irana Masud Pezeškijan izjavio je večeras, nakon što je Iran lansirao rakete na Izrael, da je Iran odgovorio na "agresiju izraelskog režima", da je to samo deo moći Irana i poručio Izraelu da ne ulazi u sukob sa Teheranom.

"Na osnovu legitimnih prava i u cilju mira i bezbednosti Irana i regiona, dat je odlučan odgovor na agresiju cionističkog režima", napisao je Pezeškijan na platformi X.

Tanjug/AP/Office of the Iranian Supreme Leader

 

Prema njegovim rečima, akcija je sprovedena u cilju odbrane interesa i građana Irana.

"Neka (izraelski premijer Benjamin) Netanjahu zna da Iran nije strana u ratu, ali da se čvrsto suprotstavlja svakoj pretnji. Ovo je samo deo naše moći. Ne ulazite u sukob sa Iranom", istakao je predsednik Irana.

20.57 IDF: Presreli smo veliki broj od 180 raketa koje je Iran lansirao na Izrael

Izraelske odbrambene snage (IDF) su saopštile da su presrele veliki broj od 180 balističkih raketa koje je Iran večeras lansirao na Izrael. Izraelska protivvazdušna odbrana je bila je efikasna, naveo je IDF, a prenosi Tajms of Izrael.

SAD su, takođe, učestvovale u odbrani Izraela, otkrivanjem pretnje od Irana i presretanjem nekih raketa, navela je izraelska vojska.

IDF je dodala da postoje "izolovani" udari u centralnom delu Izraela i još nekoliko udara u južnom delu Izraela. Avioni Izraelskih vazduhoplovnih snaga, protivvazdušna odbrana i kontrola vazdušnog saobraćaja funkcionišu normalno, navedeno je u saopštenju.

20.49 Jordan: Presreli smo iranske rakete i dronove koji su ušli u naš vazdušni prostor

Uprava za javnu bezbednost Jordana saopštila je večeras da je njena protivvazdušna odbrana presrela rakete i bespilotne letelice dok je Iran napadao Izrael.

"Kraljevsko jordansko vazduhoplovstvo i sistemi protivvazdušne odbrane odgovorili su na brojne rakete i dronove koji su ušli u jordanski vazdušni prostor", navodi se u saopštenju, a prenosi Tajms of Izrael.

20.31 Izraelski vazdušni prostor ponovo otvoren

Izraelski vazdušni prostor je ponovo otvoren nakon raketnog napada Irana, saopštila je večeras izraelska vazduhoplovna uprava. Očekuje se da će poletanje i sletanje aviona biti nastavljeno u narednih sat vremena, prenosi Times of Israel.

20.17 Portparol IDF: Nema dodatnih pretnji iz Irana, ovaj napad će imati posledice

Portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Danijel Hagari izjavio je, nakon večerašnjeg raketnog napada Irana na Izrael, da trenutno nema dodatnih pretnji prema Izraelu iz Irana, što ukazuje da je raketni napad završen.

Stanovnici su nedavno obavešteni da mogu napustiti skloništa za sat vremena, prenosi Times of Izrael. 

"Tokom odbrane izveli smo dosta presretanja. Postoje određeni udari u centru i oblastima na jugu zemlje", rekao je Hagari.

19.57 SAD: Bajden naredio američkoj vojsci da pomogne u odbrani Izraela

Američki predsednik Džozef Bajden naredio je američkoj vojsci da pomogne u odbrani Izraela od iranskih napada i obori rakete koje ciljaju na Izrael, saopštila je Bela kuća.

Bajden i potpredsednica Kamala Haris prate iranski napad na Izrael iz situacione sobe Bele kuće i redovno dobijaju novosti od svog tima za nacionalnu bezbednost, dodaje Bela kuća, prenosi Rojters.

Tanjug/ AP Photo/Jacquelyn Martin

 

Njujork Post prenosi da je američki ministar odbrane Lojd Ostin izjavio da SAD podržavaju "pravo Izraela da se brani" svojom kopnenom invazijom na Liban, istovremeno obećavajući "ozbiljne posledice" po Iran zbog napada na jevrejsku državu.

19.51 Iranski zvaničnik: Hamenei dao naređenje za lansiranje raketa na Izrael

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamenei dao je naređenje za lansiranje raketa na Izrael, izjavio je za Rojters visoki iranski zvaničnik nakon što je Iran izveo raketni napad na Izrael.

profimedia

 

Zvaničnik je dodao da je Teheran "potpuno spreman za svaku odmazdu". Hamenei ostaje na bezbednoj lokaciji nakon što je Teheran ispalio rakete na Izrael, naveo je neimenovani iranski zvaničnik. 

19.47 Iranska revolucionarna garda: Lansirali smo desetine raketa na Izrael

Iranska revolucionarna garda saopštila je danas da je lansirala na desetine raketa na Izrael. Garda je navela da će se Izrael ponovo naći na meti napada ako odgovori, preneo je Rojters.

Iranska revolucionarna garda je saopštila da je lansiranje raketa odgovor za ubistvo političkog lidera Hamasa Ismaila Hanijea, lidera Hezbolaha Hasana Nasralaha i zamenika komandanta operacija Korpusa Iranske revolucionarne garde Abasa Nilforushana.

19.45 Osam ljudi ubijeno u terorističkom napadu u Tel Avivu

Osam ljudi je ubijeno večeras u terorističkom napadu u južnom delu Tela Aviva, Jafi, saopštila je izraelska policija. 

Nekoliko ljudi je ranjeno, a dvojica napadača su neutralisana, prenosi Times of Israel.

U prvim izveštajima izraelskih medija navodi se da su u napadu učestvovala najmanje dva naoružana napadača i da ima najmanje 10 ranjenih, od kojih su dve osobe u kritičnom stanju.

profimedia

 

19.41 Mediji: Izrael razmatra mogućnost telefonskog razgovora Putina i Netanjahua

U Izraelu se razmatra mogućnost telefonskog razgovora premijera Benjamina Netanjahua i ruskog predsednika Vladimira Putina, objavio je danas izraelski portal Ynet.

Kako je navedeno, trenutno su u toku pregovori o telefonskom razgovoru između  Netanjahua i Putina zbog iranskog napada na Izrael koji je počeo večeras.

Poslednji razgovor Netanjahua i Putina obavljen je u decembru 2023. godine. 

19.24 Iranska revolucionarna garda: Ovaj napad je odmazda za smrt vođa Hamasa i Hezbolaha

Iranska revolucionarna garda poručila je kako je napad na Izrael odmazda za smrt vođa Hamasa i Hezbolaha.

Podsetimo, čelnik Hamasa Ismail Hanije ubijen je u Teheranu u julu, dok je vođa Hezbolaha Hasan Nasralah ubijen prošle nedelje u Bejrutu. Iz iranske Garde su dodali kako su meta današnjeg napada bile "vojne baze" i da će kasnije objaviti detalje. 

Izraelski vojni radio tvrdi kako je gotovo 200 projektila ispaljeno iz Irana na Izrael. U ovom trenutku nije jasno koliko ih je dosegnulo mete.

19.19  Iran potvrdio da je pokrenuo napad

Iranska državna novinska agencija IRNA potvrdila je da je teheranska vojska počela lansirati balističke projektile prema Izraelu. 

Svedoci su rekli Reutersu da su videli desetine projektila kako lete iznad središnjeg Jordana prema Izraelu.

19.12 Reuters: U delovima Bejruta čula se jaka i kontinuirana pucnjava

U delovima libanske prestonice Bejruta čula se jaka i kontinuirana pucnjava, izjavio je očevidac za Rojters. Za sada se ne zna o kakvoj je pucnjavi reč. Rojters je prethodno javio, pozivajući se na dva bezbednosna izvora, da je Izrael ovog popodneva izveo dva napada na južna predgrađa Bejruta.

19.00 Bajden: SAD spremne da pomognu Izraelu da se odbrani od iranskih raketnih napada

Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je danas da su Sjedinjene Američke Države spremne da pomognu Izraelu da se odbrani od iranskih raketnih napada i da zaštiti američku vojsku u regionu.

"Razgovarali smo o tome kako su Sjedinjene Američke Države spremne da pomognu Izraelu da se odbrani od ovih napada i zaštiti američko osoblje u regionu", napisao je Bajden na platformi X (Tviter) o sastanku održanom sa potpredsednicom Kamalom Haris i timom za nacionalnu bezbednost Bele kuće ranije tokom dana, preneo je Reuters.

18.44 IDF: Iran lansirao rakete prema Izraelu

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su balističke rakete lansirane iz Irana na Izrael. IDF poziva građane da "ostanu na oprezu i precizno prate uputstva komande domaćeg fronta".

"Pošto čujete sirenu, morate ući u zaštićeni prostor i ostati tamo do daljnjeg", dodaje se.

Sirene za vazdušnu opasnost oglašavaju se širom centralnog i južnog Izraela, prenosi Times of Israel.

Eksplozije se mogu čuti iznad Tel Aviva i zvuk sirena upozorenja koji zavijaju širom grada, najveće urbane i ekonomske metropole Izraela. U Jerusalimu se takođe čuju eksplozije, rekli su svedoci za agenciju Reuteres.

Izraelski mediji javljaju da je Iran lansirao više od 100 projektila na Izrael. Nejasno je da li rakete pogađaju kuće ili se presreću na nebu iznad gradova. 

18.36 Teroristički napad u Tel Avivu, najmanje četiri osobe teško povređene

Najmanje dvojica terorista, od kojih se jedan vidi naoružan jurišnom puškom, izveli su napad u Tel Avivu, na granici sa Jafom.

Izraelska policija javlja o pucnjavi i brojnim žrtvama. Mediji pišu kako su najmanje četiri osobe teško povređene.

Incident se dogodio Ulici Jerusalim u blizini železničke stanice, prenosi Times of Israel.  

"Lekari i bolničari pružaju pomoć na licu mesta brojnim povređenim osobama s različitim stepenom povreda, uključujući one koji su bez svesti", kazao je portparol izraelske nacionalne hitne službe.

17.25 Novi izraelski vazdušni udari na južna predgrađa Bejruta

Izrael je ovog popodneva izveo dva napada na južna predgrađa glavnog grada Libana, Bejruta, prenosi Rojters pozivajući se na dva bezbednosna izvora. Agencija navodi da je pogođena i jedna višespratnica u luksuznom bejrutskom kvartu Džnah, ali da izraelska vojska (IDF) tvrdi da je izvršila precizne udare na Bejrut ne ciljajući civile.

17.08 Ministarstvo finansija SAD uvelo sankcije ekstremističkoj jevrejskoj grupi Hiltop jut

Sjedinjene Američke Države su danas uvele sankcije protiv ekstremističke, nasilne jevrejske naseljeničke grupe Hiltop jut na Zapadnoj obali, saopšteno je iz američkog ministarstva finansija. Američko ministarstvo finansija je ranije označilo Hiltop jut kao grupu koja je u više navrata napadala Palestince i uništavala njihovu imovinu na okupiranim teritorijama, prenosi Rojters.

"Kroz ove nasilne aktivnosti, Hiltop jut aktivno destabilizuje Zapadnu obalu i ugrožava mir i bezbednost Palestinaca i Izraelaca", saopštilo je američko Ministarstvo finansija.

16.15 IDF: Izraelske trupe ne idu u Bejrut, kopnena operacija će biti najkraća moguća

Portparol Izraelskih bezbednosnih snaga (IDF) Daniel Hagari izjavio je danas da trupe IDF neće ulaziti u Bejrut ili bilo koje veće gradove u Libanu, kao i da će izraelska kopnena operacija u toj zemlji biti "najkraća moguća".

Kako je preneo Tajms of Izrael, Hagari je novinarima rekao da izraelske trupe "ne idu u Bejrut".

"Ne idemo u gradove u južnom Libanu. Fokusirani smo na zonu ovih sela, na prostoru uz našu granicu. Uradićemo u toj zoni šta je neophodno da bismo demontirali i uništili infrastrukturu Hezbolaha", rekao je Hagari. Na pitanje koliko dugo će trajati kopnena operacija u Libanu, koja je počela tokom noći, Hagari je odgovorio da to "neće otkriti neprijatelju".

profimedia

Daniel Hagari

"Trajaće najkraće moguće, dana, nedelja...Uradićemo šta je neophodno, ograničenu i lokalnu operaciju kakvu sprovodimo sada", rekao je on. Hagari je kazao da je IDF kopnenu akciju preduzeo da bi se omogućilo da svih 60.000 Izraelaca mogu da se "bezbedno vrate u svoje domove u severnom Izraelu", kao i da su sa tom svrhom već sprovođene ograničene prekogranične intervencije u periodu od više meseci unazad.

"Naši vojnici su ušli u Hezbolahovu podzemnu infrastrukturu", kazao je Hagari, koji je dodao da su pronađena skrivena skladišta oružja Hezbolaha, koja su uništena, "uključujući napredno iransko oružje".

15.59 SAD dobile naznake da se Iran priprema za napad

SAD imaju naznake da se Iran priprema za "neposredni" raketni napad na Izrael. Visoki zvaničnik Bele kuće rekao je za CBS da se Iran sprema da pokrene napad balističkim raketama.

"Direktni vojni napad Irana na Izrael imao bi ozbiljne posledice po Iran", upozorio je neimenovani zvaničnik, dodajući da SAD podržavaju "odbrambene pripreme za zaštitu Izraela od ovog napada".

Nekoliko novinskih agencija poput AFP-a i Reutersa su takođe citirale svoje izvore koji tvrde da se Iran priprema za napad.

15.36 Erdogan obećava da će Turska podržati Liban "svim sredstvima"

Turski predsednik Tajip Erdogan rekao je da će Turska stati uz Liban i podržati ga svim sredstvima nakon što je Izrael pokrenuo napade na Liban u okviru "ograničenog" kopnenog prodora, piše Times of Israel.

"Nikada nećemo ostaviti našu libansku braću samu u ovim teškim danima i podržaćemo ih svim našim sredstvima", rekao je Erdogan u govoru na otvaranju turskog parlamenta nakon letnje pauze.

Tanjug/AP/Denes Erdos

 

Osuđujući izraelske kopnene operacije u Libanu, Erdogan poziva Ujedinjene nacije i druge međunarodne organizacije da zaustave Izrael bez "gubljenja više vremena".

"Šta god da uradi, Izrael će biti zaustavljen pre ili kasnije", rekao je on.

15.35 Evropske zemlje pozivaju građane da napuste Liban zbog kopnene ofanzive Izraela

Evropske zemlje pozivaju svoje građane da napuste Liban zbog kopnene ofanzive koju je Izrael započeo u utorak, prenosi evropski Politico. Holandski ambasador u Libanu Frank Molen saopštio je da Holandija još uvek neće organizovati let za evakuaciju, ali da savetuje građane da "idu dok još mogu".

"Letovi za evakuaciju su zaista poslednje sredstvo, to ćemo uraditi samo ako zaista ne možemo da uradimo ništa drugo", rekao je on za Politiko.

Nemačka, Italija i Engleska organizovale su letove iz Bejruta i apelovale na građane da napuste Liban u što kraćem roku.

Ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani pozvao je u ponedeljak uveče sve italijanske državljane da napuste Liban koristeći komercijalne letove od Bejruta do Milana ili Rima, prenosi Politiko.

14.00 Novi smrtonosni izraelski napadi na Pojas Gaze, poginula najmanje 31 osoba

U današnjim novim izraelskim vazdušnim udarima na Pojas Gaze ubijena je najmanje 31 osoba, potvrdili su lokalni, medicinski radnici u okupiranoj palestinskoj enklavi. Oni su precizirali da je u dva izraelska vazdušna udara na dve kuće u Nuseiratu ubijeno najmanje 13 ljudi, uključujući žene i decu, prenosi Rojters. Izraelska ratna avijacija je izvršila i udar na jednu školu u naselju Tufa u gradu Gaza u kojoj su bili razmeštene raseljene palestinske porodice, a medicinski radnici tvrde da je u tom napadu poginulo najmanje sedmoro ljudi. Izraelska vojska optužila je Hamas da koristi civilno stanovništvo i civilne objekte za vojne svrhe, ali Hamas negira te optužbe.

12.35 Hezbolah: Nikakva izraelska vojska nije ušla na teritoriju Libana

Šef kancelarije za medije Hezbolaha Mohamed Afif izjavio je danas da nikakva izraelska vojska nije ušla na teritoriju Libana i upozorio je da su napadi grupe na Tel Aviv nekoliko sati ranije "samo početak".

U pisanoj izjavi Rojtersu, Afif je rekao da Hezbolah nije učestvovao u "direktnim kopnenim sukobima" sa izraelskim trupama, ali da će biti spreman da to učini.

12.24 Mirovna misija UN: Izrael obavestio o planiranom upadu u Liban

Mirovna misija Ujedinjenih nacija u Libanu (UNIFIL) saopštila je danas da je izraelska armija obavestila o nameri da izvede ograničeni kopneni upad u tu zemlju. Kako je prenela agencija Rojters, UNIFIL je saopštio da će uprkos novom razvoju događaja u Libanu, članovi mirovne misije ostati na svojim pozicijama.

Ta Misija je pozvala sve učesnike u sukobu da se uzdrže od akcija koji mogu da dovedu do eskalacije situacije.

"Svaki ulazak u Liban je kršenje libanskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, i kršenje Rezolucije 1701 (SB UN)", naveo je UNIFIL u saopštenju.

12.11 Hezbolah lansirao rakete u blizini jedinica IDF i štaba Mosada

Militantna grupa Hezbolah preuzela je odgovornost za raketni napad na centralni Izrael, saopštivši da je lansirala rakete "Fadi-4" na bazu Glilot u blizini Herclije, gde se nalazi jedinica vojske 8200 i štab izraelske obaveštajne agencije Mosad.

U napadu su dve osobe lakše povređene i njima je ukazana lekarska pomoć, preneo je Tajms of Izrael.

Hitna pomoć Magen David Adom saopštila je da je zbrinula 54-godišnjeg vozača autobusa, kojeg su geleri pogodili u glavu i još jednog vozača (31), koji je lakše povređen. Jedna od raketa Hezbolaha pogodila je auto-put u blizini grada Kafr Kasima.

11.35 Libanski premijer: Suočavamo se sa jednom od najopasnijih faza u istoriji

Libanski premijer Nadžib Mikati rekao je da se njegova zemlja suočava sa "jednom od najopasnijih faza u svojoj istoriji", pozivajući Ujedinjene nacije da pruže pomoć za milion ljudi raseljenih zbog izraelskih vazdušnih udara.

"Oko milion naših ljudi je raseljeno zbog razornog rata koji Izrael vodi protiv Libana“, rekao je Nadžib Mikati, a prenosi Al Jazeera libanske medije.

"Hitno pozivamo na dodatnu pomoć kako bismo ojačali naše tekuće napore da pružimo osnovnu podršku raseljenim civilima“, rekao je on na sastanku sa predstavnicima UN.

11.31 IDF: Hezbolah je planirao da koristi kuće za napad koji bi ličio na 7. oktobar

Portparol Izraelske vojske (IDF) Daniel Hagari izjavio je danas da je militantna grupa Hezbolah planirala da koristi kuće u selima u južnom Libanu kao osnovu za napad koji bi ličio na napad militantne grupe Hamas na Izrael 7. oktobra prošle godine.

profimedia

 

"Hezbolah je pretvorio libanska sela koja se nalaze pored izraelskih sela, u vojne baze", rekao je Hagari, a preneo Tajms of Izrael.

Hagari je naveo da je Hezbolah planirao "napad na Izrael, na izraelske zajednice i masakr nedužnih muškaraca, žena i dece. Taj plan su nazvali 'Osvojite Galileju'".

11.15 Najmanje 21 Palestinac ubijen u izraelskim vazdušnim napadima

Najmanje 21 Palestinac ubijen je danas u izraelskim vazdušnim napadima, saopštili su lekari u Gazi. Palestinski zdravstveni zvaničnici rekli su da je najmanje 13 ljudi, uključujući žene i decu, ubijeno u dva izraelska napada na dve kuće u Nuseiratu, jednom od osam izbegličkih kampova u enklavi, prenosi Rojters.

Najmanje sedam osoba poginulo je u drugom napadu na školu u kojoj su smeštene raseljene palestinske porodice u naselju Tufa u Gazi. Izraelska vojska (IDF) nije komentarisala ta dva napada.

10.10 Najmanje 16 poginulih u Libanu

Izraelska vojska izvela je rano jutros dva vazdužna napada na južni Liban u kojima je ubijeno najmanje 16 ljudi, među kojima i deca, javlja Anadolija pozivajući se na libansku nacionalnu agenciju NNA.

U prvim izveštajima pominjalo se šest žrtava, od kojih troje dece, posle napada na izbeglički kamp Ain al-Hilve u gradu Sidonu na jugu Libana, javila je palestinska agencija WAFA, navodeći da je to prvi udar izraelske vojske na kamp Ain al-Hilve od početka agresije na Liban.

09.26 Izrarelska vojska upozorila stanovnike Libana da ne idu na jug zbog intenzivnih borbi

Izraelska vojska je saopštila danas da se u južnom Libanu vode intenzivne borbe sa Hezbolahom i uputila upozorenje građanima da ne kreću svojim vozilima iz severnog područja u južni deo zemlje.

"Vode se intenzivne borbe u južnom Libanu, u kojima operativci Hezbolaha koriste civilno okruženje kao živi štit da se organizuju za izvođenje napada", saopštio je portparol IDF-a Avičaj Adre na X platformi.

On je dodao da se ne preporučuje kretanje vozila u pravcu sever-jug, južno od reke Litani, i da upozorenje važi do daljnjeg, prenosi Tajms of Izrael.

09.20 Novi napad Huta u Crvenom moru

Sumnja se da su jemenski pobunjenici Huti danas gađali brod u Crvenom moru, što bi, ukoliko se ta informacija pokaže kao tačna, označilo njihov prvi napad na trgovački brod od 2. septembra, objavio je jutros Ej-Bi-Si njuz (ABC News).

profimedia

 

Napad dolazi u trenutku kada su izraelske kopnene snage ušle u Liban posle nekoliko dana vazdušnih napada u kojima su ubijeni lider Hezbolaha Hasan Nasralah i drugi najviši lideri. 
Huti su juče zapretili "eskalirajućim vojnim operacijama" usmerenim na Izrael nakon što je napadnut Liban.

Više pročitajte u odvojenoj vesti.

09.00 Izraleska vojska gađala palestinski kamp u Libanu, poginio sin komanira Al-Akse

U napadu izraelske vojske na izraelski kamp u Libanu poginuo je sin Munira Makde, komandanta libanskog ogranka vojnog krila palestinskog pokreta Fatah, Brigade mučenika Al-Aksa Hasana Makde. To je objavio libanski list "L'Orient-Le Jour", navodeći da je Hasan bio član Brigade, prenosi Mond.

Do napada je došlo u noći između ponedeljka i utorka, a prema tvrdnjama izraelske vojske meta napada bio je Munir Makda.

08.26 IDF: Cilj napada u Bejrutu bilo nekoliko objekata za proizvodnju oružja Hezbolaha

Izraelska vojska (IDF) saopštila je danas da je cilj noćnih vazdušnih napada u naselju Dahijeh u Bejrutu bilo nekoliko lokacija militantne grupe Hezbolah, uključujući pogone za proizvodnju oružja i drugu vojnu infrastrukturu.

"Teroristička organizacija Hezbolah namerno gradi svoje vojne lokacije u srcu Bejruta i ugrađuje ih u naseljene centre u gradu", naveo je IDF.

U saopštenju je dodato da će IDF nastaviti da deluje "kako bi osigurao bezbednost države Izrael i njenih građana".

08.15 Upad u južni Liban predvodi 98. divizija, jedna od najboljih jedinica IDF-a

Upad izraelske vojske u južni Liban, pokrenut u ponedeljak uveče, predvodi 98. divizija, jedna od najboljih jedinica Izraelskih odbrambenih snaga (IDF), koja se sastoji od padobranaca i brigade komandosa, Shajetet 13 (13. flota), elitne jedinice izraelske mornarice i 7. oklopne brigade.

Ta divizija, koju je predvodio brigadni general Gaj Levi, bila je odgovorna za neutralizaciju rukovodilaca Hamasa i vraćanje talaca u Gazi između decembra 2023. i marta 2024. godine, prenosi Figaro. Portparol IDF-a je u ponedeljak uveče pojasnio da je divizija prošlih nedelja bila obučena za tu operaciju.

"Nakon višemesečnih manevara u Pojasu Gaze, gde su borci divizije sticali veštine i operativno iskustvo, krenuli su na sever i sada su na manevrima u severnom sektoru, nakon što su izvršili potrebna prilagođavanja za borbu u Libanu", saopštila je IDF.

Izraelska vojska (IDF) počela je pograničene kopnene operacije u južnom Libanu protiv militantne grupe Hezbolah i infrastrukture koja se nalazi duž severne granice Izraela, a kako je navela cilj je infrastruktura Hezbolaha u brojnim libanskim selima duž granice koja predstavljaju pretnju izraelskim gradovima. Kopnenim trupama pomoć su pružale vazdušne i artiljerijske snage, saopštila je vojska, dodajući da je operacija zasnovana na planovima koje su izradili Generalštab i severna komanda IDF.

08.08 Izraelska vojska:Pet raketa lansirano iz Libana u poslednjem napadu Hezbolaha

Izraelska vojska je saopštila da je oko pet raketa jutros lansirano iz Libana u poslednjem napadu Hezbolaha na pogranična naselja Metula i Avivim na severu Izraela. Neki od projektila su presretnuti, dok su drugi udarili na nenaseljena područja, navodi se u saopštenju.

Prema izraelskoj vojsci, nema izveštaja o žrtvama ili materijalnoj šteti u poslednjem napadu iz Libana, prenosi Tajms of Izrael. Libanska militantna organizacija Hezbolah saopštila je da je artiljerijskom vatrom gađala izraelske trupe u Metuli na severu Izraela.

07.16 Tri osobe poginule u izraelskom napadu, devet povređeno

Broj poginulih u izraelskom vazdušnom napadu na Damask porastao je na tri, a povređeno je devet osoba, objavili su sirijski državni mediji. Ranije je državna televizija objavila da je jedan od njenih televizijskih voditelja Safa Ahmad poginuo u napadima. Izraelski vazdušni napad naneo je i značajnu štetu privatnoj imovini, dodali su mediji, a preneo Skaj njuz. Takođe je objavljeno da je sirijska protivvazdušna odbrana oborila više raketa i dronova iznad Damaska. Izrael nije komentarisao napad.

profimedia

 

06.30 Izraleska vojska gađala palestinski kamp u Libanu i komandanta vojnog krila Fataha

Izraelska vojska izvršila je jutros napad na izbeglički kamp u Libanu čija je meta bio Munir Makdah, komandant libanskog ogranka vojnog krila palestinskog pokreta Fatah, Brigade mučenika Al-Aksa, izjavila se dvojica palestinskih bezbednosnih zvaničnika. U napadu je pogođena zgrada u prepunom palestinskom izbegličkom kampu Ain al-Hilva u blizini grada Sidona na jugu zemlje, a za sada se ne zna da li je Makdah preživeo napad, rekli su izvori.

06.10 Sirijski voditelj ubijen u izraelskom napadu na Damask

Voditelj sirijske državne televizije ubijen je u izraelskom napadu na glavni grad Damask, objavila je jutros sirijska državna televizija, ne navodeći detalje. Sirijska protivvazdušna odbrana presrela je "neprijateljske ciljeve" iznad okoline Damaska tri puta u toku noći, nakon eksplozija koje su se čule u prestonici, objavili su sirijskimediji, a preneo Rojters. Na pitanje o ovom napadu, izraelska vojska je rekla da ne komentariše izveštaje stranih medija.

01.39 Sirijska protivvazdušna odbrana presreće "neprijateljske ciljeve" u blizini Damaska

Sirijska protivvazdušna odbrana presrela je "neprijateljske ciljeve" u blizini Damaska, nakon eksplozije koja se čula u prestonici, prenose državni mediji.

01.30 Bezbednosni kabinet odobrio operaciju koja će biti "ograničena po vemenu i prostoru"

Nakon što je IDF u najavi svog nedavno pokrenutog kopnenog upada u južni Liban rekao da je operacija odobrena od strane političkog ešalona, novinski sajt Akios prenosi da je odobrenje dao bezbednosni kabinet na svom sastanku u ponedeljak kasno uveče.

Operacija koju je odobrio bezbednosni kabinet ograničena je i po vremenu i po obimu i nema nameru da zauzme južni Liban, kažu za Aksios dva izraelska zvaničnika.

01.06 IDF saopštio da je izveo ograničeni kopneni upad gađajući položaje Hezbolaha duž granice sa Libanom

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštava da su njihove snage pokrenule „ciljani i ograničeni“ kopneni upad u južni Liban pre nekoliko sati protiv ciljeva i infrastrukture Hezbolaha u brojnim libanskim selima duž granice koja predstavljaju neposrednu pretnju izraelskim gradovima sa druge strane Plave Linija, prenosi Times of Israel.

"U skladu sa odlukom političkog ešalona, IDF je pre nekoliko sati započela ograničene, lokalizovane i ciljane kopnene napade na osnovu preciznih obaveštajnih podataka protiv terorističkih ciljeva Hezbolaha i infrastrukture u južnom Libanu“, navodi se u saopštenju IDF-a.

„Ove mete se nalaze u selima blizu granice i predstavljaju neposrednu pretnju izraelskim zajednicama na severu Izraela“, navodi se u saopštenju.

00.55 IDF poručio libanskim civilima da se udalje od uporišta Hezbolaha u Bejrutu

Izraelska vojska (IDF) pozvala je libanske civile u blizini nekoliko zgrada u južnom predgrađu Bejruta, u kako se navodi, uporištu Hezbolaha poznatom kao Dahijeh, da odmah evakuišu.

Pukovnik Avihaj Adraee, portparol IDF na arapskom jeziku, objavio je mapu uz ovu najavu, pokazavši gde civili treba da se udalje, najmanje 500 metara od tri lokacije, preneo je Times of Israel.

"Nalazite se u blizini objekata Hezbolaha i IDF će delovati odlučno protiv njih. Radi vaše sigurnosti i sigurnosti vaših članova porodice, morate odmah da se evakuišete od ovih zgrada i ostanete najmanje 500 metara dalje od njih", rekao je Adraee.


00.44 Borelj: Od suštinskog značaja je izbeći bilo kakve dodatne intervencije u Libanu

Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj rekao je da je od suštinskog značaja izbeći bilo kakve dodatne vojne intervencije u Libanu.

"Svaka dalja vojna intervencija dramatično bi pogoršala situaciju i to se mora izbeći," izjavio je Borelj nakon vanredne video konferencije ministara spoljnih poslova EU.

00.35 Nemačka počela evakuaciju svojih državljana iz Libana

Nemačka je evakuisala osoblje svoje ambasade iz Libana, koje nije neophodno, kao i članove njihovih porodica i nemačke državljane koji su medicinski ugroženi, a daće podršku svima drugima koji žele da napuste tu zemlju, saopštila su danas ministarstva inostranih poslova i odbrane Nemačke.

"Trenutno ima 1.800 registrovanih nemačkih državljana u Libanu", rekao je danas portparol nemačkog ministarstva spoljnih poslova.

Nemačko ministarstvo spoljnih poslova podiglo je krizni nivo za diplomatske misije u glavnom gradu Libana, Bejrutu, Ramali na okupiranoj Zapadnoj obali i glavnom gradu Izraela, Tel Avivu, ponovo tokom vikenda, iako tamošnje ambasade ostaju operativne.

AP Photo/Baz Ratner

 

00.28 Galant: Uskoro sledeća faza rata duž južne granice Libana

Uskoro bi trebalo da počne sledeća faza rata duž južne granice Libana, izjavio je izraelski ministar odbrane Joav Galan. 

Najmanje dva američka lista objavila su da su specijalne snage možda već izvršile kratke upade na libansku teritoriju, preneo je Reuters.

"Sledeća faza u ratu protiv Hezbolaha će uskoro početi", rekao je Galant na sastanku šefova lokalnih saveta na severu Izraela, navodi se u saopštenju njegove kancelarije.

00.15 Libanske trupe se povukle pet kilometara od granice sa Izraelom

Libanske trupe povukle su se sa položaja duž južne granice Libana sa Izraelom na najmanje pet kilometara severno od granice, rekao je za Rojters libanski bezbednosni izvor.

Do povlačenja dolazi usred sve većih naznaka neizbežnog izraelskog kopnenog upada u južni Liban.

Libanska vojska pomerila je svoje položaje na južnoj granici nakon pretnji izraelskim upadom na ciljeve Hezbolaha, kaže zvaničnik, tražeći anonimnost

Komentari (0)

Svet