Fokus

Seul veruje da bi Severna Koreja mogla da napravi najmanje dvocifren broj nuklearnog oružja

Komentari

Autor: Tanjug

26/09/2024

-

09:42

Seul veruje da bi Severna Koreja mogla da napravi najmanje dvocifren broj nuklearnog oružja
Seul veruje da bi Severna Koreja mogla da napravi najmanje dvocifren broj nuklearnog oružja - Copyright Tanjug/AP Photo/Ahn Young-joon

veličina teksta

Aa Aa

Severna Koreja ima dovoljno plutonijuma i uranijuma da bi mogla da proizvede najmanje dvocifren broj nuklearnog oružja, izjavio je jutros južnokorejski poslanik Li Seong-kvon, pozivajući se na obaveštajnu agenciju Južne Koreje.

Li je rekao da južnokorejska obaveštajna agencija smatra da postoji velika verovatnoća da Severna Koreja izvede sedmu nuklearnu probu nakon predsedničkih izbora u SAD 5. novembra.

Južnokorejski poslanik je ukazao da je retkost da severnokorejski državni mediji javljaju o posetama lidera Severne Koreje Kim Džong Una postrojenju za obogaćivanje uranijuma, tako da bi izveštavanje o njegovoj poseti koje je objavljeno ranije ovog meseca verovatno moglo biti slanje poruke Vašingtonu pre održavanja predsedničkih izbora u SAD. 

Li je takođe napomenuo da objave o Kimovoj poseti mogle da budu i u domaće svrhe jer je ekonomska situacija u Severnoj Koreji teška, preneo je Rojters.

Pjongjang je ranije saopštio da je njegov arsenal nuklearnog oružja i balističkih projektila neophodan za suprotstavljanje pretnjama SAD i saveznika. 

Federacija američkih naučnika zaključila je u julu da je Pjongjang možda proizveo dovoljno fisionih materijala za izgradnju do 90 nuklearnih bojevih glava.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet