Fokus

Predsednički izbori u Šri Lanki: Anura Kumara Disanajake proglašen za pobednika

Komentari

Autor: Tanjug

22/09/2024

-

17:03 >> 18:09

Predsednički izbori u Šri Lanki: Anura Kumara Disanajake proglašen za pobednika
Predsednički izbori u Šri Lanki: Anura Kumara Disanajake proglašen za pobednika - Copyright Tanjug/AP/Eranga Jayawardane

veličina teksta

Aa Aa

Izborna komisija Šri Lanke proglasila je danas Anuru Kumaru Disanajakea za pobednika predsedničkih izbora u toj ostrvskoj državi.

Disanajake, popularan među omladinom, obezbedio je pobedu nad opozicionim liderom Sajitom Premadasom i aktuelnim predsednikom Ranilom Vikremesingeom, koji je preuzeo zemlju pre dve godine, prenosi AP.

Disanajake je dobio 5.740.179 glasova, a Premadasa 4.530.902 glasa, pokazuju podaci Izborne komisije.

"Ovaj rezultat nije rezultat rada jedne osobe, već kolektivnog truda stotina hiljada vas. Vaša posvećenost nas je dovela dovde i na tome sam vam duboko zahvalan. Ova pobeda pripada svima nama", napisao je Disanajake na platformi X.

Disanajake (55) predvodi levičarsku koaliciju Nacionalna narodna moć, savez grupa civilnog društva, profesionalaca, budističkog sveštenstva i studenata.

Tanjug/AP/Eranga Jayawardane

 

 

On je rekao da će ponovo pregovarati o sporazumu sa MMF-om kako bi mere štednje bile podnošljivije, dok je aktuelni predsednik upozorio da bi svaki potez da se izmene osnove sporazuma mogao odložiti oslobađanje četvrte tranše od skoro tri milijarde dolara, koja je ključna za održavanje stabilnosti.

Nijedan kandidat na predsedničkim izborima nije dobio više od 50 odsto glasova. 

U okviru izbornog sistema Šri Lanke koji omogućava biračima da izaberu tri kandidata i poređaju ih po redosledu po svom izboru, glasački listići eliminisanih kandidata se proveravaju i za pobednika se proglašava onaj sa najvećim brojem glasova.

Ovo je bio prvi put u istoriji zemlje da su glasovi na predsedničkim izborima išli na drugo prebrojavanje.
 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet