Fokus

Devojka koje se i mrtve plaše: Porodica Mahse Amini sprečena da napusti kuću na drugu godišnjicu njene smrti

Komentari

Autor: Tanjug

15/09/2024

-

17:53

Devojka koje se i mrtve plaše: Porodica Mahse Amini sprečena da napusti kuću na drugu godišnjicu njene smrti
Mahsa Amini - Copyright Tanjug/AP Photo/Cliff Owen, File

veličina teksta

Aa Aa

Izvori bliski porodici pokojne iranske studentkinje kurdskog porekla Mahse Amini izjavili su danas da su snage bezbednosti "opkolile njihov dom" u Sagezu i sprečile ih da napuste kuću na drugu godišnjicu njene smrti u pritvoru.

Neimenovinai izvor je rekao da je Aminin otac, Amdžad Amini, primio poziv iz iranskog Ministarstva obaveštajne službe ranije danas u kojem je porodici rečeno da ne izlazi iz kuće.

Pozivalac je navodno rekao da će Amdžad Amini i njegova suruga biti uhapšeni ako izađu iz kuće.

Izvor je, takođe, za Radio Farda rekao da su mogli da čuju helikoptere kako lete iznad Sageza, preneo je servis RSE na engleskom jeziku.

Smrt 22-godišnje Amini nakon izveštaja o premlaćivanju i zlostavljanju kada ju je pritvorila policija za moral zbog navodnog kršenja pravila oblačenja izazvala je masovne proteste širom zemlje zbog zlostavljanja koje vrše zvničnici i odnosa prema ženama u zemlji.

Amdžad Amini je prošle nedelje za Radio Farda rekao da porodica ima pravo da obeleži godišnjicu i da se nada da će to učiniti ako vlasti dozvole.

Tokom protekla dva dana, u izveštajima se navodi da je uhapšeno i nekoliko članova porodica poginulih tokom gušenja protesta.

Bilo je i izveštaja o aktivistima i porodicama ubijenih koje su pozvale vlasti, posebno u iranskom delu Kurdistana.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet